• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Dobogós borok

2011-04-18 ● borravalo.hu

A balladai homály elfedi már, hogyan terjeszkedett a Vylyan Pincészet a 90-es évek első felében a területek vásárlását illetően, de annyi bizonyos, hogy a birtokközpont a Dobogó dűlőn található, amin 1992-ben ültetett cabernet sauvignon található. Az innen származó bor utolsóként kerül piacra a 2006-os válogatások közül.

Ha Kisharsányba ?befordulunk?, felfelé a Fekete-hegynek egy nyomtávú út vezet: balra a Kenderföld, felette a Hunyadi-dűlő, jobbra a Kossuth Lajos, és ezek felett a Hársos, valamint a Dobogó. Erőteljes déli lejtésű, jó adottságú terület, példás rend van a sorok között, ahogyan rendet vágnak brand-ügyileg Vylyanék az új dűlőválogatások között is. A Pillangó merlot válogatás, a Mandolásban a cabernet franc mutatja legjobb arcát. Idén két új terület áll csatarendbe, a Dobogó és a Gombás (ez utóbbi pinot noir, már kóstoltuk itt: Thumbs up for vylyan 9+9 ? szeptembertől lesz kapható az első, 2008-as évjárata).

De vissza 2006-hoz, hiszen a Dobogón kívül minden más a polcokon van már: a megkésett tavaszt változékony nyár után nagyon szépen kiegyenlített ősz követte, ez az egyensúly ? főleg a szubmediterrán területeken, amilyen Villány is ? okos borászkodással szép savszerkezetet jelenthetett a nagy boroknak is. Személy szerint én a 2006-os évben jobban hiszek, mint a forró 2007-ben. Pontosabban a 2007-esek hedonista bombáit már fel kellett robbantani, amíg 2006-osaimat szívesen tartogatom még a pincémben-hűtőmbem; lekvárosodástól, laposodó savaktól nem tartok.

A bemutatóra lelkes csapat érkezett, rozéval fogadott minket a Vylyan csapata, majd hirtelen a Fekete-hegy lejtőin találtuk magunkat: első állomásunkon a 2009-es és 2008-as cabernet hordómintáját kóstolhattuk. A 2009-es bődületesen nagy anyag, remek struktúrával, lomhaság nélkül. Brutál test, bársonyos tanninok, hosszan gyümölcsös lecsengés, megfelelő savakkal támogatva. A piacra kerülés előtt hosszú palackérlelést kap ? személy szerint bármikor szívesen fogyasztanám akár már most is. A 2008-asban voltak zöldes villanások is, a fűszerek erősebbek, kissé rapidabb a tannin is. De máris feljebb kerültünk egy állomással, ahol a 2007-es és 2006-os forgalmi cabernet került a poharakba (a Duna-Dráva Nemzeti Park őre kísért minket és tartott itt egy rövid előadást a helyi élővilágról, csak úgy nem lehet felpattanni se a Szársomlyóra, se a Fekete-hegyre, természetvédelmi területek). A 2007-es tüzes, vastag bor, nagyon déli karakterű, szinte újvilágias gyümölcsösséggel, kissé letaglózó. A 2006-os kiegyensúlyozott, komoly: édesfűszerek, jó savak, kabernés édespaprika, érett tannin, integrált fa, okosan használva.

Aztán felértünk a csúcsra, háttérben a Várerdő és a Konkoly (a Kopár ?belső fele?), előttünk pedig egy kosárban a nap főszereplője impozáns magnum palackokban, gyönyörű ornamentikával a címkén: a Dobogó Cabernet Sauvignon 2006. Extrém alacsony terheléssel készült a bor (12hl/ha), egy tőkéről mindössze 4dl jött le. Másfél évet töltött hordóban, azóta palackban pihen. Illatában és ízében is feketeszeder, aszalt meggy, csokoládé, némi földes-fűszeres-dohányos második vonallal. Élénk savat, határozott tannint mutat, még mindig fiatalnak tűnik. Nagyon koncentrált és hosszú lecsengésű.

A hegyről lejöttünk, a palackok kiürültek. Lent az ebédet már a 2008-as Ördög kísérte, mint elődje ez is ?best buy? (divatosan szólva). Hazaindulás előtt én azért még kértem egy pohárral a 2009-esből, arra három évet majd várni kell, nagy kedvencem lesz. Tetszik, hogy nem engedve a piac nyomásának a pince visszatartotta a megfelelő pillanatig ezt a bort: vesszőparipám, hogy sok tételt ?idejekorán feliszunk?, mielőtt a bor igazi arcát mutatná.

Címkék: 2006, 2008, cabernet sauvignon, Dobogó, kisharsány, Mandolás, ördög, pillangó, Villány, Vylyan

← Malbec világnap Egri Rosé 2010 (Kovács Nimród Winery) →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!