• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Demeter lett az év Junibora

2011-09-06 ● Kántor Endre

A Junibor, fiatal borászok közössége szavazatainak alapján idén Demeter Endre Tokaji Furmintja lett az év bora. A Junibor 2011. szeptember 2-án, Etyeken tartotta meg szokásos éves borkóstolóját, ahol maguk a borok készítői szavaztak az általuk legkiemelkedőbbnek tartott borra.

A JuniWine címet kapó, 2009-es évjáratú Tokaji Furmintot egy családi pincészet, a Demetervin készítette el. Árvay Angelika, a Junibor elnöke elmondta: ?Az új generációs borász egyesület évente rendez tagjainak és a fiatal borfogyasztó közönségnek legfrissebb boraiból bemutatót Etyeken, a Rókusfalvy Teraszon. A vendégek a nyárzáró eseményen széleskörű merítést kapnak a minőségi magyar borok világából, a borászok pedig egymással is találkoznak. A fiatal borászok szavazatai alapján egy bor a JuniWine címet viselheti.?

Az idei JuniWine Mádról származik, a fiatal borászok szerint a termőhely adottságait fejezi ki. A vulkáni talaj adta karaktert a korlátozott terhelés és a kíméletes feldolgozás segíti. A hagyományos borkészítés elemei, azaz a kézi prés, a spontán erjesztés és zempléni hordók használata tovább fokozzák a helyi jelleget. Demeter Endre élete legnagyobb sikerének tartja a címet, véleménye szerint, fiatal borászként ez egy különösen fontos szakmai elismerés. Megtisztelőnek nevezte, hogy a méltán híres borászok köre az ő borát ítélte az év legjobbjának. (Demeter Endre különben saját blogot vezet, itt érhető el.)

A díjat három éve alapították. A két korábbi győztes az egri Bolyki János és az etyeki Hernyák Tamás volt.

A Juniborról

A Junibor fiatal borászok közössége, amelynek célja a szakmai fejlődés, a szakoktatás gyakorlati oldalának segítése, valamint a saját generációjuk megszólítása a jó bor nevében. Az egyesület tagjai:

Árvay Angelika

Bolyki János

Bukolyi Marcell

Demeter Endre

Frittmann Péter

ifj. Gál Tibor

Gál Péter

Gere Andrea

Gere Viktória

Gere Zsolt

ifj. Franz Weninger

Hernyák Tomi

Jekl Flóra

Dúzsi Tamás

Figula Miály

ifj. Heimann Zoltán

ifj.Kamocsay Ákos

Kiss Gábor

Konyári Dániel

Miklós Csabi

Prácser Hajnalka

Sebestyén Csaba és Csilla

ifj. Szepsy István

Takler András

Vesztergombi Csaba

Wille-Baumkauff Stefan.

Címkék: 2009, Demeter Endre, DemeterVin, díj, elismerés, furmint, Junibor, JuniWine, legjobb, Mád, szavazás, Tokaj, tokaji

← 2011 Szekszárdon Jelentős mínusz Új-Zélandon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!