• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Egy kistérségi belülről

2013-02-25 ● borravalo.hu

Milyen egy kistérségi borverseny, egy kevésbé ismert, ámbár szépen fejlődő, barátságos és emberléptékű borvidéken? Olyan, amilyen a borversenyt szervezők. Bölcskén jártunk.

Bölcske a Pannon Borrégió legnagyobb területű borvidékéhez, a tolnai borvidékhez tartozik. Közel négyszáz pincéből áll a pincefalu: emberközeli méretű és sok a szépen felújított présház. Közel vagyunk Szekszárdhoz, de a klimatikus viszonyok kissé hűvösebbek, kevés a szubmediterrán katlan. A környéket főleg a löszös, valamint a folyóvízi eredetű homokos és agyagos talajú területek jellemzik.

Hagyománya van a versenynek: idén negyvennegyedik alkalommal rendezték meg a helyi gazdák. Hangulata egy baráti találkozóhoz hasonlít inkább, a zsűritagok nagyjából kétharmada rendelkezik képesítéssel (borbíráló, szőlész-borász szakmérnök, vagy más borértő képzésre gondolok). Sok hobbiborász és néhány érdeklődő is beülhetett a bizottságokba.

Vannak olyan pincék, amelyek rendre jól szerepelnek helyben és egyesek az országos meccseken is (pl. Molnárék a Vinagorán a cabsavra aranyat kaptak).

4:00 Azt álmodom, hogy indulni kell, mert fél hét. De nem. Visszaalszom.

5:54 Ébredés. Még sötét van. Reggeli, tusolás, telefon a kollégáknak.

6:30 Indulás pontosan a megbeszélt időben. Baranya István (az egyesület titkára és a környék fiatal motorja borfronton) már hajnali négy óta talpon van, hogy minket hozzon-vigyen. Pedig a mintákat éjfélig előszűrték (négyen a százhatvanat, szóval nem sokat aludt). Zuhogó eső az M6-oson.

8:00 Reggeli Baranyáéknál. Remek felvezetés.

9:20 Helyszín a Turul Fogadó. Megnyitó beszédek, bizottsági beosztások. Itt van több szekszárdi, bátai borász is (pl. Módos Ernő, dr. Erdélyi Árpád a Tűzkőtől). Én a „Vörös II.” elnöke leszek, úgy tudni, huszonhat-hét mintát kapunk, főleg 2012-eseket.

9:40 A bírálat megkezdődik. Húszas rendszerben pontozunk, 16,51-től bronz, 17,51-től ezüst, 18,51-től aranyérmes a bor. Nincs mennyiségi kvóta kötelezően kiosztandó érmekről, vagy százalékos limit. A belövőbor illós, ha versenybor lenne, kizárnám. Viszont a harmadik bor már aranyérmes, ezt a visszakóstolás is alátámasztja (összetettben végül harmadik lett). Kevés a hibás bor, csak hármat találtunk bírálatra alkalmatlannak, beteg hordó, oxidáció, túlzott illósság miatt. A környék 2012-ben csupán 320 mm csapadékot kapott, volt néhány maradékcukros bor és egy kis savat a döntő többség még elbírt volna. Ennek ellenére érzem a fejlődést, a tisztulást (zsinórban harmadik alkalommal bírálok a versenyen).

12:10 Végzünk. Három bort jelölünk a végső „szétlövésre”. Rengeteg bronzérem, sok ezüst és három, országos szinten is vállalható minőségű aranyérmes tételt találtunk. A visszakóstolások megerősítik a véleményemet.

12:40 Szétlövés, vagyis a hat legjobb vörösbor kiválasztása. A bizottsági elnökök ülnek össze (Módos Ernő, Nyulasi Gábriel István az Ihatóbb Magyarországért Egyesület elnöke, valamint jómagam) és pontozás nélküli sorrendet állítunk fel. Leadjuk a papírokat, majd összenézünk: eltérés alig van a vélemények között, egyértelmű a sorrend.

13:00 Őzpörkölt brutális(an jó) helyi savanyúsággal. Rárepülés a kontrollmintákra, az odafigyelő, köpős kóstolás ezennel felfüggesztve. Egyes gazdák kiderítik a saját sorszámukat és azzal kínálnak. A forgatagban titkos tippek, mintaszámok terjednek. Meghívások futnak be több pincétől, ejtőzünk és indulunk.

A Turul előtti téren

14:30 Elsőként Baranya Istvánékhoz látogatunk. István egy remek sillerrel kategóriagyőztes lett. Kóstolunk egy zamatos, puha vegyes fehéret, egy férfias vereset, valamint a bajnok sillert, ami csúszik, mint a veszedelem.

15:30 Átnézünk dr. Tóth Mihályhoz, aki ma több érmet is bezsebelt. Intenzív beszélgetés, töltögetés. Kiváló, fajtajelleges, ásványos olaszrizling a gazda csopaki területéről.

16:30 Balogh István pincéjébe megyünk. Még intenzívebb töltögetés. A végére már közel éneklős hangulatba kerülünk a vendéglátóinkkal együtt. Nem bánja senki.

17:45 Indulás Budapestre: visznek, csak relaxálnom kell. Az M6-oson zuhogó eső.

Ilyen egy „kicsi” borverseny hangulata, ha belülről nézem. Vendégszerető gazdák, emelkedő számú jó bor, pinceszer, vidámság, zökkenőmentes lebonyolítás. Baranya Istvántól tudom, hogy az egyesület megkezdi a borturizmus erősítését, kiadványokat és szervezett kóstoltatást, szállást szerveznek. A borvidék egyelőre erősen alulreprezentált, ezért biztos vagyok benne, hogy sem a szíves látás, sem a borok nem lesznek túlárazva.

Budapestről szűk másfél óra autóval: ha nem tudom kivárni a negyvenötödik borversenyt, nyáron is ellátogatok Bölcskére.

Címkék: Baranya István, Bölcske, borverseny, Pannon Borrégió, Tolna

← Ábrahám Kőleves 2011 Tüske Pince Baranya-völgyi Kékfrankos válogatás 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!