• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fiatalon elhunyt az osztrákok csillaga

2007-12-11 ● Kántor Endre

Miközben mi idehaza az év borászát ünnepeljük, az osztrákoknál gyászba borult minden. Meghalt Alois Kracher, az osztrák borászok legjobbika. Ami az osztrák borral történt stilárisan az utóbbi húsz-egynéhány évben, az főleg neki köszönhető. Mindössze negyvennyolc éves volt, sok bort kellett volna még készítenie.

Kracher úr öntörvényű, eredeti és kemény ember volt, élő példája a sztanyiszlavszkiji tételnek, hogy tehetség annyi, mint önbizalom. Magát ama ?85-os generációba sorolta, mely a fagyálló-botrány szerencsétlen évét követő megújulás hullámait lovagolva vált híressé. Amúgy vegyészmérnökként végzett, és pont ?85-ben vette át a családi birtok vezetését.

Elkezdett külföldre járni, nemzetközivé tette az osztrák borokat, párhuzamosan a bordói stílus megújulásával, az olasz és spanyol borok felívelésével, az újvilági borok előretörésével, a borászati forradalommal. És egy új borászati paradigma elterjedésével, mely a gasztronómiában zajló változások függvényeként következett be. Globalizálódott ugyanis minden, ami a konyhában történik, előtérbe kerültek a mediterrán és ázsiai konyhák, egy egészségesebb, könnyedebb és zöldebb Zeitgeist, mely ennek megfelelő borok után kiáltott.

Gumimaci vs. desszertbor

Hajdan különben, fejtegette Kracher a Borravaló kemény magjának anno, a modernitás előtti évszázadokban az édesszájú német-osztrák-magyar kultúrkörben, midőn a cukor elérhetetlen volt, az édesbor volt az abszolút number one, amit a patikában árultak, és csak a módosabbak engedhettek meg maguknak. Ma pediglen, midőn banánból, csokiból és gumimaciból kinyert szénhidrátokkal túlpakoljuk szegény szervezetünket, a nezsideri édesborokat ismét csak a módosabbak engedhetik meg maguknak.

E borok az új globális íztrendnek a csúcsát jelentik, a korszellem borai, korborok, noha nem populáris és pillanatnyi divatok tömegborai. Mindig egy niche-nek készülnek, mint az arisztokratikus rétegborok a kiválasztottaknak szerte a glóbuson, mindenekelőtt Amerikában, mert globálisan ismert csak akkor lehetsz, ha az amerikai és angol média és szakma is elismer, ha tetszik, ha nem. Krachert pedig elismerték: ő volt a legtöbb, különféle Wine maker of the year-címet begyűjtött osztrák borász, vagy négyszeres londoni Év borásza, kétszeres Late Harvest világbajnok.

Gigászok harca

2004-ben dr Nemtudomka össze tudta kóstolni egy bemutatón a sauternes-i Chateau d?Yquem, a mosel-i Egon Müller, Alois Kracher és a mi Szepsy Istvánunk aszúit. Nos, (szubjektív!) véleménye szerint a leggyérebb, legkarcsúbb, ebben a mezőnyben a legkevesebb színt-információt-értéket mutató édesborok a bordeaux-i favorit, Chateau d?Yquem borai voltak.

Alois Kracheré lett az első hely, borai roppant harmonikusak, hallatlanul teltek-kerekek-kiegyensúlyozottak, mélyülő aranyszínüket zöld villanások kísérik, faktúrájuk sajátosan lágy, virágos (a ?99-es Olaszrizling-TBA-nál túlérett-mustos) illatuk intenzív, szóval mesések. A második hely Szepsy Istváné. A kicsit zártabb illatok és az aszúk túlzott fiatalságából fakadó karcsúsága azt sugallja, hamarabb érik el csúcsukat a burgenlandi aszúk, mint a Szepsy világos aranysárga, gyümölcsös, komolyabb savszerkezetű, fanyarabb-ásványosabb tokaji aszúi. Jó lenne összemérni őket pár év (évtized) múlva, akkor ki a legszebb.

Élményt adott a 3. helyezett Egon Müller 1976-os TBA (Trockenbeerenauslese) Rizlingje is, a múló idő mézes-medicinális vonásokat erősített fel a gyönyörű, gyümölcsös borban. Müller többi karcsú, ásványos, fiatal Rizlingje ebben a mezőnyben kissé színtelennek tűnt.

Nos ezt veszítették az osztrákok, ezért legyünk megértők, ha a bécsi Wine & Co.-ban kisírt szemű alkalmazottak fogadnak. Nem könnyű most nekik, na, hogy így ötről-hatra (bocs, de tényleg – dec. 5-ről 6-ra) elvesztették –  hosszú betegség után – ezt a fényesen ragyogó csillagot. Azt azonban tegyük hozzá rögtön, hogy az osztrák borászat olyannyira csúcsirányba állt, hogy nem kell attól tartani, hogy Kracher halálhírét hallva már veszik is elő Wachauban a műtrágyát meg a kristálycukrot. Ha valaki egy 2007-nél öregebb Kracher-borhoz jut, őrizze, vigyázza, oszt ha valami tényleg jeles alkalom jön – olyasmi, amikor zsebórát szokás ajándékozni ? akkor?

Címkék: Alois Kracher, Ausztria, Chateu d'Yquem, desszertbor, Egon Müller, gyász, Szepsy István

← Frittmann lett az év borásza EU-borreform: megvan, de minek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!