Egy izgalmas és vitákat kavaró új tanulmány szerint napi egy palack bor elfogyasztása radikálisan csökkenti a szívinfarktus esélyét. A tanulmány a Heart orvosi szaklapban jelent meg, és azt taglalja, hogy csökken a szívkoszorúér-betegség (CHD) esélye.
A tanulmány írója, Dr. Larraitz Arriola, kutatásai szerint a CHD (coronary heart disease – szívkoszorúér-betegség) kialakulásának esélyét 50 százalékkal csökkentette az, ha valaki akár egy palack vörösbort fogyaszt naponta, tudósít a Decanter.
Ahogy a borravaló.hu is már többször beszámolt róla, ez nem az első eset, hogy a borfogyasztás, és főként a vörösboroké az egészségügyi kutatások központjába kerül. 2003-ban a swindoni Great Western Hospital orvosa, Dr. William McCrea került a brit sajtó érdeklődésének központjába, mert 400 szívbetegségben szenvedő betegének két évre vörösbor fogyasztást írt fel. A vörösborban található nagy polifenol, antioxidáns (pl. resveratrol sejtregeneráló) tartalom miatt sokan kutatják jótékony hatását.
A brit népegészségügyi intézet vezetője, Alan Maryon-Davis figyelmeztetett arra, hogy az új tanulmány nem felkérés egy tangóra, és nem mentség az ivásra. Lehet, hogy segítünk ezzel a szívünkön, de közben kárt teszünk a májunkban és az agyunkban, mondta. A legfontosabb a mértékletesség, tette hozzá.