• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bénye emígy, meg amúgy

2011-09-21 ● borravalo.hu

Erdőbénye az egyik olvasatban álmos kis falucska eldugva a mellékúton, de a másikban  a beköltözött feltörekvő borásznemzedék miatt azóta mozgolódás van itt kérem. Hétvégén meg Hetedhét pásztortüzek égnek.

Kicsik és nagyok egymás mellett két rendezvényen, mert áll még két ?nagynak? bástyája itt, név szerint a Vivamus és a Béres is részben a környéken gyűjti az alapanyagot. Dupla buli, mint Etyeken, ahol ott van ugye a Pincefesztivál meg a Kezes-Lábos (most hétvégén), itt is van Bor, mámor, bénye és Hetedhét Pásztortüzek (pont most hétvégén ez is, sőt Mádon ez is!). Ez a kettősség valahogy most jelen volt ezen az augusztusi vasárnapon is. A tizenéves, meg nem értett alternatív álművészektől néha a 94-es Diákszigeten éreztem magam, a rengeteg kisgyerekes családtól (mi is ilyenek voltunk és jól éreztük magunkat) meg a Városligetben. Napsütésben érkeztünk, zuhogó esőben távoztunk. Szóval volt ez emígy is meg amúgy is.

Erre a hétvégére egy kis sorvezető az útra készülőknek:

Karádi és Berger: autentikus romkocsma hangulat, kerti-buli jelleggel, hordóasztalok, nagy terek, gyerekek, stb., teljesen ideális a borozáshoz. Ajánlom a 2008-as Narancsi furmintot kifejezett ásványossága, masszív almás-kenyérhéjas jegyei miatt, amit a kortyban túlérett körtés, szikár, de nem barátságtalan utóíz követ. Szép a 2008-as Selectio is, adjunk neki időt nyílni. Klassz birsalmája, elegáns kövessége miatt kóstolni ajánlom, ahogy az aszút is, ami lendületes savú, férfias bor, tele édesfűszerekkel.

Homonna Attila: máshova is bedolgozik borászként, portáján készült a másik fotó, le lehet ülni, házias-barátságos helyszín, volt konyha is. Csak két bora volt aktuálisan (?), mire odaértünk az egyik el is fogyott, vagy nem, de én a száraz birtokbort néztem meg: floros-finomseprős, gyógyszeresbe hajló, szárított virágos, izgalmas illata volt. A korty tüzes, zöld tónusokkal, de balanszált.

Vivamus: nagy kóstolóhelyiség, láthatóan nagy a cég is. A borokról külön-külön nem jegyzeteltem, de az letapadt fejben, hogy a 2003-as száraz szamorodninak decijét 200 (vagy 300, ebben az olvasatban majdnem ugyanaz) Ft-ért osztották és a furmintnak decijét már egy százasért kapni lehetett. Szóval nem az a terméskorlátozott, egyedi arculatú, kisszériás tobzódás, de korrekt és tiszta borok voltak, különösebb komplexitás nélkül. Ha lehet ilyet, akkor mennyiségi fogyasztásra (is) jól jöhet, ha már megfáradtunk az elemzésekben.

Ábrahám Pince: a hármas kereszteződésnél Illésék mellett kis kert, zsezsgés, jó értelemben vett abszolút amatőr kialakítás. Az egyik száraz furmintot kóstoltam, izgalmas volt, jó irányba tart a kísérletezés. A Hársmint kissé metsző savú, kemény bor, kifejezetten hőség idejére.

Ettünk egyet az Anyukám mondta kínálatából, akik a Bardon Pincészetnél rendezkedtek be. Közben szétcsúszott népi-jazz-ambient akkordokkal tolta alánk a hangulatot egy banda. Jó kis hely ez a Bénye: másnap még egy keresést is lefuttattam az interneten, hogy vajon van-e eladó porta, vagy szőlő és ha igen, mennyiért. Az eredményt nem árulom el, szerintem érdemesebb élőben megnézni.

Címkék: Ábrahám, Bardon, Bénye, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, Hetedhét pásztortüzek, homonna, illés, karádi és berger, Tokaj, Vivamus

← Illés Sárgamuskotály 2009 Kényeztetés örömzenével →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!