• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egyedülálló tokaji borok árverése

2013-04-07 ● Kántor Endre

Évente ismétlődő esemény veszi kezdetét a háromnapos Tokaji Tavasz rendezvénysorozaton, 2013. április 27-én. Az első Tokaji Borárverés keretében a Tokaji Borlovagrend egyedülálló tételeket tesz elérhetővé.

Ez az egyediség azt jelenti, hogy a gönci hordónyi mennyiséget alig meghaladó tételek nagy többsége még jelenleg is hordóban érlelődve várja gazdáját, és csak az árverést nem sokkal megelőzően, vagy az azt követő egy éven belül kerül lepalackozásra éppen gönci hordónyi, tehát 136 literes mennyiségben.

Ez szárazboroknál 182, édes borok esetében 272, míg a mindössze 10 literes tételben felkínált különleges eszenciáknál 27 darab számozott, a Tokaji Borlovagrend saját címkéjével ellátott palackot jelent majd. Az eseményről a Decanter is beszámolt.

A vár lovagtermében 19 kiemelkedő termelő 22 páratlan tétele kerül a licitálást vezető Winkler Nóra kalapácsa alá; ezek mindegyikét Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, valamint Ronn R. Wiegand világhírű Master of Wine és Master Sommelier mutatja be a jelenlévő közönségnek. A katalógus itt látható.

A Borlovagrend a leütési árból őt megillető 40% egy meghatározó részét a tokaj-hegyaljai világörökségi kultúrtáj megőrzését, fejlődését szolgáló beruházások támogatására fordítja.

A Tokaji Borlovagrend

A 2012. májusi döntés nyomán újjáalakult és augusztus végén hivatalosan bejegyzett Tokaji Borlovagrend Egyesület a tokaji szerelemeseit, értőit, illetve termelőit mintegy zárt klubként összefogó és fő céljául a tokaji bor marketingjét maga elé tűző szervezetként folytatja munkáját, s ebben a szokásos borlovagrendi működési modellektől alapvetően eltér. Ennek egyik jele az is, hogy a hagyományos viselet helyett a tagsági státuszt immár egy, a tokaji aszú színére emlékeztető, az egyesület logójával ellátott aranysárga sál jelképezi.

Az alapítótag-felvételi folyamat 2012. december eleji lezártával az alapító tagság közel százfősre bővült.

Címkék: árverés, borárverés, Tokaj, Tokaji Borlovagrend, Tokaji Borlovagrend Egyesület

← Balatoni bort a Balaton partra! Megint szavaznak ma a hegyközségekről szóló jogszabályról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!