• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bénye emígy, meg amúgy

2011-09-21 ● borravalo.hu

Erdőbénye az egyik olvasatban álmos kis falucska eldugva a mellékúton, de a másikban  a beköltözött feltörekvő borásznemzedék miatt azóta mozgolódás van itt kérem. Hétvégén meg Hetedhét pásztortüzek égnek.

Kicsik és nagyok egymás mellett két rendezvényen, mert áll még két ?nagynak? bástyája itt, név szerint a Vivamus és a Béres is részben a környéken gyűjti az alapanyagot. Dupla buli, mint Etyeken, ahol ott van ugye a Pincefesztivál meg a Kezes-Lábos (most hétvégén), itt is van Bor, mámor, bénye és Hetedhét Pásztortüzek (pont most hétvégén ez is, sőt Mádon ez is!). Ez a kettősség valahogy most jelen volt ezen az augusztusi vasárnapon is. A tizenéves, meg nem értett alternatív álművészektől néha a 94-es Diákszigeten éreztem magam, a rengeteg kisgyerekes családtól (mi is ilyenek voltunk és jól éreztük magunkat) meg a Városligetben. Napsütésben érkeztünk, zuhogó esőben távoztunk. Szóval volt ez emígy is meg amúgy is.

Erre a hétvégére egy kis sorvezető az útra készülőknek:

Karádi és Berger: autentikus romkocsma hangulat, kerti-buli jelleggel, hordóasztalok, nagy terek, gyerekek, stb., teljesen ideális a borozáshoz. Ajánlom a 2008-as Narancsi furmintot kifejezett ásványossága, masszív almás-kenyérhéjas jegyei miatt, amit a kortyban túlérett körtés, szikár, de nem barátságtalan utóíz követ. Szép a 2008-as Selectio is, adjunk neki időt nyílni. Klassz birsalmája, elegáns kövessége miatt kóstolni ajánlom, ahogy az aszút is, ami lendületes savú, férfias bor, tele édesfűszerekkel.

Homonna Attila: máshova is bedolgozik borászként, portáján készült a másik fotó, le lehet ülni, házias-barátságos helyszín, volt konyha is. Csak két bora volt aktuálisan (?), mire odaértünk az egyik el is fogyott, vagy nem, de én a száraz birtokbort néztem meg: floros-finomseprős, gyógyszeresbe hajló, szárított virágos, izgalmas illata volt. A korty tüzes, zöld tónusokkal, de balanszált.

Vivamus: nagy kóstolóhelyiség, láthatóan nagy a cég is. A borokról külön-külön nem jegyzeteltem, de az letapadt fejben, hogy a 2003-as száraz szamorodninak decijét 200 (vagy 300, ebben az olvasatban majdnem ugyanaz) Ft-ért osztották és a furmintnak decijét már egy százasért kapni lehetett. Szóval nem az a terméskorlátozott, egyedi arculatú, kisszériás tobzódás, de korrekt és tiszta borok voltak, különösebb komplexitás nélkül. Ha lehet ilyet, akkor mennyiségi fogyasztásra (is) jól jöhet, ha már megfáradtunk az elemzésekben.

Ábrahám Pince: a hármas kereszteződésnél Illésék mellett kis kert, zsezsgés, jó értelemben vett abszolút amatőr kialakítás. Az egyik száraz furmintot kóstoltam, izgalmas volt, jó irányba tart a kísérletezés. A Hársmint kissé metsző savú, kemény bor, kifejezetten hőség idejére.

Ettünk egyet az Anyukám mondta kínálatából, akik a Bardon Pincészetnél rendezkedtek be. Közben szétcsúszott népi-jazz-ambient akkordokkal tolta alánk a hangulatot egy banda. Jó kis hely ez a Bénye: másnap még egy keresést is lefuttattam az interneten, hogy vajon van-e eladó porta, vagy szőlő és ha igen, mennyiért. Az eredményt nem árulom el, szerintem érdemesebb élőben megnézni.

Címkék: Ábrahám, Bardon, Bénye, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, Hetedhét pásztortüzek, homonna, illés, karádi és berger, Tokaj, Vivamus

← Illés Sárgamuskotály 2009 Kényeztetés örömzenével →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!