• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Három megjegyzés a Vinagoráról

2010-08-04 ● borravalo.hu

A Vinagora a legnagyobb, hazánk által rendezett nemzetközi borverseny, mely magát szerényen Közép-Európa Bor-iránytűjének nevezi, kissé esetlen magyarsággal.

Kuti Vili borújságíró-gyakornok, a Független Médiaközpont ösztöndíjasa konzekvensen végigcsócsálta a Vinagora borgáláján a cab franc-okat, a borokról és a rendezvényről szerzett benyomásait az alábbiakban fogaljuk össze.

Egy

Azért a cab franc-okat, mert ez a bordói fajta mutatja tán a legszebb változatokat nálunk, eladdig, hogy tán először kis hazánkban préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokhoz konyító napnyugati szakírók is észrevették a hun francban rejlő óriási lehetőségeket, mely második otthonára talált nálunk, ahogy tán Michael Broadbent mondá.

A gálán 19 magyar cf-mintát lehetett összehasonlítani, nagy presztízs- és kis kézműves borászatok egyaránt felvonultak, ötöt emeltünk ki, szerintünk ezek voltak a legszebbek. A többiben tendencia-szerűen megjelent, szinte végigvonult a soron egy zöldpaprikás vonulat és akadt néhány túlhordózott történet is. Azok a tételek tűntek nyerőknek persze, amelyekben a terroir sajátjait, az egyediséget véltük fölfedezni.

Tiffán 07: Illatát a bőrösség uralja, a háttérben erdei gyümölcsök. Ízében cassis-t idéz. Az extra magas alkohol nem lóg ki, mivel mindenből sok van.

Sauska 07: Illatát kávézacc és a pörkölt aromák vezetik. A korty nagyon komplex, a szájban málna és feketecsoki dominancia, amit hosszú lecsengés kísér.

Frittman 07: Egészen sötét anyag, melynek illatában édes likőrösség dominál. Kissé zárkózott, de a levegőn folyamatosan nyílik. A szájban szépen mutatja a jellegzetes franc jegyeket. A korty kellemes, nem túl komplex, lecsengése közepes.

Bodri Faluhely 07: A gála legegységesebb franc-ja. Színében feketébe hajló mélyrubin. Illatában a fajta jellegzetes fűszeres jegyeit mutatja. A kortyban is a fajtajellegen van a hangsúly, csak a háttérben érezhető a barrik. Kerek, kellőképpen vastag, kiegyensúlyozott szerkezetű. Egyedi és őszinte terroir-bor.

Nagyrada, Cezar 08: Illatában visszafogott, vezető illatjegye a paprika. Ízében szépen előjönnek a fajtajegyek, málna, aszalt gyümölcsök, csokoládé. Intelligens hordóhasználat. Vékonyabb, de elegáns tétel.

Kettő

Múlt hónap elején az Iparművészeti Múzeum adott helyet a verseny utáni gálának. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a verseny indulóira, szerencsére a múzeum aulájának tágas tere lehetővé tette a kényelmes kóstolást. Ami viszont akadályozta, az a borok hőmérséklete volt. A legtöbb bor 25-27 celsius körül fortyogott, ami nem a legideálisabb.

A kiszolgálók sokszor képzetlenek, de legalább közvetlenek voltak. Ami a borok hőmérsékleténél is kellemetlenebbnek bizonyult, az a biztonsági szolgálat viselkedése. Az esemény a kiírás szerint 8-ig tartott, már 8 előtt néhány perccel elkezdték szinte kilökdösni a vendégeket, volt olyan, akit a jegyzeteiért sem engedtek vissza.

A rendezőknek közölni kellett volna a biztonságiakkal, hogy borgálát kell felügyelniük, és nem egy ingyenes ételosztást (persze ez ott sem megengedhető). A biztonságiak bunkóságáról a budai Gourmet-n is sok panaszt lehetett hallani.

Három

A Vinagora tehát magát Közép-Európa Bor-iránytűjének nevezi, a maga 552 mintájával. A borravaló.hu több tagja rendszeresen zsűrizik a Concours Mondial de Bruxelles-en (CMB), idén is szembesültek azzal, hogy ezen a borversenyen, mely valóban a világ egyik legnagyobb tesztje a maga évről-évre növekvő számú mintájával (idén 6964 tétel érkezett, nézetünk szerint jellemzően kétezer minta fölött van súlya egy nemzetközi borversenynek), magyar borok alig vannak. Miért vajh??

Mert a CMB kilépett az OIV, Office International de la Vigne et du Vin, a Párizsban székelő Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal és a VinoFed, a Nagy Nemzetközi Versenyek Szövetsége kötelékéből, és ez nem tetszik a Borkultúra Kft-nek. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezi a Vinagorát, illetve a honi borok nemzetközi versenyeken való részvételét, úgy 400-450 mintát küldve ki évente különféle bajnokságokra.

A Vinagora OIV és VinoFed-tag, a CMB nem. A CMB is OIV-tag volt, csak otthagyta a nagy nemzetközi borász-szervezetet, gyanúnk szerint azért, mert hatalmas buli és biznisz a nemzetközi borverseny-szervezés (a CMB-nek van argentin, chilei, brazil, uruguay-i és provence-i mutációja is), és a Concours vezetői úgy ítélik meg: se a korlátozó regulákra, se a tagdíjfizetésre nincs szükségük ahhoz, hogy ezt a remek bizniszt vidáman és csak a saját hasznukra bonyolítsák.

A CMB tehát önállósította magát, ezért az MSzBN Kft. ezt a versenyt nem támogatja, ide nem szervezi a mintaküldést. Ez szíve joga, de nagy kérdés, hogy a magyar borászatnak jó-e, hogy nincs jelen az egyik legnagyobb borversenyen? Nem volt jó érzés azt látni, hogy miközben mi 19 mintát küldtünk, a szlovákok 44-et, a csehek meg pont százat, nekik nem derogál a Concours, nekünk igen? Az OIV és a VinoFed bizonyára olyan varázsigék, melyek megnövelik egy kis, periferikus, ötszáz mintás borverseny súlyát, mely emlékezetünk szerint nemigen képes 700-800 minta fölé emelkedni, ami egy korrekt vidéki, nemzeti vagy regionális borverseny mérete, de nem kéne kihagyni egy olyan borversenyt, amelyen vagy tízszer annyi minta van.

Címkék: Bodri, borverseny, Brüsszel, cab franc, cabernet franc, cezar, concours, Concours Mondial, Frittmann, Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft., nagyrada, OIV, Sauska, tiffán, Vinagora, vinofed

← Borbuzi-e vagy? Két ízléstelenség →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!