• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Eper és vér – néhány Heimann-bor ürügyén

2009-01-26 ● borravalo.hu

Elénk penderedett néhány Heimann, lefirkantottuk impresszióinkat, a sajnos TCA-s syrah-t kivéve. Mert a borok jók, van stílusa a Heimann-műhelynek, ahogy mindig is volt és nemigen emlékszünk igazán rosszul megfogalmazott Heimann-tételre sem.

Örvendeztünk már a Borravalón, a Figyelő Borpultjára támaszkodva és a Borigo magazinban is azon, hogy a szekszárdi borpolgárok végre összeálltak, megindult a tényleges közösségi élet, informális és formális szinten folytonos diskurzus zajlik, és hogy azzal az energiával, potenciállal és tradícióval, amivel ez a borvidék rendelkezik, nagyon messzire fognak jutni az itteni nagyszerű bormesterek és Szekszárd maga ? reszkess Villány, Bordó, Burgundia!

Az, hogy ez a mozgás ilyen szépen beindult, nem kis mértékben köszönhető Heimann Zoltán bankár és borász és derűs életművész úrnak, aki nyughatatlan és jó szervező, kint is van és bent is van, ami azért termékeny pozíció, mert jóval nagyobb rálátást biztosít a borvidék ügyeire, mintha csak kint, avagy csak bent van az ember. Erre a kooperációra való képességre, melynek Szekszárd szerintünk híján volt az elmúlt kábé másfél évtizedben, valszeg azért tettek szert a szekszárdi borpolgárok, mert felnőtt egy új generáció, akik együtt gyerekeskedtek-tanultak-szórakoztak, így inkább hajlanak az együttműködésre, mint a régi öregek.

Ennek az örvendetes fejleménynek a hírek szerint van egy csaknem fél évtizedes előzménye: úgy 4-5 éve kezdődtek azok a beszélgetések, melyek tán három éve elvezettek a Szekszárdi Borászok Céhének megalapításához, ami a borászati-szakmai diskurzusoknak nagyon jól működő fóruma. Az áruszőlő- és bortermelőket, a palackozott borokat előállító cégek zömét tömörítő, 38 tagú céh reprezentálja a borvidék 95 %-át. Rendszeres kóstolókat tartanak, mindig másnál: a kadarka-teszteket Mészároséknál tartják, a pinot-t Vesztergombiéknál, a bikavért Takleréknél szokták kóstolni-megvitatni, Bodriéknál a kékfrankost vesézik ki, a merlot Heimannéknál értelmezgetik. 

Az imígyen csócsálgatott borok egységes stílusjegyeket is mutatnak és e stílusjegyek mintha egybeesnének bizonyos aktuális világtrendekkel. Ez a világszájíz mintha mostanában inkább preferálná a gyümölcsös, az első pillanattól fogva jó ivású, gyorsabban érő, nem tanninhangsúlyos, tüzes vörösöket, mely vonások például a szekszárdi vörös jellemvonásai is. Márpedig ha a borvidék végre felgyorsulni látszó belső fejlődése és a világtrend egybeesik, az a biztos siker záloga. Szekszárd mindig is dúskált a jó borászokban, istenáldotta, borra kitalált vidék lévén, most végre, összefüggésben az új generáció belépésével, képessé vált a legfontosabb lépésre, a közösségi cselekvésre. Amit persze megelőzött egy évtizedes hihetetlen technológiai fejlődés, hangúlyozta Heimann tavaly nyáron a Borigo magazin által kezdeményezett, Eszterbauer Jánosnál rendezett laza kis kerekasztal-beszélgetésen. Ez a technológiai és tudásbázis, e világszínvonalú hardver az objektív feltétele annak a felgyorsuló fejlődésnek, ami előtt szerintünk Szekszárd áll. Ugyanis magunk nagyon komolyan úgy gondoljuk, hogy Szekszárd nem volt, hanem lesz, bizonyos értelemben most kezdődik. Immár minden adott a nemzetközi mércével mérve is figyelemreméltó fejlődéshez: a talaj, az eszményi klíma, a mély tradíció és a borászati technológiai forradalom eszközeinek adaptálása után a szubjektív feltétel, az összefogás is megszületett és ismételjük: a külpiac, a világszájíz is kedvez a borvidéknek. Amely ráadásul, noha nem a terroirról szól, végtelenül tagolt, hullámzó, rengeteg redőt vető felületével az árnyalatok széles skáláján képes mozogni, sokkal tagoltabb (és nagyobb tömegű is), mint a hamarabb sikeressé váló Villány. Márpedig a bor az árnyalatokról szól, ahogy az alább felskiccelt néhány szép Heimann-tétel is.

Baranya-völgyi Kékfrankos ’07 

Fekába hajló rubin szín, nem túl intenzív, friss, újboros, fűszeres (szekfűszeges-viaszkos) illat, mely (még) nem tűnik harmonikusnak, végén például kilóg belőle az alkohol. Az ízkép viszont nagyon szép és hibátlan balanszú a sav-tannin reláció. Karcsú a struktúra, de koncentrált a test. Bársonyos tömörség, gyümölcs (meggy, szeder), meleg karakter a végén valamely erős ásványosféle vonással. Szal ízben nagyon szép, szebb szájban, mint amit az illat ígér, ami egyszerűen csak azt jelenti, hogy érnie kell.

Bikavér ’06

Közepesnél erősebb rubin szín, vékony halvány rubin széllel. Illata
közepesen intenzív, melegség árad belőle, rengeteg pirosbogyós
gyümölcs, édesfűszerek és némi fa, ami szépen beépül. A sav közepesen
erős, a tannin magasabb, de nem zavaró. A teste a könnyű és a közepes
között van, lecsengése közepes. Ízében is pirosbogyósok, meggy, nincs
túl cicomázva, inkább a házasítás alapjainak harmonikus egységére
törekvő bor. 83 pontra tettük.

Merlot ’06

Zárt, tiszta, friss, gyümölcsös illat, mely forgatva is zárt marad. Jó sav és merlós ?édesség?, a nagyon üde savon gyümölcsök (cseresznye és málna) nőnek és mintha kezdődő palackbuké molekulái is kavarognának. Itt is koncentrált test és magas alkohol, a tannin a száj első részén percipiálható. Némi csoki és kesernye, meleg karakter, mesés málnaszőr, jó inni.

Barbár ’06

Intenzív epres és konyakos és fűszeres és csokis illat- és ízjegyek, a gyönyörű illat összhangban áll a gyönyörű ízképpel. Bársonyos érintés, koncentrált textúra, itt is, mint mindig, fanyar sav, a tannin is jelzi, hogy még nincs a csúcson, eper és vér, ízbomba, de nem barbár bor, vagy barátságos barbár, komplex, telt és vidám, mint aki készítette. Magam 89 pontra kóstáltam.

Korábban:

Jó volt a főpróba, jöhet a díszbemutató

Egyénileg szép, összetettben kaotikus a Bikavér

Budai borfeszt 2008, vol 2. – ahogy Stevie Kraft látta

III. Egri Borok Gálája – 2009 február 14 – Magyar Tudományos Akadémia

http://www.egriborvidekert.hu/

Címkék: Barbár, bikavér, Heimann, kékfrankos, merlot, Szekszárd

← Az albán borok nagy lehetőségei Ittas és holdvilág II.: Nemesek és a Sírásók →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!