• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Dobogós borok

2011-04-18 ● borravalo.hu

A balladai homály elfedi már, hogyan terjeszkedett a Vylyan Pincészet a 90-es évek első felében a területek vásárlását illetően, de annyi bizonyos, hogy a birtokközpont a Dobogó dűlőn található, amin 1992-ben ültetett cabernet sauvignon található. Az innen származó bor utolsóként kerül piacra a 2006-os válogatások közül.

Ha Kisharsányba ?befordulunk?, felfelé a Fekete-hegynek egy nyomtávú út vezet: balra a Kenderföld, felette a Hunyadi-dűlő, jobbra a Kossuth Lajos, és ezek felett a Hársos, valamint a Dobogó. Erőteljes déli lejtésű, jó adottságú terület, példás rend van a sorok között, ahogyan rendet vágnak brand-ügyileg Vylyanék az új dűlőválogatások között is. A Pillangó merlot válogatás, a Mandolásban a cabernet franc mutatja legjobb arcát. Idén két új terület áll csatarendbe, a Dobogó és a Gombás (ez utóbbi pinot noir, már kóstoltuk itt: Thumbs up for vylyan 9+9 ? szeptembertől lesz kapható az első, 2008-as évjárata).

De vissza 2006-hoz, hiszen a Dobogón kívül minden más a polcokon van már: a megkésett tavaszt változékony nyár után nagyon szépen kiegyenlített ősz követte, ez az egyensúly ? főleg a szubmediterrán területeken, amilyen Villány is ? okos borászkodással szép savszerkezetet jelenthetett a nagy boroknak is. Személy szerint én a 2006-os évben jobban hiszek, mint a forró 2007-ben. Pontosabban a 2007-esek hedonista bombáit már fel kellett robbantani, amíg 2006-osaimat szívesen tartogatom még a pincémben-hűtőmbem; lekvárosodástól, laposodó savaktól nem tartok.

A bemutatóra lelkes csapat érkezett, rozéval fogadott minket a Vylyan csapata, majd hirtelen a Fekete-hegy lejtőin találtuk magunkat: első állomásunkon a 2009-es és 2008-as cabernet hordómintáját kóstolhattuk. A 2009-es bődületesen nagy anyag, remek struktúrával, lomhaság nélkül. Brutál test, bársonyos tanninok, hosszan gyümölcsös lecsengés, megfelelő savakkal támogatva. A piacra kerülés előtt hosszú palackérlelést kap ? személy szerint bármikor szívesen fogyasztanám akár már most is. A 2008-asban voltak zöldes villanások is, a fűszerek erősebbek, kissé rapidabb a tannin is. De máris feljebb kerültünk egy állomással, ahol a 2007-es és 2006-os forgalmi cabernet került a poharakba (a Duna-Dráva Nemzeti Park őre kísért minket és tartott itt egy rövid előadást a helyi élővilágról, csak úgy nem lehet felpattanni se a Szársomlyóra, se a Fekete-hegyre, természetvédelmi területek). A 2007-es tüzes, vastag bor, nagyon déli karakterű, szinte újvilágias gyümölcsösséggel, kissé letaglózó. A 2006-os kiegyensúlyozott, komoly: édesfűszerek, jó savak, kabernés édespaprika, érett tannin, integrált fa, okosan használva.

Aztán felértünk a csúcsra, háttérben a Várerdő és a Konkoly (a Kopár ?belső fele?), előttünk pedig egy kosárban a nap főszereplője impozáns magnum palackokban, gyönyörű ornamentikával a címkén: a Dobogó Cabernet Sauvignon 2006. Extrém alacsony terheléssel készült a bor (12hl/ha), egy tőkéről mindössze 4dl jött le. Másfél évet töltött hordóban, azóta palackban pihen. Illatában és ízében is feketeszeder, aszalt meggy, csokoládé, némi földes-fűszeres-dohányos második vonallal. Élénk savat, határozott tannint mutat, még mindig fiatalnak tűnik. Nagyon koncentrált és hosszú lecsengésű.

A hegyről lejöttünk, a palackok kiürültek. Lent az ebédet már a 2008-as Ördög kísérte, mint elődje ez is ?best buy? (divatosan szólva). Hazaindulás előtt én azért még kértem egy pohárral a 2009-esből, arra három évet majd várni kell, nagy kedvencem lesz. Tetszik, hogy nem engedve a piac nyomásának a pince visszatartotta a megfelelő pillanatig ezt a bort: vesszőparipám, hogy sok tételt ?idejekorán feliszunk?, mielőtt a bor igazi arcát mutatná.

Címkék: 2006, 2008, cabernet sauvignon, Dobogó, kisharsány, Mandolás, ördög, pillangó, Villány, Vylyan

← Malbec világnap Egri Rosé 2010 (Kovács Nimród Winery) →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!