• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Gábor Ákos Pátyi Rajnai Rizling 2009

2011-07-08 ● borravalo.hu

A minap a Pátyi Pincenapokon jártam: kedves, családias rendezvény, félig a pincékkel tarkított erdőben, nyakon öntve egy adag búcsúhangulattal.

A színpadon az aktuális tinisztárok, gyerekprogram, kirakodóvásár, lángos (természetesen németül is megnevezve), sörsátor, stb. Szerencsére több pince is nyitva tartott (bár csak töredéke annak, amennyi a XIX. századból ránk maradt soron található), így is lehetett kóstolni bőven. Páty az Etyek-Budai Borvidék budai körzetének része a Budajenő, Budakeszi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm vonalon. Az Etyek-Budai borvidék egyébként jóval nagyobb annál, mint gondolnánk: hagyományosan Szentendrétől Tétényig húzódott és ma is része pl. a részben izgalmasan gránitos talajú Velence, de anno a Sas-hegyen is voltak kadarka ültetvények.

Szóval a fejünkben eldugott hely ez, pedig közel van, mint Etyek és a pincenapok már a kilencvenes évek óta megrendezésre kerül (fura volt ezzel szembesülni, mivel most voltam először). Páty és környéke alapvetően fehérboros vidék, úgy tapasztaltam a gazdák főleg Szekszárdról hozzák a vöröset, mert a helyi erőknek bőven van rá igénye. A legizgalmasabb tétel egy rajnai rizling volt, amiből egy palackot szerencsére itthon tüzetesebben is meg tudtam vizsgálni. Ez a bor Gábor Ákos rajnai rizlingje volt. A borász zászlóvivője a pátyi boros törekvésnek, a Budakörnyéki Borkultúra Egyesület elnöke, és ahogy láttam egyébként is köztiszteletben álló személy.

Bontás után egy pici széndioxid gyöngyözik, alig észrevehetően, majd a túlérett, zamatos körtearomák mellett a rajnaira jellemző petrol mutatja magát már így két évesen (én a petrol-táborba tartozom, sőt szeretem is ezt a jegyet). Tiszta munka. A korty extraktgazdag, a test mérete már majdnem meghaladja a közepest, a savai abszolút rendben vannak. Mutat egy kis mineralitást a fajta acélos villanásai mellett, de főleg ugyanaz a nem bonyolult, de tiszta gyümölcsösség van végig jelen, ami a lecsengést is kiegyensúlyozottá teszi. Valahogy az jutott eszembe, hogy kisbussay, de ez biztosan nem igaz. Mindenesetre 800 F  körül kiváló vétel lesz majd (ha kereskedelmi forgalomba kerül) nem csak a környékkel ismerkedőknek. Négy csillag.

Címkék: 2009, 4 csillag, Etyek, Etyek-Buda, Gábor Ákos, Páty, Rajnai Rizling

← Santomas Malvazija 2009 Royal Tokaji Szt. Tamás 6 puttonyos 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!