• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

És jött a doktor?

2009-03-03 ● borravalo.hu

A tavalyi év fehérborait mutatta be pár alapvető fehérborász Rókusfalvy épülő fogadójában. Az alábbiakban nem megyünk végig minden kóstolt tételen, azokat emeljük ki, amelyek nekünk tetszettek és megpróbáljuk összefoglalni azokat a stilisztikai különbségeket, melyeket érzékeltünk. Hangsúlyozva, hogy ez a szöveg egyetlen kóstoló szubjektív szövege.

Elsőként Rókusfalvy Pál meglepően jó borai vonultak el. Azért mondjuk, hogy meglepően, mert végre is Rókusfalvy kábé az ezredfordulóig médiapali volt, nyilván az ott akkumulált tőkéitől igyekszik megszabadulni a borászkodáson keresztül. Mindig respektet érdemel, ha valaki képes megvalósítani az álmait, mert az élet lényege az álmok megvalósítása és nem a hírek világa, mondja tán Kierkegaard, Rókusfalvy a hírek világából jőve képes megvalósítani az álmait, nem kis dolog.

Szal Pali borai meglepően jók. ?Édesek?, teltek, csillogó, szépen csendülő savaik vannak, hűvös karakterű, koncentrált, jó balanszú, nagyon etyekies jószágok. Tartalmas Pinot blanc-jára 83, a még rendezetlen, de intenzív, izgalmas, vegetális-zöldpaprikás, dilis Sauv blanc-jára 84, a szűztermés Pinóra 86 pontot adtam. Pinószínű, teljesen eperkompót-illatú, kóstolva még nyers, az ágyaspálinkából titokban kievett aszaltszilvára emlékezető ízű, szép karcsú szerkezetű, telt ízű-nyeletű pinó ez.

Hernyák Laci borai mintha többnyire nem mutatnák azt a csillogó-hűvös-etyekies savvilágot, mint a Rókusfalvyéi. Kivéve a Sauv blanc-t, amin tanítani lehetne, milyen is a nagyon sauv blanc-nak az a didaktikusan füves illata, melyet egyébként etyeki szelektált élesztők segítenek érvényre jutni (86 pont). A többi tétel kevésbé tűnt lendületesnek. A Szürkebarátnak mintha lett volna egy kis oxis stichje-jellege, de nem tűnt nagyon izginek, ahogy a Zöld veltelinitől és a pinótól is elviseltem volna kicsit nagyobb intenzitást.

Bott Frigyes úr ismét egy más stílust képviselt: borai melegebb, ?édes?, lágyabb benyomást keltő, egységes és pasztellszínű borok, azaz nem nagyon élénk színeket mutatnak, a színt metaforikusan értve. Szép a tartalmas, fűszeres, gyümölcsös, egész szájat betöltő finom szőlőtanninal ékes, tüzes Pinot blanc (86 pont). Nagyon tudatosan megfogalmazott, nem nagyon vibráló-izgalmas stílusnak tűnt ez a stílus ezen az estén, ami, tudjuk, nem sokat jelent.

Légli Ottó borai mintha még nem tartanának ott, ahol a többiek tételei, hátrébb vannak a fejlődésben, nem tükrösek és nem tiszták, ezzel együtt az egyszer fejtett, tartályos Rajnaija már szép. Amikor ezek a borok készre érnek, komplexebbek bármelyik magyar rajnainál, a jövő heti Figyelőben a Borpulton a hetes Gesztenyést énekeljük meg (90 pont), mert ma ez az egyik legszebb magyar fehérbor. Sauv blanc-ja más, az ezredforduló utáni sauv blanc-paradigmaváltás jegyében fogant, nem az a zöld-egreses-füves-farkasalmás-macskapisis- tartályos irályt, hanem az érett, sárga, ?édes? stílust képviseli, mert ?a fajta eszköz, nem előzheti meg a szőlőfajta karaktere a bor karakterét?, mondja Légli Ottó.

És jött a doktor

Bussay László doktor a Rókusfalvy-hordóminták kóstolásától derült kedéllyel vezette elő borait, eredeti és kedves stílusát a már ugyancsak egyre jobb kedélyű publikum hálásan fogadta, magunk igyekeztünk elhatárolni magunkat a doki karizmájától és nem hagyni, hogy személyisége befolyásolja a borok adta benyomásokat. Ugyanis a borok tán a legjobbak voltak ezen az erős estén. Valami egységes vidámság árad belőlük, mint a dokiból, olyan ?kérek még és még?-típusú borok. Először jött egy könnyed, növényes, kedves és lendületes Zöld veltelini (88 pont), majd egy hihetetlen illatokkal köszönő, kiegyensúlyozott olasz (84 pont), egy vidám rajnai, ez nekem nem jött be annyira, egy mézillatú hárslevelű. Őt egy meglepően piszok jó Csókaszőlő követte átlátszó málnaszőrszínnel, fűszeres, pemetecukorkás illattal, ánizsos, szép aromákkal, meggyes vezető ízjeggyel és szép egyensúlyú, karcsú szerkezettel, 88 pont. Ezután egy nem egysíkú, vibráló pinot jött rubinszínnel, mozgó-fejlődő-változó illattal, harmonikus, telt, ivós karakterrel, 89 pont. Befejezésképp egy nem parfümös és nem gejl, harmonikus, ízlésesen kicsit édes tramini jött, 89 pont. Egységes lendület jellemez minden Bussay-bort, érdekesek, nem uncsik és fő vonásuk ez a kedves jóivásúság is.

Korábban:

Eper és vér – néhány Heimann-bor ürügyén

Prága otthonos

Borzuhatag 2: Malatinszky Cabernet franc-ok vertikális tesztje

Címkék: Bott, Bussay, Etyek, fehérbor, Hernyák, Légli, Rókusfalvy

← Nem is szomorú: portugál Top 50 Pécsiek a sasfészekben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!