• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora VIII: szmokinghoz edzőcipő

2007-11-21 ● borravalo.hu

Kiri Te Kanawa tényleg olyan volt, mint egy tündér, vagyis inkább ő egy tündér. Hallatlan elegancia, kedvesség és karizma sugárzik belőle, arisztokratikus jelenség, ajándék volt látni és hallani a müpában a múlt hétvégén. Szünetben megnéztük, milyen borokat adnak fel ezen a jó helyen egy ekkora művész soha vissza nem térő koncertjén. Hát nem kellett volna.

Well, dolgozatunk végén kitérnénk arra a több parszeknyi kulturális szakadékra, ami a koncert és a müpában feladott borok között feszül, nem mindegy ugyanis, mit adnak fel a büfében.

Magunk először a maori tündért persze Joseph Losey Don Giovannijában láttuk, akkor már igazi globális gigasztár volt, röpködött a Covent Garden, a Metropolitan, Sydney vagy Bécs és tucatnyi mérvadó opcsi közt, egy csomó egyetem címzetes tudományos fokozatának birtokosa és több lovagrend tagja, mindenkivel dolgozott, aki számít Abbadótól Solti Györgyig, tökéletes életet él, 2004-ben visszavonult a színpadról és dalesteket ad. A dalest olyan, mint az ikonbor: csak vájtfülűeknek való, bizonyos tudást, a zene nyelvtudását feltételezi, bensőséges és koncentrált odafigyelést a befogadótól.

Jóllehet valaha mezzoként kezdte, nekünk úgy rémlett, mintha a mezzóban lehetne jobban érezni a hang fedettebb és fátyolos színén, hogy az amúgy kortalan szépség de facto nagymama-korban van, lévén valahol a 64. életévében, a felső regiszterek csaknem töretlenül szépnek és erősnek tűntek, pianói finomak, egész előadása hallatlanul koncentrált és költői.

A közönség imádta, nem engedték le a színpadról, négy ráadást is kaptunk, a legutolsó övön aluli volt, nem volt píszí, mert egy maori népdal volt, Kiri Te Kanawa az egyszerű dal a capella éneklése közben körbefordulva áthatóan figyelte a nézőket, értik-e hogy mit akar átadni, értettük, mindenki szipogott és zokogott. (By the way, volt, aki mondjuk közben is szörcsögött meg köhögött, ami a mennyekből a földre rántotta néha az embert, Dr Nemtudomkának két dolog jutott az eszébe, egy: dögölnél már meg, kettő: az a bon mot, amit talán Hermann Prey mondott, akitől a magyar közönségnek, köztük Dr Nemtudomkának szintén volt szerencséje Schubert Téli utazását hallhatni, hogy ugyanis aki szörcsög meg köhög meg náthás, miért nem az esztékába megy, miért a koncertre jön?)

A bemelegítő könnyűzenei Mozart-blokk utáni Strauss-csomagban már komoly ajándékok voltak, például a Morgen! Pompás Poulenc-ek, főleg a Les chemins de l?amour, egy inkább könnyűzenének tűnő argentin maestro, két Wolf-Ferrari, két Puccini és a ráadások, katartikus este volt, ami után, mint az igazi lélekfürdők után, órákig lebegsz, vele álmodsz és másnap is egész nap ő járkál a fejedben.

Kanawa egyszemélyes zenekara se volt éppen akárki. Julian Reynolds, aki dinamikusan és lazán tolta a zongorán, civilben karmester-szupersztár, aki csak néhány énekes kísérését vállalja, mert nemcsak príma opera-karmester és zenetudós, hanem tökéletes zongorista is.

Nü, a szünetben útbeejtettük persze a büfit, és elszörnyedve láttuk, miféle borokkal szúrják ki itt a népek szemét. Szemét dolog a müpában, a város tán legértelmesebb intézményében hetvenheted rangú palackokat penderíteni a pultra. Kunsági rozét, az (amúgy mostanában jó útra térő, egyre szebb új borokkal előálló) állami tokaji pince régi, rút címkéjű, egy előző világból itt ragadt szamorodniját, egyéb no name pannonhalmi borokat. Kérem, az nem úgy van, hogy szmokinghoz edzőcipőt, apróság, nem ér fel oda, ahol aznap este röpdöztünk és szipogtunk, de mindennek tökéletesnek kéne lennie, a legjobb boroknak kéne ott lenni a müpa büféjében, nem érted, wazze?

Dr Nemtudomka

Korábban:

Zene-bora VII: Legalizáld, gargalizáld!

Zene-bora VI: VOLT-impressziók

Zene-bora V: zene hangmérnököknek, ismeretlen katonáknak

Zene-bora IV: 100 %-os nők

Címkék: ikon, ikonbor, Kiri Te Kanawa, kunsági, pannonhalma, szamorodni, tokaji

← Hol veszem a boromat? Ginzeng brandy of Kádár János és egyéb extrák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!