• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Franciaország vs. Újvilág

2011-05-16 ● borravalo.hu

Lerágott csontnak tűnhet az ügy a cím alapján, viszont amilyen impozáns sort állított össze Radován of Radovin, nem lehet egy tollvonással elsiklani a csörte felett. Grand Cru Classe FC vs Újvilág-válogatott.

Az alapkoncepció valahol a Berlin Tasting gondolati körében mozog (ahogy ismeretes, nagy francia neveket ?veretett meg? vakkóstolón az Errazuriz és most ezzel hakniszerűen járják a világot, bizonyítva, hogy egy ezer eurós Margaux-t odaver a száz eurós chilei akármi). Nem vagyok ellenére a mítoszrombolásnak, ugyanakkor szeretek inkább empirikus úton meggyőződni a magam igazáról (mert a bor bizony bennünk méretik meg, így az igazságot is csak magunknak tehetjük zsebre). Nem vagyok egy cassis-fan sem, de hiszem, hogy lehet szofisztikált, elegáns tételeket készíteni abban a bódult melegben is, ami az óceánokon túl van. Végül előítélet-mentesen, de korántsem rezignáltan vettem tudomásul, hogy a képzeletbeli dobogóm második és harmadik helyére nem francia bor folyhatott fel.

Pár szót a franciákról, mivel nem kis nevek és nem is ma kezdték az ipart. Ezek a pincék már a híres 1855-ös besorolásban is szerepelnek, mind grand cru classe minősítéssel (felülről lefele): a Lascombes Second Cru, a Calon-Segur Troisémes Cru, a Talbot Quatri?mes Cru, a Pédesclaux pedig Cinquiémes Cru. Kilóg a Chevalier, mert az Pessac Leognan (1987 óta apelláció), vagyis Graves (a birtok ? ami a ritka Domaine és nem Chateau elnevezést viseli viszont az 1953 és 1959-es évi besoroláskor kapta a minősítést).

A metodika: természetesen vakon kóstoltunk, a sort Radó sem tudta, mivel teljesen összekeverte a palackokat kóstolás előtt, így prejudikálható emelkedés sem volt a minőséget, vagy a várt eredményt illetően. Bármelyik bor ezek közül egy ?normál? sorban legalábbis dobogós lenne, vagy az est sztárja és tizenegyből kilencet én is bármikor szívesen kortyolgatnék otthon (ebből a ?meginnám-körből? nem az utolsó kettő esik ki, de azt nem árulom el, hogy melyik kettő, sértődés ne essék).

1. minta

Enyhe animalitás, szép palackérett aromákkal, cabernet-re jellemző fűszerekkel mutatkozik be, teste közepesnél nagyobb, avaros-szilvadzsemes karaktere kesernyébe fut ki, tanninja szárító. Erős kezdés. (St. Supéry 2001)

2. minta

Elsőre intenzív biós-brettes szag, ami szépen tűnik el a pohárból, csak a finom animalitás marad. Tanninja kissé tapad, teste közepesnél nagyobb, aromái gumi és fekete bogyósok, konyhai-pikáns fűszerek, jó szerkezet és remek hossz. (Lascombes 2001)

3. minta

Illatában krétapor, szolid gyümölcsök és kellemes porosság. Visszafogott és elegáns illat, egyáltalán nem harsogó. Szájban meleg karakterű, piros bogyós gyümölcsökkel, érett tanninnal, kissé melegítő alkohollal. Nem túl nagy testű bor, de a lecsengése hosszú és jó savgerincre épít. Nem közhelyes újvilági. (Grand Callia 2007)

4. minta

Feketebors és csodás, minta-cabernet fűszerpaprika, némi mentol. Szájban érett aromák: szilva és bakelit zárkózik fel a szép fűszerek mögé. Teste közepesnél nagyobb, jó struktúrával alkohol-sav-tannin aránnyal. Elegáns, valószínűleg cabernet-domináns házasítás, férfias és kissé szárító tanninnal, de végtelen hosszú lecsengéssel. (Simonsig Tiara 2007)

5. minta

Feketeribizli, szilvadzsem, populáris, intenzív gyümölcsösség az illatban. ?Funky?, de nem túl komplex. Szájban alkoholtúlzás, böhöm gyümölcsbombával van dolgunk, enyhén kiégtek már a túlérett gyümölcsök, a korty szárító, összehúzó lecsengésbe fut ki. (Pédesclaux 2005)

6. minta

Szúrós-poros áfonyadzsem, erőteljes palackérett aromák. Szájban édesbe hajló, vastag, vörös, túlérett gyümölcsösség, glicerines nehézkesség, erős alkoholtúlzás. A bor bő konyakossággal öregszik. (Vesztergombi Csaba Cuvée 2000)

7. minta

Letérdelek. Fekete. Az első szippantásra megjelent a fekete szín. Fekete föld, amit frissen fordított ki az ásó, feketére komposztálódott avar és fekete, mély tűzben égő fűszeresség. Egyáltalán nem intenzív, szagolgatni kell, szimatolni utána, egyszerűen nem lehet abbahagyni. A korty ugyanilyen komoly: avaros-szarvasgombás-fűszeres, komplex és izgalmas. A struktúra remek, a textúra puha és nemes, balanszált anyag, minden összetevője érett. Hosszú lecsengésében kissé ott marad a hordós tannin de valahogy most ez is a helyén van. És ez még fejlődni fog. Rég ittam ilyen jó bort. (Chateau Talbot 2005)

8. minta

Cassis, szép fűszerességgel támogatva, közepesnél nagyobb testtel, a korty hirtelen fut fel, majd tűnik el a konyakmeggyes-édesfűszeres-fahéjas irányban. Talán savnövelt ez a bor, mert furán kilóg a képből ez az összetevő. A tanninja letapad a végén, de megvan a hossza is. Végülis rendben van. (Warwick 2006)

9. minta

Finom lószőr, avar és föld. Hosszú a korty, enyhén alkoholos, finom aromákkal, friss szilvával, édesköménnyel, kitűnő savszerkezettel. Legnagyobb erénye, hogy primer gyümölcsösséget is mutat annak ellenére, hogy biztosan az öregebbik ötösből való. (Chevalier 2001)

10. minta

Feketeribizli és csoki, szimpla pop-art. Gumis plasztik-cassis jellegű korty leragadó tanninnal, dohányos-karácsonyi süteményekre emlékeztető aromatikával, koncentrált újvilági édes hízelgéssel, minden különösebb mélység nélkül, nagy testtel és nagy alkohollal. Jól megcsinált bor, de ebben a sorban egyszerűnek hat. (Errazuriz The Blend 2007) /lehet, hogy nem volt formában, mert a VinCE2011-en nagyon tetszett/

11. minta

Pörköltmogyoró, szotyi, fakéreg, száraz és érett avaros aromák. Közepes hossz, a gyümölcsök csak a háttérben, picit melegítő alkohol, nemes karakter, sok borsos-száraz aromával, kissé tapadós tanninnal. (Calon-Segur 2001)

A közönség a Chevalier-t ünnepelte, Radován még felpattintott egy Királyudvar pezsgőt, meg egy üveg hat puttonyos, 1989-es Royal Tokaji aszút, szóval nem aprózta el. A visszakóstolásnál már végre szabadon folyt a diskurzus, meg a csodálkozás. Szokták írni, hogy az ilyen kóstolókon a nagy borok között csak árnyalatnyi különbségek voltak, nos ez itt nem volt igaz. Voltak egymáshoz ?hasonlító? tételek, de inkább az volt a jellemző, hogy minden bor egyéniség volt, nagyon különböző felfogásban elkészítve. Pont emiatt tartottam izgalmasnak és tanulságosnak a magam szempontjából (bevallom a Tiarát poros fűszerpaprikája alapján simán benéztem franciának, a többi bor azért ennyire nem volt beugratós).

Álljanak itt az árak is saját tetszési sorrendem mellett:

1. Chateau Talbot Grand Cru Classe Saint-Julien 2001 – 35.900 Ft ? 93-95 pont

2. Simonsig Tiara Stellenbosch 2007 ? 6.500 Ft ? 92-94 pont

3. Grand Callia San Juan Argentína (Sy-M-Mal-Tannat) 2007 ? 7.500 Ft ? 89-91 pont

4. Domaine de Chevalier Grand Cru Classe de Graves 2001 ? 27.000 Ft ? 88-90 pont

5. St.Supéry Élu Napa Valley 2001 ? 19.000 Ft ? 87-89 pont

6. Warwick Estate Trilogy Stellenbosch 2006 ? 9.000 Ft ? 86-88 pont

7. Chateau Lascombes Grand Cru Classe Margaux 2001 ? 27.000 Ft ? 84-86 pont

8. Chateau Pédesclaux Grand Cru Classe Pauillac 2005 ? 19.600 Ft ? 83-85 pont

9. Vesztergombi Csaba Cuvée 2000 ? nincs ár ? 82-84 pont

10. Chateau Calon-Segur Grand Cru Classe Saint-Estephe 2001 ? 29.000 Ft ? 81-83 pont

11. Errazuriz The Blend 2007 (Sy-CF-Carm-Roussane) ? 9.500 Ft ? 80-82 pont

Ezen sorok mellett azt a jegyzetet is érdemes elolvasni, amit egy meglepetés kóstolásról írtuk, ha már nagy bordeaux-i házakról van szó.

Címkék: Argentina, Bordeaux, Calon-Segur, Chevalier, errazuriz, francia, franciaorszag, Grand Callia, grand cru, graves, Lascombes, pauillac, Pédesclaus, Pédesclaux, Pessac-Léognan, Simonsig, St.Supéry, Stellenbosch, Szekszárd, Talbot, Újvilág, Vesztergombi, Warwick

← Tinon vertikális a Nyitányon Szeremley Rizling 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!