• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egy kistérségi belülről

2013-02-25 ● borravalo.hu

Milyen egy kistérségi borverseny, egy kevésbé ismert, ámbár szépen fejlődő, barátságos és emberléptékű borvidéken? Olyan, amilyen a borversenyt szervezők. Bölcskén jártunk.

Bölcske a Pannon Borrégió legnagyobb területű borvidékéhez, a tolnai borvidékhez tartozik. Közel négyszáz pincéből áll a pincefalu: emberközeli méretű és sok a szépen felújított présház. Közel vagyunk Szekszárdhoz, de a klimatikus viszonyok kissé hűvösebbek, kevés a szubmediterrán katlan. A környéket főleg a löszös, valamint a folyóvízi eredetű homokos és agyagos talajú területek jellemzik.

Hagyománya van a versenynek: idén negyvennegyedik alkalommal rendezték meg a helyi gazdák. Hangulata egy baráti találkozóhoz hasonlít inkább, a zsűritagok nagyjából kétharmada rendelkezik képesítéssel (borbíráló, szőlész-borász szakmérnök, vagy más borértő képzésre gondolok). Sok hobbiborász és néhány érdeklődő is beülhetett a bizottságokba.

Vannak olyan pincék, amelyek rendre jól szerepelnek helyben és egyesek az országos meccseken is (pl. Molnárék a Vinagorán a cabsavra aranyat kaptak).

4:00 Azt álmodom, hogy indulni kell, mert fél hét. De nem. Visszaalszom.

5:54 Ébredés. Még sötét van. Reggeli, tusolás, telefon a kollégáknak.

6:30 Indulás pontosan a megbeszélt időben. Baranya István (az egyesület titkára és a környék fiatal motorja borfronton) már hajnali négy óta talpon van, hogy minket hozzon-vigyen. Pedig a mintákat éjfélig előszűrték (négyen a százhatvanat, szóval nem sokat aludt). Zuhogó eső az M6-oson.

8:00 Reggeli Baranyáéknál. Remek felvezetés.

9:20 Helyszín a Turul Fogadó. Megnyitó beszédek, bizottsági beosztások. Itt van több szekszárdi, bátai borász is (pl. Módos Ernő, dr. Erdélyi Árpád a Tűzkőtől). Én a „Vörös II.” elnöke leszek, úgy tudni, huszonhat-hét mintát kapunk, főleg 2012-eseket.

9:40 A bírálat megkezdődik. Húszas rendszerben pontozunk, 16,51-től bronz, 17,51-től ezüst, 18,51-től aranyérmes a bor. Nincs mennyiségi kvóta kötelezően kiosztandó érmekről, vagy százalékos limit. A belövőbor illós, ha versenybor lenne, kizárnám. Viszont a harmadik bor már aranyérmes, ezt a visszakóstolás is alátámasztja (összetettben végül harmadik lett). Kevés a hibás bor, csak hármat találtunk bírálatra alkalmatlannak, beteg hordó, oxidáció, túlzott illósság miatt. A környék 2012-ben csupán 320 mm csapadékot kapott, volt néhány maradékcukros bor és egy kis savat a döntő többség még elbírt volna. Ennek ellenére érzem a fejlődést, a tisztulást (zsinórban harmadik alkalommal bírálok a versenyen).

12:10 Végzünk. Három bort jelölünk a végső „szétlövésre”. Rengeteg bronzérem, sok ezüst és három, országos szinten is vállalható minőségű aranyérmes tételt találtunk. A visszakóstolások megerősítik a véleményemet.

12:40 Szétlövés, vagyis a hat legjobb vörösbor kiválasztása. A bizottsági elnökök ülnek össze (Módos Ernő, Nyulasi Gábriel István az Ihatóbb Magyarországért Egyesület elnöke, valamint jómagam) és pontozás nélküli sorrendet állítunk fel. Leadjuk a papírokat, majd összenézünk: eltérés alig van a vélemények között, egyértelmű a sorrend.

13:00 Őzpörkölt brutális(an jó) helyi savanyúsággal. Rárepülés a kontrollmintákra, az odafigyelő, köpős kóstolás ezennel felfüggesztve. Egyes gazdák kiderítik a saját sorszámukat és azzal kínálnak. A forgatagban titkos tippek, mintaszámok terjednek. Meghívások futnak be több pincétől, ejtőzünk és indulunk.

A Turul előtti téren

14:30 Elsőként Baranya Istvánékhoz látogatunk. István egy remek sillerrel kategóriagyőztes lett. Kóstolunk egy zamatos, puha vegyes fehéret, egy férfias vereset, valamint a bajnok sillert, ami csúszik, mint a veszedelem.

15:30 Átnézünk dr. Tóth Mihályhoz, aki ma több érmet is bezsebelt. Intenzív beszélgetés, töltögetés. Kiváló, fajtajelleges, ásványos olaszrizling a gazda csopaki területéről.

16:30 Balogh István pincéjébe megyünk. Még intenzívebb töltögetés. A végére már közel éneklős hangulatba kerülünk a vendéglátóinkkal együtt. Nem bánja senki.

17:45 Indulás Budapestre: visznek, csak relaxálnom kell. Az M6-oson zuhogó eső.

Ilyen egy „kicsi” borverseny hangulata, ha belülről nézem. Vendégszerető gazdák, emelkedő számú jó bor, pinceszer, vidámság, zökkenőmentes lebonyolítás. Baranya Istvántól tudom, hogy az egyesület megkezdi a borturizmus erősítését, kiadványokat és szervezett kóstoltatást, szállást szerveznek. A borvidék egyelőre erősen alulreprezentált, ezért biztos vagyok benne, hogy sem a szíves látás, sem a borok nem lesznek túlárazva.

Budapestről szűk másfél óra autóval: ha nem tudom kivárni a negyvenötödik borversenyt, nyáron is ellátogatok Bölcskére.

Címkék: Baranya István, Bölcske, borverseny, Pannon Borrégió, Tolna

← Ábrahám Kőleves 2011 Tüske Pince Baranya-völgyi Kékfrankos válogatás 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!