• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Parlez-vous borul?

2007-11-30 ● Kántor Endre

Na heló evribadi, follow me: disz iz lengvidzs sztádi. Vulevú ávek moá, vámosz álá vinotéken kursz. Úgy gondoltuk, hogy itt az ideje némi támpontot adni a nyájas fogyasztóknak, ha már úgyis kiderült, hogy sokan veszik a borukat hiperben, szuperben. Abban biztosak vagyunk, hogy a Borravaló olvasói között soha nem fordul elő olyan, amiről most írni fogunk, gondoltuk azonban, hogy szépen tovább lehet küldeni a linket kevésbé pallérozott rokonoknak-barátoknak, esetleg ki lehet printelni és fellógatni a Gödörbe, a Villányi út-Móricz Zsigmond körtér sarkon a buszmegállónál.

Miért van az, hogy ha valamit nem az eredeti nyelven mondunk, és nem is a magyar megfelelőjén, akkor kitalálunk helyette valamit, ami majdnem olyan, mint az eredeti, csak valahol félremegy? Példa: David Duchovny ikszaktás mulderügynök, akit vagy három évig úgy mutattak be a tévében, hogy „dácsovni” pedig „djukovni” a szerencsétlen. Aztán persze itt van a „herlinek” hívott Harley Davidson és „merlinek”ejtett Bob Marley ? nyilván hárli és márli a helyes. A dzsibszon gitárt talán ne is említsük.

Na most, bár durvák a maguk nemében, ezek nem szántják fel annyira a borissza fülét, mint az elkövetkező gyöngyszemek, melyek fesztivál és médiagyűjtésünk koszorúját képezik. Persze nem mindenki az anyatejjel szívja magába a borneveket, de egy idő után azért valamennyi csak ráragad az emberre. A probléma leginkább abban állhat, hogy drága honfitársaink, szeretett magyar testvéreink ilyen-olyan okokból botrányos arányban nem beszélnek idegen nyelvül. Vagy, kéremszépen, marad a régi állításunk, hogy bizony sok a surmó.

A semmi nyelvtudás pedig alapból hozza magával a kiejtési töketlenkedést. A leggyakrabban előforduló talán a merlot, így, t-vel. Hijajj, annyi sokszor hallottuk már, hogy ?hoztam egy üveg merlotot?, ráadásul nem viccből, nem kedélyeskedve. Másik alap kedvencünk a kabernet. Nem valami avítt bútordarab az kérem. Tessék kabernéként tisztelni, ahogy neki dukál. Ha ezt sikerült már begyakorolni, kéretik nem túlflancolni a dolgot, ha esetleg egy palack cabernet franc jön szembe valami étteremben.

A fonetikai állatkertben kedvencünk az Öböl Tv Jó bort ígér a korai szüret című opusza, ahol a nagyon parvenü riporterhölgy kaberné franszról beszél. De az ámokfutásnak ezzel nincs vége, pár másodperccel később megtudjuk azt is, hogy korán szüretelik még a szevinyon blant is? Szegény Schweiger Rezső balatonkenesei borász meg otthon ült a tévé előtt és jól tökönszúrta magát.

Mi meg könnyeket törölgetünk, de tényleg, és alapvetően a nevetéstől, pedig a sírástól kéne. Ha már a sauvignon blanc-nál tartunk (ejcsd: szovinyon blan) az szántott rendesen, amit a szekszárdi szüreti fesztiválon (vagy a Várban?) hallottunk: szavinyon blans. Ennek létezik blankra végződő surmóverziója is, meg hát ugye a savinyon, de ezzel azt hiszem kimerítettük a lehetőségeket. Lehet ám még hozzátenni kommentben, több száj többet iszik, több fül többet hall.

A végére tartogattuk a koronaékszert, ezt a már-már városi legendáriumba tartozó briliánst, amely komplexitásával és paradoxonjaival egész pontosan ábrázolja a rögvalóságot. Fesztivál, pult, hölgy kér: „Félédes piros kardonájt szeretnék”. Nem szabad komolyan gondolkodni rajta, mert az személyi sérülésekkel jár. És nehogy azt higgye bárki is, hogy az ilyesmi szakmai rendezvényekről hiányzik. Legutóbb Légli Ottó vonta fel szemöldökét, amikor a Borakadémiai Vajdahunyadvár-béli gálaestjén odalépett hozzá egy Armani-keretes szemüveges úr, és azt mondta: „Valami fehéret lesz szabad?”

Címkék: angol, fonetika, francia, kiejtés, nyelv

← Ginzeng brandy of Kádár János és egyéb extrák Húsosfazék vagy bormarketing? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!