• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szarozásunk világhírű

2011-07-24 ● Kántor Endre

Mégis lehet azt írni egy borról, véleményként, hogy az szar ? döntött a strasbourgi székhelyű emberi jogok bírósága. Az évek óta húzódó ügyet most a boros világsajtó is felkapta: nem akárhol, a Vinographyn jelent meg róla írás.

Bizonyára sokan emlékeznek rá, a történet úgy kezdődött, hogy ? minden véleménnyel, kritikával és nyilván borírással foglalkozó őszinte és nagy megdöbbenésére ? az index főszerkesztőjét, egyben a Művelt Alkoholista blog alapító szerzőjét és a Népszabadság publicistáját, Uj Pétert elkaszálta a bíróság azért, mert azt merte írni a Tokaj Kereskedőház Zrt. egyik boráról, hogy az ?szar?. A Kerház felhúzta magát az íráson, pereltek, és nyertek. A bíróság akkor kimondta, az írás ?mindenképpen olyan, amely az újságírói szabadságot és a kritika szintjét jóval meghaladja, és alkalmas arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségét megvalósítsa.?

A teljes indoklás itt

Ami az egészben a legrémisztőbb, hogy felsőfokon is átment az ítélet, ugyan már nem rágalmazás vétségével, de becsületsértést állapított meg. ?A megalapozott tényállásból azonban helytelen következtetést vont le az első fokú bíróság arra, hogy Uj Péter vádlott cselekménye a Btk. 179. § (1) bekezdése szerinti rágalmazás vétségét valósítja meg.?

Úgy tűnt, precedens született egy olyan ügyben, amiről minden jóérzésű homo sapiens úgy vélekedett, hogy a szabad véleménynyilvánítás érthetetlen elfojtása. (Nem ittam a Kerház ide vonatkozó borát, nem tudom, hogy milyen, de attól még nem lesz jobb, hogy ilyen döntés születik.) Ezt követően történt az ügyben több megmozdulás is, melyek közül a leghatásosabb a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) videós akciója volt.

Legutóbb a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága mondta ki az ügyben , hogy különbséget kell tenni egy személy és egy cég hírnevének megsértése között, mivel az utóbbinak ?nincs erkölcsi dimenziója?. Azt mondták, az ügyben ?nem igazolódott be meggyőzően annak szükségessége, hogy az újságírót megakadályozzák szabad véleménynyilvánítási jogának gyakorlásában?. A bíróság elrendelte, hogy a magyar állam fizessen Uj Péternek 3580 eurót (közel 1 millió forintot) az üggyel kapcsolatos költségei megtérítésére.

Ez a mozzanat pedig nem kerülte el a világsajtó és szűkebb értelemben a boros sajtó figyelmét sem. Olyannyira nem, hogy a világ tán legismertebb (és legelismertebb) boros blogjának írója, a boros körökben komoly befolyással bíró Alder Yarrow is felkapta a fejét és beszámolt az ügyről a Vinographyn, Magyarország: ahol kemény dolog borkritikusnak lenni címmel. Ha a Vinography magyar borról ír, kiugrunk a bőrünkből örömünkben, hogy ilyen plénum foglalkozik velünk. Kérdés: mit csinálunk, ha ilyen téma kapcsán foglalkoznak velünk? Egyrészt örülhetünk, mert így azért nehezebb bárkire is ilyen mód rászállni. Másrészt meg sírhatunk, mert egy jó furmint helyett ezzel növeljük kishazánk sajtószabadság korlátozásos imidzsét. Mondhatni, kikerült a nagy nyilvánosság elé a szarunk.

Címkék: bíróság, borkritika, ítélet, kritika, sajtószabadság, szar, tokaj kereskedőház, Uj Péter, vélemény, Vinography

← A J.P. Chenet paradoxon Magasfeszültségű borok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!