• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ginzeng brandy of Kádár János és egyéb extrák

2007-11-22 ● Kántor Endre

Elképesztő érdekességre bukkantunk a Polgár Galéria elkövetkezendő aukciójának tételei között. Maga Kádár János sajátbejáratú ginzeng-pálinkájára lehet licitálni, porcelán fajanszban, hozzávaló festett porcelán kupicával. Kihagyhatatlan relikviák, kádári érát idéző Hunglish és karácsonyi ajándék tippek önofileknek.

Arra gondolni sem merünk (bátrak vagyunk, de gondolunk), mikor fogyasztotta az itókát Kádár elvtárs, a jelek szerint azonban maradt belőle. A pálesz ? bocsánat, we is magyar, a Ginzeng brandy of Kádár János duplafalú, áttört díszítéses fajansz kulacsban, festett porcelán kupicával kerül aukcióra, tessék a második napon a 362-es tételt figyelni, a kikiáltási ár 55 ezer forint. Ja, 73. Karácsonyi Művészeti Aukció keretében mindez, november 27, 28, 29, 30-án, ötórai kezdettel zajlik a buli, kihagyhatatlannak tűnik.

Több minden foglalkoztat, nem is a fajansszal hanem inkább az itókával kapcsolatban, de eddig a ginzeng likőrről csak azt tudtuk, hogy koreai dolog, pálinkáról még nem hallottunk, a tulajdonos államférfi azonban majdnem biztos, hogy nem délről jutott hozzá, ha igaz ez a ginzenges felütés egyáltalán. Persze, miért ne lenne, a Polgár-ház tisztes, becsületes ház, és egészen felülmúlhatatlan módon hozzák a kádári éra stichjét ezzel a boldog békeidőket idéző Hunglish-sel.

Kádár és alkohol ügyben egyébként az jut eszünkbe, hogy a gyöngyösi állami gazdaságnak volt egy Héliosz nevű sherry kísérlete. Az öreg ottan vadászgatott a Mátrában, és nyakalta ezt a bort. Az Állami Gazdaság irgalmatlan mennyiségű pénzt kapott dotációban, aztán a ’90 -es évek elején széthordták a solerájukat a píbe.

Borban és egyéb italokban utazó, egyben műgyűjtő vagy ilyen jellemű rokonoknak ajándékot keresők számára pár apróságra felhívnánk a figyelmet. A harmadik nap extrája mindenképpen az a pár karaffa, melyek valahol az első tételek közt vannak, nem éppen a jelenleg divatos puritán üvegformák, de hát kérem, nem mindenki mormon-érzületű, és legalább ezüst vagy ón és metszett üveggel van dolgunk.

Szép extra és kiegészítő lehet továbbá az a hordóforma bors és sószóró, melyek valódi önofil asztaláról nem hiányozhtanak az ünnepek alatt, de ha valaki ragaszkodik a kádári hagyatékhoz, kimondottan passzolnak ahhoz a kétdarabos dohányzóasztal terítőhöz, melyek egyébiránt ángliusul a 2 piace table-cloth of Kádár János néven futnak (sic!).

Egy jó ginzenget, elvtársak?

Van akinek semmi sem elég, meg az is lehet, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel lemarad a fent említett remekekről, hát annak ajánljuk szíves figyelmébe a Világ legkisebb könyvét, merüljön el benne, esetleg ezt az ostyasütőt, mely a gyónós-feloldozós tanyabulik elmaradhatatlan kelléke.

Kántorbandi

Korábban:

Lassan eltűnik a posztkádári stich

A Varsói Szerződés csodafegyvere

Címkék: aukció, ginzeng, kádár, Karaffa, Mátra, pálinka, polgár

← Zene-bora VIII: szmokinghoz edzőcipő Parlez-vous borul? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!