• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Furmint pohár teszthelyzetben

2015-10-15 ● Kodela Mia

Néha már azon is mosolygok, hogy hányféle borvidéki, település szintű vagy valamilyen összefogás mentén létrejövő palack és bor van, erre most a furmint is kapott egy saját poharat.

Az első gondolatom az volt, hogy úgy kell nekünk ez a furmint pohár, mint Orbán Viktornak még egy migráns, de mondjuk én meggyőzhetőbb vagyok, hogy ez akár jó is lehet, így megragadtam az alkalmat a tesztelésre. A Wine Shock szervezett egy bemutatót az Innioban, ahol hét tételen keresztül nézhettük meg, hogy mit tud vagy éppen mit nem tud ez a magyar vonatkozású Riedel pohár.

IMG_4801

A tállyai Szent Vencel-napon amúgy már láttam és kézbe is fogtam, és elsőre nem igazán tetszett. Túl nagynak találtam, a szára széles, semmi kecsesség, összehasonlítva például a Zalto pohárral, ég és föld a kettő. A kinézetéről alkotott véleményem most sem változott, még mindig nem vagyok kibékülve a vastag szárával és a méretével, de nyilván nem a véletlen műve, és ha ez kell ahhoz, hogy a legjobb furmint élményt kapjuk, ám legyen.

A Riedel képviseletében Hantos László volt jelen, aki ? mintha a fejembe látna – azzal kezdte, hogy a cég szőlőfajta specifikus poharai nem a dizájnról szólnak. Gondolom nem én voltam az első, akinek feltűnt az elegancia hiánya. Négy fordulón keresztül tesztelték a különböző poharakat, az utolsó tesztre természetesen Tokajban került sor, ahol hat finalistából választották ki, hogy melyik az, amelyik ugyan (szerintem) nem szép, de legalább jó.

Az új furmint pohár mellett a Riedel Degustazione White és Red poharakból néztünk meg minden bort, hogy legyen összehasonlítási alapunk.

IMG_4798

A bemutató közben és után erre jutottam:

  1. Működik a furmint pohár. Nem minden esetben, de a hét kóstolt tételből ötnél igen, ami egész jó arány. A kialakítása miatt intenzíven, intenzívebben érezni az illatokat, szépen összegyűjti az aromákat. A másik két pohár szája szélesebb, és amíg a White korrektül szerepelt, két esetben pedig jobban, mint a furmint pohár, addig a Red nyilvánvalóan ezen a kóstolón egyáltalán nem vált be.
  1. A pohár magassága csökkenti az alkoholérzetet. Az alkohol gőze kevésbé érződik a másik két ? alacsonyabb kelyhű ? pohárhoz képest.
  1. A másodikként kóstolt Pendits Krakó Furmint 2012 egy biodinamikus bor, a pincészet Demeter minősítéssel rendelkezik. A bor biodinamikus illatjegyeit és jellegét szintén felerősítette a furmint pohár. Mindenki döntse el maga, hogy ez jó-e, nekem jobban tetszett, ahogy a két másik, főleg a White kicsit elfedte ezeket a jegyeket.
  1. A Kovács Nimród Nagy-Eged Furmint 2011 estében, a barrique füstös jegyeit felerősítette füstölt aromává, a gyümölcsös jegyek kissé elvesztek a füst mögött.
  1. A hordós furmintok esetében (Kovács Nimród Nagy-Eged Furmint 2011, Györgykovács Furmint 2012, Lenkey Héthordó 2009) mindig erősebbnek, erősebben éreztem a hordós jegyeket, még akkor is, ha nem nyomta el a gyümölcsös ? fűszeres ? ásványos stb. vonalat, a hordó jobban elöl volt.
  1. A Tokajicum 2007-es furmint narancsbora a biodinamikus tétel mellett a másik, ahol a White pohár jobban szerepelt, itt a visszafogottabb illatok jobban álltak a bornak, elegánsabb hatása volt. Nem tudom, hogy az ?extrém? tételekkel mit tapasztaltak a poharak tesztelése során, egyáltalán néztek-e ilyeneket.
  1. Az utolsónak kóstolt Oremus 2010-es Szamorodninál azt figyeltem meg, hogy sokkal szebb az ablakosság, nagyon szépen tapadt fel a bor a pohár falára. A Red-ben egyértelműen elveszett a szamorodni illata, persze ez nem is meglepő.

IMG_4803

Mondjuk úgy 60%-ig meggyőzött ez az este arról, hogy volt értelme megalkotnia a Riedelnek a furmint poharat, a kisebb bizonytalanságokat leginkább ? ahogy gondolom más poharak esetébe is ? a borok elkészítési különbözőségeinek tulajdonítom. Nem tudom, hogy vajon ez lesz-e az az áttörés, ami a tokaji furmintot most már tényleg világhírűvé teszi, de nem baj ha kis lépésekben haladunk, ha amúgy jó felé haladunk. A borokhoz kapcsolódó különböző kiegészítőknek úgyis nagy piaca van, így vagy a furmint pohár megvétele ösztönöz majd furmint vásárlásra vagy a rendszeres furmint fogyasztók polcain köt ki végül egy ilyen. Mindkét esetben win-win a furmintnak.

Címkék: Eger, furmint, Furmint pohár, Riedel, Somló, Tokaj

← Musigny 1924 ? fejbe ver Rizling vagy riesling? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!