• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Érett gyümölcsök és szigorú gránit

2011-01-17 ● borravalo.hu

A Velencei-tó környékét borissza ember manapság leginkább Szentesi József miatt jegyzi. A kereskedőből lett gazda ? ha velünk ellentétben nem is tartja magát igazi borásznak ? szemünkben fontos érdemeket szerzett több okból is.

Először is a jó borok okán, másodszor pedig a magyar fajtákkal folytatott munkája miatt. A kék szőlők közül fontos számára a szinte már elfeledett  csóka, feketefájú bajor, kék bajor, laska, purcsin, tihanyi kék és tarcali kék (no, meg a fekete muskotály); a fehérek közül pedig a kolontár, a balafánt, a szerémi zöld, a piros bakator, a hamvas, a lisztes, a fehér gohér, a sárfehér. Ma már 9,5 ha méretű a birtok, lépésről-lépésre zajlanak a területvásárlások, átoltások és a művelés meg- valamint átszervezése.

Szentesi József a Pincekulcs borkereskedés ?éjszakai vásárlás? sorozatának volt a vendége, a remek hangulatú kóstolón bemutatott borokról rövid jegyzeteimet ezúton osztom meg a szomjas közönséggel. Bár a fenti különleges fajták ezúttal nem jutottak nagy szerephez (sok a palackba sem kerülő mikrotétel), a pincéhez érdemes előzetes egyeztetést követően elzarándokolni és új ízeket keresni a néha már unásig ismételt tíz-tizenkét világfajta mellett.

J&J Methode Traditionelle pezsgő (Hamburgi Muskotály)

A pezsgő műfaja új színfolt a pincénél, ugyanakkor a monstre beruházás (2000nm-es pince, degorzsáló, gyropalette, stb.) más kézműves borászoknak is lehetőséget nyújt majd pezsgő készítésére. Érdemes körülnézni, hogy hagyományos eljárással (amikor a második erjedés is a palackban történik és a seprő legalább kilenc hónapig dolgozik) készült magyar pezsgőkből eddig mennyire szerény volt a kínálat. A hamburgi muskotály alapvetően egy csemegeszőlő, valószínűleg az alexandriai muskotály és a frankenthali trollinger fajták keresztezése. 1956-ban vált államilag minősített szőlőfajtává. Illatában friss citrusok, szolid élesztősség, szőlővirág. Apró, hosszan gyöngyöző, ugyanakkor krémes buborékok szépen betöltik a szájat, ízképe a (horribile dictu ?normál?) muskotályra emlékeztet, főleg gyümölcsös és érezni mögötte a jól elkészített alapbort. Precíz, tetszik (és elvileg ez a belépő szintű pezsgő, úgyhogy muszáj lesz megkóstolni a többit is).

Szentesi József ?A? Cuvée 2009

Lédús, vajas textúra fehér virágokkal, érett almával, mineralitással, selyemcukorkával. Szóhoz jut a maradékcukor, a korty lédús barackot, zöldalmát, enyhe vaníliát mutat, a cukor miatt testesebbnek hat a bor, sok jó és sima sav támasztja. A 2008-as évjárat nagy kedvencem volt, pár hónap palackban és méltő lesz az elődhöz. (A 2008-as összetétele – zengő, zöld veltelini, ezerjó és rajnai volt.) A 09-es is már forgalomban van, összetétele pedig ezúttal veltelini, zengő, olaszrizling és szürkebarát.

Szentesi József Nadapi Zengő 2009

Illata forgatást kíván: zöldalma, citrusok, mineralitás; intenzív primer gyümölcsösség, mellette egy icipici petrol. Az íz is hasonló, rágcsálhatók szinte ezek a gyümölcsök, vastagon, nagyon frankó savszerkezettel a háttérben. Tiszta bor, 10-12g maradékcukorral és azzal a kellemes élesztősséggel, amit az újboroknál szoktunk tapasztalni, csak itt jó a tech és passzol, bájos. Lecsengése kellemesen hosszú. Egy palackkal vételeztem is a kóstoló után, melynek már másnap a nyakára hágtunk családi körben, osztatlan tetszést aratott.

Szentesi József ?Öcsi? Rajnai Rizling 2009

Ez a magasabb tőketerheléssel és reduktív technológiával készült rajnai, de nem feltétlenül a tesó (?Bátyus?) árnyékában. Az illata fűszeres, érett körtével és már orrban felfedezhető édességgel, amely cukorka krémessé teszi a kortyot is. Vastag-vaskos a korty, nem a németes-acélos vonal, inkább a behízelgő gyümölcsösség viszi. Enyhe kesernye és előbújó savérzet van a lecsengésében. Biztosan jót tesz neki a fektetés, vettem is belőle néhányat, önigazolásból.

Szentesi József Nadapi Zöldveltelini 2009

Nekem némileg kilógott a sorból: a krémesség itt már túlérettséggel társult, vilmoskörte-befőtt és társai jutottak az eszembe a virágokkal, herbáriákkal tarkított illat után. A sav és az alkohol is több szerepet kap a kelleténél, kissé keserűvé teszik a lecsengést.

Szentesi József Pázmánd Cuvée 2008

Azonnal kiszúrtam a pinot-dominanciát már orrban (jól esett volna a sorban egy tiszta pinot is, szép emlékeket őrzök a régebbi évjáratokról): 40% van belőle, mellette 25% merlot 25% kadarka és 10% kékfrankos. Illatában málna, kék virágok, enyhe gumisság, meszes-ásványos tónusok (szuper). Szájban is ezt hozza, de ott beerősít a bors és a fűszerek, közepesnél erősebb savakkal és jól illeszkedő tanninnal. Hosszú lecsengésében ismét a pinot noir jellege marad meg.

Olyan konklúzió fogalmazódott meg bennem a kóstoló végére, hogy szívesen járok azon az ösvényen, amelyet Szentesi József tapos ki. A borravaló stábja tervez egy pincelátogatást, ahol reményeink szerint nagyobb merítést tudunk venni a jó ügy érdekében. Beszámoló természetesen lesz, a megvalósulást követően.

Címkék: ezerjó, hamburgi muskotály, hungarikum, kadarka, kékfrankos, merlot, pinot noir, Rajnai Rizling, szentesi, velence, zengő, zöld veltelini

← Domaine du Traginer Collioure 2007 Etyek? Metyek! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!