• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

2007-02-22 ● Kántor Endre

Miközben vasárnap este a világ figyelme ismét Hollywoodra irányul, a 79. Oscar-díjátadó ünnepségre, egyes celebritások az aranyszobor helyett inkább a csersavakra koncentrálnak. Jártunkban-keltünkben belebotlottunk néhány olyan tételbe, amelyekből ha nem is ittunk, kíváncsiságunkat mindenképpen felkeltették. Méregdrága jégborok, rock and roll küvék, kék szarvasbőr chardonnay-k – oh, yeah!

 

Itthon sem ismeretlen jelenség (egyesek szerint egészen rémisztő), hogy zenészek vagy médiasztárok a borászatban próbálnak szerencsét. De miért éppen a médiasztároknak lenne tiltott terep a borászat, mikor jöttek már ki érdekes dolgok bádogosok, erdészek, bankfiók-igazgatók, géplakatosok vagy éppen közgazdászok pincéjéből? Mivel eddig azonban a média képviselőinek kalandjai a bor világában jórészt szerencsétlenséggel végződtek, mi most inkább a nemzetközi, értsd „Oscar-érett” kategóriával kívánunk foglalkozni.

 

 

Az első két úriember filmes előéletét nem tisztünk ezen oldalakon megítélni, annyit azonban elmondhatunk, hogy munkásságukkal minket többnyire meggyőztek a vásznon ? és eddigi ismereteink alapján a boraikkal is. A Jurassic Parkból is ismert Sam Neill valóságos borguruvá kezdi kinőni magát. A Two Paddocks pincészet szülőföldjén, Új-Zélandon működik, méghozzá a legdélebbi területen, Central Otagóban. A hírnévnek köszönhetően a borokat csak úgy elkapkodják ? de nem csak a hírnévnek: a Decanter pár éve a 2002-as Pinot Noirt a világ 50 legjobb vöröse közé sorolta, az Új-zélandiak közül mindig az első tízben van ? valahol az élbolyban. A 2002-es, Last Chance-nek aposztrofált Pinot a cikk szerint legalább hat évig tárolandó, és öt csillaggal látták el.

 

Komoly rendező sem hiányozhat a sorból, Francis Ford Coppola személyében meg is találtuk. A korábban Niebaum-Coppola pincészet mára már az igazán parvenü Rubicon Estate nevet viseli, jelezve, hogy ezzel a tulajdonosok átléptek egy vonalat. Mégpedig igen komoly vonalat, az esztétizálódással valóságos chateau-t hoztak létre az USA-ban. A történet 1880-ig nyúlik vissza, ami amerikai távlatokban maga a nagybetűs történelem, méghozzá egy Gustav Niebaum nevű finn kivándorlóhoz, aki akkor alapította az Inglenook pincészetet. A történet szép, hosszú, mindenki járjon utána maga, lényeg az, hogy Coppola úr 1975-ben megvásárolta az addigra megtépázott birtokot, amit gyakorlatilag most (2006-ban) sikerült egykori státuszába visszaállítani, chateau-val, hírnévvel, mindennel. (Eddig Niebaum-Coppola Winery néven futottak.)

 

 

A Coppola-birtok zászlóshajója az estate névadó Rubicon, a legkorábbi évjárat az 1979-es. A rutherfordi Cabernet Sauvingont (90%), Cabernet Franc (5%), Petit Verdot (3%) és Merlot (2%) házasítás teljes egészében organikus (bio- és biodinamikus) borászkodás eredménye. A 2001-es évjárat a Wine Spectator tesztjén 92 pontot és dicsérő szavakat kapott, a 2002-est a Decanter öt csillaggal látta el.

 

Brutál drága design-borok

 

Az első bekezdés idézőjele („Oscar-érett”) persze nem volt véletlen. Hogy mennyire nem, azt bizonyítja következő kategóriánk, ahol elhagyjuk a komoly borok mezőnyét, és amelyben a felháborítóan túlárazott design-borok szerepelnek. Nem valószínű, hogy a Royal DeMaria 2000-es évjáratú Chardonnay jégboránál elképesztőbb árazású itallal valaha is találkoztunk: a kanadai Joseph DeMaria sztárfodrász nevéhez kötődő itóka 3,75 decis palackja 30 ezer, igen HARMINCEZER dollárért került piacra.

 

 

A fodrászborászhoz közel álló források szerint a borászat egyedüli célja az volt, hogy létrehozzanak egy, az addigi legdrágább palacknál, a Romannee Continál egy sokkal drágább tételt – az ultrasznobok számára. A Decanter információi szerint egy palackot rögtön el is adtak (gratulálunk?), deMaria úr pedig azt nyilatkozta: ?A megszokott módszerem szerint a tételek ára az eladások mértékétől függően emelkedik.? Tehát még lesz feljebb. DeMaria egyébként 1998 óta foglalkozik jégbor készítésével.

 

Dr. Tudomka

Jégbor ? csemegebor, olyan szemekből, amelyekben a készítés előtt a víz megfagy, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem. Az ebből nyert bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú. Még többet erről?

 

Egy véletlen hibának köszönhetően, amely tapasztalatlanságából adódott (nem volt semmilyen borászati képzettsége), egy új jégbor-készítési technikát fedezett fel. A hiba okán az első tétel 5 nemzetközi nagydíjat nyert, azóta a ?pincészet? csak ilyennel foglalkozik. Ehhez képest, a nemzetközileg elismert borszakértő, Robert Parker szerint (100 pontra értékelte) a világ valószínűleg legjobb jégbora a nyelvtörőnek is kiváló 2001-es Hermann Donnhoff Riesling Eiswein Oberhauser Brucke, amely palackonként mintegy 250 dollárt kóstál.

 

Ha már Parker úrnál és pontjainál tartunk, 91 ponttal jutalmazott egy elégéé pikírt palackot, mégpedig a tavaly debütált és Savanna Samson ex-pornsztár nevével fémjelzett Sogno Uno-t. A művésznő aktjával ellátott küvé 70% Cesanese, 20% Sangiovese és 10% Montepulciano ? ha pedig valaki azt hinné, hogy itt is a szex adja el terméket, nagyon téved, bár kétségtelenül erre is rájátszottak.

 

 

A művésznő borainak útját ugyanis nem más egyengeti, mint az a Robert Cipresso, aki a Vatikán borásza néven is ismertté vált. A olaszok egyik legelismertebb vincellére adta a nevét a Diesel ház alapítója, Renzo Rosso borához, a Rosso di Rossohoz (1999) is. A divatmágnás úgy látszik volt fodrász kollegája taktikáját követi, a Merlot/Cabernet Sauvignon házasításból összesen 55 palackkal szállítottak London négy igen exkluzív éttermébe (Zuma, Roka, The River Cafe, Les Trois Garcons), és 180 fontért csábítják a kíváncsiakat. A DeLong Wine szakértői a brit fővárosban járva nem tudtak ellenállni, és rendeltek egy palackkal ? az étterem sommelier-je azonban kacagva lebeszélte őket a dologról, és szimplán csak annyit mondott: „Rubbish”.

 

Destroyer – a pusztító CabSav

 

Ennyit a divatszakma eresztéseiről, jöjjön egy kis rock and roll. Számunkra a két legmeglepőbb tétel a detroit rock és a glam-heavy metál világából került elő. Az univerzális és amerikai kvinteszencia KISS zenekar, azon kívül, hogy hokimeccseken zenél, bort is készít. Illetve készíttet: a kaliforniai Celebrity Cellars fanatikusoknak és gyűjtőknek ajánlja a tételeket, amelyeknél a palack legalább olyan fontos, mint ami benne van ? ha nem fontosabb. A szortimentben van még a Pink Floyd, a Rolling Stones és a nemrég piacra dobott Madonna-sorozat is.

 

 

A KISS THIS 2004-es Alexander Valley Cabernet Sauvignon, 100 dollárt kóstál, címkeként pedig a negyedik stúdióalbum, a Destroyer borítója szolgál. Ennél drágább a Pink Floyd 2002-es Markham Vineyards Napa Valley Cabernet Sauvignonja, a Rolling Stones és Madonna egész sorozatot kapott, a Pinot Grigio-tól a CabSavig 25-125 dollár között.

 

A tetovált „V”

 

Szindikátus helyett magánúton próbálkozik a Motley Crue Vince Neilje, saját pincészettel is büszkélkedik. A Vince Vineyards két kaliforniai alaptípussal rukkolt elő (legyen fehér és vörös ugye), Napa-völgyi Cabernet Sauvignon és Sonoma-völgyi Chardonnay, mindkettő 20 dolláros áron került bevezetésre. A büszke névadó annyira boldog volt, hogy a pincészet logóját azon nyomban az alkarjára tetoválta.

 

 

Nem tetovált ? vagy lehet, hogy igen, csak nem látható helyen ? Olivia Newton-John, aki Koala Blue néven hozott létre címkét. Direkt használtuk ezt a kifejezést, a két hölgy 2005-ös Chardonnay-je és 2004-es Shiráza ugyanis a Great Stone Wines egyik divíziójának termékeként jön létre. Szép mosolyok, aranyos kék plüsskoalák itt. Ebből a kategóriából van még bőven, még az elhunyt hírességektől is. A teljesség igénye nélkül a legismertebbek:

 

Marilyn Monroe és Norma Jean borok

 

Elvis Presley borok

 

Ezeknek a minőségéről mit sem tudunk, akinek volt szerencséje bármely említett tételhez, írjon nekünk bátran. Mindenesetre elfogadunk egy palack 2003-as Marilyn Merlot-t, vagy 2001-es Elvis Blue Suede Chardonnay-t, már csak a címkékért is ? és akkor jöhet a bibapalula bébi, ó jeeeee.

 

Korábban:

 

Abszolút borleírás
Egy átfogó, univerzális, abszolút dolgozat, mely minden bor leírására alkalmas

Címkék: celebrity cellars, jégbor, oscar, rubicon, sogno uno, two paddocks, vince vineyards

← Zene-bora II: volt egyszer egy Párizs Zene-bora III: Les Touffes Krétiennes és bulibor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!