• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

2011 Szekszárdon

2011-08-26 ● Kántor Endre

Keresleti piacra és a tavalyinál 10-15 százalékkal magasabb felvásárlási árakra számítanak a szőlőtermelők a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban kezdődik több korai fajta szürete. Mészáros Pál szerint 2011 csúcsminőség is lehet.

A már leszüretelt Irsai Olivér esetében Szekszárd környéki termelők 100-150 forintos árakról számoltak be, a magasabb árakat pálinkaházak fizették az illatos korai fajtáért. Módos Ernő szekszárdi borász az MTI-nek azt mondta: az óborkészletek csökkenése és a várt minőség alapján logikus a szőlő árának 10-15 százalékos emelkedése, ami a borpiacon nehezen realizálható, a fogyasztók árérzékenysége miatt továbbra is marad az importnyomás.

A térség legnagyobb felvásárlója, a bonyhádi Danubiána Bt. ügyvezetője, Schmidt Győző alaptalannak nevezte a termelői várakozásokat. Szerinte a magasabb szőlőfelvásárlási árak az olcsó olasz folyóbor behozatalát segítenék elő. A Danubiána idén sem teszi közzé felvásárlási árait, de minden termelővel meg kíván egyezni – mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy bonyhádi és gyöngyösi feldolgozójuk számára idén 70-70 ezer mázsa szőlőt – elsősorban chardonnay-t, zöld veltelinit, merlot-t és cabernet-t – vásárolnak fel.

Nagy István, az 1300 hektáros ültetvényen működő bátaszéki hegyközség elnöke az MTI-nek a szokásosnál nagyobb keresletről számolt be, elmondta, a rizlingszilváni és az oportó esetében kilogrammonként 73-80 forintos árra számítanak a termelők. A legnagyobb területen termő kékfrankosért száz forint feletti árat várnak, ezt azonban a hegyközség elnöke túlzónak tartotta; 85-90 forint lehet reális véleménye szerint.

A várható minőségről eltérően nyilatkoztak a termelők. Nagy István úgy vélte, a forróság nem segíti elő a szőlő cukrosodását, a savak csökkenését azonban gyorsítja. Mészáros Pál szekszárdi borász szerint viszont 16,5-es mustfok és kiváló zamat jellemzi az idei szőlőt, ami csúcsminőségre enged következtetni.

Címkék: 2011, borpiac, Danubiana, felvásárlás, Mészáros, Módos, Schmidt, Szekszárd, szőlő, szüret

← A cabernet bronzolaj Demeter lett az év Junibora →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Olcsóbban enni és még a környezetért is tenni?

EPR és DRS mizéria: kaotikusan indulhat az új hulladékgazdálkodási rendszer

Hidegen sajtolt arany

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!