• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Domaine du Traginer Collioure 2007

2011-01-07 ● borravalo.hu

Aki kiböki Collioure-t a vaktérképen, az kap egy törött claret dugót, jó régit. A termelő a délnyugati törvényen kívüliek képviselője, lázadó bor ez, tökéletesen egyben tartva.

Perpignantól délre, a tengerparton, ahol a partvidék már ráfordul a katalán észak-déli egyenesre, na onnan jön ez a bor. Roussillon a javából, a helyi szokásos gyanúsítottakkal: Grenache Noir, Carignan, Syrah es Mourvedre. Szigorú korlátozás közepette készült amúgy, 20hl/ha szerintem annak számít. Meg a jófejséggel is izmoztak rendesen, ott virít az Agriculture Biologique védjegy, a kereskedő is ezzel villogott, amikor megvettem tőle a láda bort.

A szín sötét rubin, illatra kis fűszeresség, a fehérborstól a kardamomig, meg egy kis lekváros oxidalt jelleg, hiába, no, az a környék olykor már szenved a naptól. Tökéletesen érett tanninok, bársonyos a felület, meg van egy jó adag meleg alkohol is, de nem lóg ki.

Valami savat is sikerült megtartani, de nem ez a fő szervező erő, ez egy érett tanninjaira felhúzott bor. Vannak fekete es piros bogyók számosan, meg egy csomó fűszer igen kitartóan, hosszan. Ez úgy három és fél csillag, ahogy én még mindig a Breton vezető sommelier-je vagyok, egyszer megírom miért…. (Ja igen, mert baromi drága, ?15.50 nagykerből, meg az áfa.)

Címkék: 3.5 csillag, carignan, collioure, grenache noir, mourvedre, roussillon, syrah

← Aggastyánok viadala Érett gyümölcsök és szigorú gránit →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!