• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Egységes borokkal jelennek meg a szekszárdiak

2013-09-17 ● Kántor Endre

A palackos borok egységes megjelenéséről állapodtak meg szekszárdi borászok, a borászokat tömörítő szervezetek és a város önkormányzata. Három szekszárdi borfajtát már jövőre egységesen hozhatnak forgalomba.

A megállapodást közel kétórás vita után Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke, Herrné Szabadi Judit, a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidéki hegyközségi tanácsának elnöke, Kővári László, az önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke, valamint hét borász – köztük Vesztergombi József, Takler Ferenc és Vida Péter – írta alá.

Heimann Zoltán az aláírást megelőzően elmondta: a következő öt évben évente százezer palack szekszárdi kadarkát, kékfrankost és bikavért terveznek elsősorban hazai piacra vinni. Az elképzelések szerint a kadarkát legalább 2000, a kékfrankost legkevesebb 3000, a bikavért pedig 3500 forintos palackonkénti áron kínálnák. A legkisebb mennyiség, amellyel egy borász részt vesz a közös megjelenésben, ezer palack lehet.

A most elfogadott palackforma a burgundi borok tradicionális megjelenésére hasonlít, a szekszárdi változaton szalagvonalban lesz olvasható a Szekszárd név, és feltüntetik a város címerét is.

A megállapodás szerint a tételekről az ilyen bort forgalmazó borászok vakkóstolással, 75%-os többséggel döntenek majd, és lehetőséget adnak az utólagos analitikai ellenőrzésre is. Az a borász, aki nem az elfogadott bort palackozza, öt évig nem forgalmazhatja az egységes szekszárdi bort.

Eszterbauer János az MTI-nek elmondta: a szekszárdi borok piaci részesedésének növekedését várják a most elfogadott megállapodástól, amelyhez várhatóan többen csatlakoznak majd. Megjegyezte azt is, hogy az egységes megjelenés mögött szigorú minőségvédelmi rendszert alakítanak ki.

Heimann Zoltán szerint jelenleg közel tízmillió palack szekszárdi bor kerül elsősorban magyar piacra; a palackos szekszárdi borok aránya az utóbbi évben megkétszereződött. A magyar borvidékek közül eddig a tokaji jelent meg egységes palackkal, a többi borvidék még adós ezzel, mondta.

Az idén az átlagosnál 20-30 százalékkal kevesebb, de jó minőségű termésre számítanak Szekszárdon. Új jelenség, hogy a fürtökön eltérő a szemek érettsége, a savak ugyanakkor megmaradtak, és a cukortartalom sem olyan magas, mint a korábbi években, mondta Heimann Zoltán.

Címkék: bikavér, bormarketing, címke, egységes, Eszterbauer, Heimann, kadarka, kékfrankos, marketing, Szekszárd, Vesztergombi, vida

← Veszélyes szőlőbetegség jelent meg Magyarországon Késik a kékfrankos szürete Sopronban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!