• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ginzeng brandy of Kádár János és egyéb extrák

2007-11-22 ● Kántor Endre

Elképesztő érdekességre bukkantunk a Polgár Galéria elkövetkezendő aukciójának tételei között. Maga Kádár János sajátbejáratú ginzeng-pálinkájára lehet licitálni, porcelán fajanszban, hozzávaló festett porcelán kupicával. Kihagyhatatlan relikviák, kádári érát idéző Hunglish és karácsonyi ajándék tippek önofileknek.

Arra gondolni sem merünk (bátrak vagyunk, de gondolunk), mikor fogyasztotta az itókát Kádár elvtárs, a jelek szerint azonban maradt belőle. A pálesz ? bocsánat, we is magyar, a Ginzeng brandy of Kádár János duplafalú, áttört díszítéses fajansz kulacsban, festett porcelán kupicával kerül aukcióra, tessék a második napon a 362-es tételt figyelni, a kikiáltási ár 55 ezer forint. Ja, 73. Karácsonyi Művészeti Aukció keretében mindez, november 27, 28, 29, 30-án, ötórai kezdettel zajlik a buli, kihagyhatatlannak tűnik.

Több minden foglalkoztat, nem is a fajansszal hanem inkább az itókával kapcsolatban, de eddig a ginzeng likőrről csak azt tudtuk, hogy koreai dolog, pálinkáról még nem hallottunk, a tulajdonos államférfi azonban majdnem biztos, hogy nem délről jutott hozzá, ha igaz ez a ginzenges felütés egyáltalán. Persze, miért ne lenne, a Polgár-ház tisztes, becsületes ház, és egészen felülmúlhatatlan módon hozzák a kádári éra stichjét ezzel a boldog békeidőket idéző Hunglish-sel.

Kádár és alkohol ügyben egyébként az jut eszünkbe, hogy a gyöngyösi állami gazdaságnak volt egy Héliosz nevű sherry kísérlete. Az öreg ottan vadászgatott a Mátrában, és nyakalta ezt a bort. Az Állami Gazdaság irgalmatlan mennyiségű pénzt kapott dotációban, aztán a ’90 -es évek elején széthordták a solerájukat a píbe.

Borban és egyéb italokban utazó, egyben műgyűjtő vagy ilyen jellemű rokonoknak ajándékot keresők számára pár apróságra felhívnánk a figyelmet. A harmadik nap extrája mindenképpen az a pár karaffa, melyek valahol az első tételek közt vannak, nem éppen a jelenleg divatos puritán üvegformák, de hát kérem, nem mindenki mormon-érzületű, és legalább ezüst vagy ón és metszett üveggel van dolgunk.

Szép extra és kiegészítő lehet továbbá az a hordóforma bors és sószóró, melyek valódi önofil asztaláról nem hiányozhtanak az ünnepek alatt, de ha valaki ragaszkodik a kádári hagyatékhoz, kimondottan passzolnak ahhoz a kétdarabos dohányzóasztal terítőhöz, melyek egyébiránt ángliusul a 2 piace table-cloth of Kádár János néven futnak (sic!).

Egy jó ginzenget, elvtársak?

Van akinek semmi sem elég, meg az is lehet, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel lemarad a fent említett remekekről, hát annak ajánljuk szíves figyelmébe a Világ legkisebb könyvét, merüljön el benne, esetleg ezt az ostyasütőt, mely a gyónós-feloldozós tanyabulik elmaradhatatlan kelléke.

Kántorbandi

Korábban:

Lassan eltűnik a posztkádári stich

A Varsói Szerződés csodafegyvere

Címkék: aukció, ginzeng, kádár, Karaffa, Mátra, pálinka, polgár

← Zene-bora VIII: szmokinghoz edzőcipő Parlez-vous borul? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!