• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tüske Pince Baranya-völgyi Kékfrankos válogatás 2008

2013-02-26 ● borravalo.hu

A címke szerint a bort adó szőlő kopott löszhátról való, a négy jó évből a negyedik termése. Négy jó év? 2005, 2006, 2007 és 2008 közül én még mindig 2006-ra esküszöm és esetleg a gyorsabban érő 2007-es borokat nem temetem, de a másik kettőt nem értem.

Bízom azért benne, hogy Halmai Csaba tudja miért írta ezt a palackra. Bontás után az illat fülledt és kissé zárt, de egy öt éves kékfrankosnál ezt nem rovom fel hibának. Sajnos a zártság maradt, de a tipikus kékfrankos-fűszerek, valamint a lösztalaj és a hordó hatása eklatánsan érezhető. Amennyire tipikus, annyira izgalommentes.

A korty palackérett aromákat mutat, kortyközépen erős alkoholos fűtéssel, a lecsengésben intenzív kesernyével. Nézem, tizennégyfél, na igen. Kapott hordót is rendesen, a fűszerpaprika és a bors mellett megjelenik a szegfűszeg is. A sav-tannin arány jó, kicsit lepuhult már. A lecsengést is kesernye teszi kissé szájat összehúzóvá. Ez van: sok cukor a szőlőben, sok alkohol a borban, terméskorlátozás, válogatás, stb. Talán egy korábbi szürettel harmonikusabb lehetett volna.

Egyébként rendben van és 1990 Ft-ért kapható, tehát ár-érték aránya megvan három csillag.

Címkék: 2008, 3 csillag, Baranya-völgy, Halmai Csaba, kékfrankos, Szekszárd, tüske, Tüske Pince

← Egy kistérségi belülről Riesling.hu feltámadás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!