• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A cabernet bronzolaj

2011-08-11 ● Kántor Endre

Azt tudjuk, hogy a borban lévő különféle anyagok milyen jó hatással vannak szervezetünkre, sejtjeink regenerálódására, vérnyomásunkra, stb. Az azonban teljesen új, hogy a bőrsejtek védekezését is erősítik az UV-sugarakkal szemben.

Ez úgy szokott kezdődni, hogy ?Brit tudósok??, most kivételesen nem így kezdődik. Ebben az esetben ugyanis a Barcelonai Egyetem kutatói jutottak izgalmas eredményre. Mégpedig arra, amit a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben is megjelentettek, ?Protective Effect of Structurally Diverse Grape Procyanidin Fractions against UV-Induced Cell Damage and Death? címmel. Ezt angolos létemre sem kísérlem meg pontosan lefordítani, elég annyi hozzá, hogy az szőlőben található procyanidin nevű anyag UV-sugárzás okozta sejtkárosodás és sejthalál elleni védekező hatását vizsgálták. A szőlő magja, de több esetben a héja is (pl. cabernet, tannat) gazdag procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az aromaanyagokkal állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, azaz antioxidáns anyag.

Ezt eddig is tudtuk. Amit azonban nem, hogy ezek az anyagok konkrétan meg tudják védeni a bőrt az UV-sugárzástól, azaz a csúnya leégéstől. Kár, hogy ez az infó csak most jutott el hozzánk, mikor már ritka lesz a nyáron az olyan idő, hogy erre nagyon oda kelljen figyelni, ennek ellenére jó tudni, hogy egy pohár palack jó erős színanyaggal rendelkező vörösbor a legjobb társ a tengerparton, valószínűleg tetemes mennyiséget kell fogyasztani belőle a kívánt hatáshoz, de megfürdeni benne sem utolsó ötlet. Ahogy Dr. Vino írja, mostantól minden az ABV– ről szól, és nem az SPF-ről.

De azt is megértettem végre, hogy miért isznak annyit a tengerészek.

Címkék: egészség, flavonoid, kutatás, kutatók, procyanidin, rezveratrol, tudomány, tudósok

← Londonban, hej 2011 Szekszárdon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!