• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

És jött a doktor?

2009-03-03 ● borravalo.hu

A tavalyi év fehérborait mutatta be pár alapvető fehérborász Rókusfalvy épülő fogadójában. Az alábbiakban nem megyünk végig minden kóstolt tételen, azokat emeljük ki, amelyek nekünk tetszettek és megpróbáljuk összefoglalni azokat a stilisztikai különbségeket, melyeket érzékeltünk. Hangsúlyozva, hogy ez a szöveg egyetlen kóstoló szubjektív szövege.

Elsőként Rókusfalvy Pál meglepően jó borai vonultak el. Azért mondjuk, hogy meglepően, mert végre is Rókusfalvy kábé az ezredfordulóig médiapali volt, nyilván az ott akkumulált tőkéitől igyekszik megszabadulni a borászkodáson keresztül. Mindig respektet érdemel, ha valaki képes megvalósítani az álmait, mert az élet lényege az álmok megvalósítása és nem a hírek világa, mondja tán Kierkegaard, Rókusfalvy a hírek világából jőve képes megvalósítani az álmait, nem kis dolog.

Szal Pali borai meglepően jók. ?Édesek?, teltek, csillogó, szépen csendülő savaik vannak, hűvös karakterű, koncentrált, jó balanszú, nagyon etyekies jószágok. Tartalmas Pinot blanc-jára 83, a még rendezetlen, de intenzív, izgalmas, vegetális-zöldpaprikás, dilis Sauv blanc-jára 84, a szűztermés Pinóra 86 pontot adtam. Pinószínű, teljesen eperkompót-illatú, kóstolva még nyers, az ágyaspálinkából titokban kievett aszaltszilvára emlékezető ízű, szép karcsú szerkezetű, telt ízű-nyeletű pinó ez.

Hernyák Laci borai mintha többnyire nem mutatnák azt a csillogó-hűvös-etyekies savvilágot, mint a Rókusfalvyéi. Kivéve a Sauv blanc-t, amin tanítani lehetne, milyen is a nagyon sauv blanc-nak az a didaktikusan füves illata, melyet egyébként etyeki szelektált élesztők segítenek érvényre jutni (86 pont). A többi tétel kevésbé tűnt lendületesnek. A Szürkebarátnak mintha lett volna egy kis oxis stichje-jellege, de nem tűnt nagyon izginek, ahogy a Zöld veltelinitől és a pinótól is elviseltem volna kicsit nagyobb intenzitást.

Bott Frigyes úr ismét egy más stílust képviselt: borai melegebb, ?édes?, lágyabb benyomást keltő, egységes és pasztellszínű borok, azaz nem nagyon élénk színeket mutatnak, a színt metaforikusan értve. Szép a tartalmas, fűszeres, gyümölcsös, egész szájat betöltő finom szőlőtanninal ékes, tüzes Pinot blanc (86 pont). Nagyon tudatosan megfogalmazott, nem nagyon vibráló-izgalmas stílusnak tűnt ez a stílus ezen az estén, ami, tudjuk, nem sokat jelent.

Légli Ottó borai mintha még nem tartanának ott, ahol a többiek tételei, hátrébb vannak a fejlődésben, nem tükrösek és nem tiszták, ezzel együtt az egyszer fejtett, tartályos Rajnaija már szép. Amikor ezek a borok készre érnek, komplexebbek bármelyik magyar rajnainál, a jövő heti Figyelőben a Borpulton a hetes Gesztenyést énekeljük meg (90 pont), mert ma ez az egyik legszebb magyar fehérbor. Sauv blanc-ja más, az ezredforduló utáni sauv blanc-paradigmaváltás jegyében fogant, nem az a zöld-egreses-füves-farkasalmás-macskapisis- tartályos irályt, hanem az érett, sárga, ?édes? stílust képviseli, mert ?a fajta eszköz, nem előzheti meg a szőlőfajta karaktere a bor karakterét?, mondja Légli Ottó.

És jött a doktor

Bussay László doktor a Rókusfalvy-hordóminták kóstolásától derült kedéllyel vezette elő borait, eredeti és kedves stílusát a már ugyancsak egyre jobb kedélyű publikum hálásan fogadta, magunk igyekeztünk elhatárolni magunkat a doki karizmájától és nem hagyni, hogy személyisége befolyásolja a borok adta benyomásokat. Ugyanis a borok tán a legjobbak voltak ezen az erős estén. Valami egységes vidámság árad belőlük, mint a dokiból, olyan ?kérek még és még?-típusú borok. Először jött egy könnyed, növényes, kedves és lendületes Zöld veltelini (88 pont), majd egy hihetetlen illatokkal köszönő, kiegyensúlyozott olasz (84 pont), egy vidám rajnai, ez nekem nem jött be annyira, egy mézillatú hárslevelű. Őt egy meglepően piszok jó Csókaszőlő követte átlátszó málnaszőrszínnel, fűszeres, pemetecukorkás illattal, ánizsos, szép aromákkal, meggyes vezető ízjeggyel és szép egyensúlyú, karcsú szerkezettel, 88 pont. Ezután egy nem egysíkú, vibráló pinot jött rubinszínnel, mozgó-fejlődő-változó illattal, harmonikus, telt, ivós karakterrel, 89 pont. Befejezésképp egy nem parfümös és nem gejl, harmonikus, ízlésesen kicsit édes tramini jött, 89 pont. Egységes lendület jellemez minden Bussay-bort, érdekesek, nem uncsik és fő vonásuk ez a kedves jóivásúság is.

Korábban:

Eper és vér – néhány Heimann-bor ürügyén

Prága otthonos

Borzuhatag 2: Malatinszky Cabernet franc-ok vertikális tesztje

Címkék: Bott, Bussay, Etyek, fehérbor, Hernyák, Légli, Rókusfalvy

← Nem is szomorú: portugál Top 50 Pécsiek a sasfészekben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!