• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Félúton a csúcsra

2011-06-09 ● borravalo.hu

Lefutott a Pannon Bormustra: megkaptuk a legkorrektebb szájakat, objektív külföldi bírálókat, stb., lehet örülni. Ennek ellenére nagy meglepetés nincs. 112 termelőtől 272 bor érkezett, amiből 127 vörös, 100 száraz fehér, 38 édes fehér és 7 pezsgő.

A médiazsűri illusztris csapatába Kántorbandi is meghívást kapott, de csak én tudtam beesni egy másfél órás, hirtelenkedő kóstolásra, aminek a CEWI adott otthont. Véletlenszerűen bóklásztam a csúcsborok között, igyekeztem közel azonos mennyiségű fehéret (6) ? vöröset (9) – édeset (5) kóstolni. A 48 csúcsborból így 20, azaz kevesebb, mint a fele került a poharamba. Mivel az akkor csak számokkal jelölt palackok mögött álló nevek ma már ismertek, össze tudom vetni félsoros benyomásaimat a nevekkel.

Félszáraz, krémes érzet, közepesnél nagyobb test, ennek ellénre jól balanszált bor, gyümölcsös díszítettséggel, ásványos karakterrel (Somlói Apátsági Pincészet Somlói Furmint 2009). Körtés-gyógyfüves, zárt illat, szépen kerekítő cukor a kortyban, elegáns. (Királyudvar Sec 2008). Feszes szerkezet, intenzív somlói ásványosság, lecsengése szinte sós. (Hollóvár Somlói Hárslevelű 2009). Hosszú bor, jó szerkezettel, talán egy pici oxidáltságot érzek ezen a palackon? (Demeter Zoltán Tokaji Szerelmi Hárslevelű 2008), Rengeteg hordó és seprőillat, battonage full power, vastag de nem túl hosszú (Sauska-Tokaj Birsalmás Furmint 2009)

Brutál fekete gyümölcsök, krémes hordóval, ?drágabor? illattal, hosszú lecsengéssel, kissé fűtő alkohollal. Gyümölcsbomba. (Sauska Villányi Cabernet Franc 2007). Földes-fűszeres jegyek és szép finis, tannin picit letapad. (Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2007). Először jó minőségű újhordó illata, aztán fűszerek, enyhe zöldesség (?), kissé reszelő tannin, meleg karakterű, koncentrált bor. (Sauska Cuvée7 Villány 2008).  Szilvás-csipkebogyós illata már érett bor benyomását kelti. A korty súlyos, sajnos húzós és szárító tanninjából rengeteg van, ami az egyébként szép alapanyagot elviszi (Bock Capella Cuvée 2006). Löszös-kávés illat, hűvös gyümölcsök a kortyban, csipkelekvár (Bodri Faluhely Cabernet Franc 2008). Gyógyfű, kövek, fűszerek: izgalmas, komplex illat. Szájban jó balanszú, végtelen lecsengésű bor (St. Andrea Merengő 2008). Kakaópor az illatban, tannin a kortyban. A hordó vitte el talán? (Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2009) Vegetál-minerál plusz ibolya, érdekes (Gere&Weninger Pinot Noir 2008). Remek struktúra és hossz. (Barta Pince Kései Furmint-Muskotály 2008) Vastag, olajos, koncentrált – mégis légies. Kiváló savérzet, birsalma, virágok, stb. (Szepsy Szamorodni 2008). Primer gyümölcsaromák, hársvirág, birs, igen olajos és érett, de még potenciállal rendelkező bor (Royal Tokaji Nyúlászó 6 putt. Aszú 2003). Hihetetlen aszú: földes-minerális, borzasztó elegáns, nem a gyümölcs irányából indít. Gomba, avar, majd csak utána az obligát jegyek. Fantasztikus. (Királyudvar Lapis 6 putt. Aszú 2006), Friss barack, jó lenne a szerkezet, de nekem kicsit gejlbe hajlik (Dobogó 6 putt. Aszú 2006).

A mezőnynek ezen részéből számomra kiemelkedett a Somlói Apátsági Pincészet Fumintja, a Sauska Cabernet Franc, az aktuális St.Andrea Merengő, a Takler Syrah Reserve, a Szepsy Szamorodni és a Királyudvar Lapis Aszú, dehát a sor fele még hátra van, arról is igyekszünk majd beszámolni.

Címkék: Bormustra, Csúcsbor, eredmények, értékelés, Pannon Bormustra, verseny

← 2HA Tabunello 2009 Tamás Pince Csopaki Szürkebarát 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!