Lefutott a Pannon Bormustra: megkaptuk a legkorrektebb szájakat, objektív külföldi bírálókat, stb., lehet örülni. Ennek ellenére nagy meglepetés nincs. 112 termelőtől 272 bor érkezett, amiből 127 vörös, 100 száraz fehér, 38 édes fehér és 7 pezsgő.
A médiazsűri illusztris csapatába Kántorbandi is meghívást kapott, de csak én tudtam beesni egy másfél órás, hirtelenkedő kóstolásra, aminek a CEWI adott otthont. Véletlenszerűen bóklásztam a csúcsborok között, igyekeztem közel azonos mennyiségű fehéret (6) ? vöröset (9) – édeset (5) kóstolni. A 48 csúcsborból így 20, azaz kevesebb, mint a fele került a poharamba. Mivel az akkor csak számokkal jelölt palackok mögött álló nevek ma már ismertek, össze tudom vetni félsoros benyomásaimat a nevekkel.
Félszáraz, krémes érzet, közepesnél nagyobb test, ennek ellénre jól balanszált bor, gyümölcsös díszítettséggel, ásványos karakterrel (Somlói Apátsági Pincészet Somlói Furmint 2009). Körtés-gyógyfüves, zárt illat, szépen kerekítő cukor a kortyban, elegáns. (Királyudvar Sec 2008). Feszes szerkezet, intenzív somlói ásványosság, lecsengése szinte sós. (Hollóvár Somlói Hárslevelű 2009). Hosszú bor, jó szerkezettel, talán egy pici oxidáltságot érzek ezen a palackon? (Demeter Zoltán Tokaji Szerelmi Hárslevelű 2008), Rengeteg hordó és seprőillat, battonage full power, vastag de nem túl hosszú (Sauska-Tokaj Birsalmás Furmint 2009)
Brutál fekete gyümölcsök, krémes hordóval, ?drágabor? illattal, hosszú lecsengéssel, kissé fűtő alkohollal. Gyümölcsbomba. (Sauska Villányi Cabernet Franc 2007). Földes-fűszeres jegyek és szép finis, tannin picit letapad. (Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2007). Először jó minőségű újhordó illata, aztán fűszerek, enyhe zöldesség (?), kissé reszelő tannin, meleg karakterű, koncentrált bor. (Sauska Cuvée7 Villány 2008). Szilvás-csipkebogyós illata már érett bor benyomását kelti. A korty súlyos, sajnos húzós és szárító tanninjából rengeteg van, ami az egyébként szép alapanyagot elviszi (Bock Capella Cuvée 2006). Löszös-kávés illat, hűvös gyümölcsök a kortyban, csipkelekvár (Bodri Faluhely Cabernet Franc 2008). Gyógyfű, kövek, fűszerek: izgalmas, komplex illat. Szájban jó balanszú, végtelen lecsengésű bor (St. Andrea Merengő 2008). Kakaópor az illatban, tannin a kortyban. A hordó vitte el talán? (Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2009) Vegetál-minerál plusz ibolya, érdekes (Gere&Weninger Pinot Noir 2008). Remek struktúra és hossz. (Barta Pince Kései Furmint-Muskotály 2008) Vastag, olajos, koncentrált – mégis légies. Kiváló savérzet, birsalma, virágok, stb. (Szepsy Szamorodni 2008). Primer gyümölcsaromák, hársvirág, birs, igen olajos és érett, de még potenciállal rendelkező bor (Royal Tokaji Nyúlászó 6 putt. Aszú 2003). Hihetetlen aszú: földes-minerális, borzasztó elegáns, nem a gyümölcs irányából indít. Gomba, avar, majd csak utána az obligát jegyek. Fantasztikus. (Királyudvar Lapis 6 putt. Aszú 2006), Friss barack, jó lenne a szerkezet, de nekem kicsit gejlbe hajlik (Dobogó 6 putt. Aszú 2006).
A mezőnynek ezen részéből számomra kiemelkedett a Somlói Apátsági Pincészet Fumintja, a Sauska Cabernet Franc, az aktuális St.Andrea Merengő, a Takler Syrah Reserve, a Szepsy Szamorodni és a Királyudvar Lapis Aszú, dehát a sor fele még hátra van, arról is igyekszünk majd beszámolni.