A londoni Spitalfields piacon lévő Le Bouchon Breton étterem nyerte meg a brit Harper?s borszakmai magazin több díját Londonban. Hogy ez minket miért érdekel? Mert saját ecsénk, a kiváló StevieKraft tavaly augusztus óta az étterem vezető sommelier-je, a díj megszerzésében vastagon része volt.
A Harper?s Wine and Spirits magazin Nagy Britannia legrégebb óta megjelenő bor és italszakmai lapja. A magazint 1878-ban alapították, kéthetente jelenik meg, a brit párlat és borszakma döntéshozóinak egyik legfontosabb információforrása. A magazin éves versenyén a Le Bouchon Breton 2011 ?legjobb francia borétterme? és ?legjobb Champagne étterme? lett.
A mi saját StevieKraftunk pedig a Le Bouchon Breton vezető sommelier-je, 2010 augusztusa óta. Stevie már jó két éve dolgozik az étteremben, élményeit „a gőgös sommelier” sorozatban osztotta meg. Miután kibüszkélkedtük magunkat, megkérdeztük a Stevie kölöktől, hogyan élte meg az egészet, miután a díjátadóra el sem mentek, mivel nem tartották magunkat esélyesnek a mezőnyben, ráadásul aznap este elég sok foglalás volt. Így a díjat utólag postán kapták meg…
?Az étterem nagyon jó borlappal indult 2008-ban, a baj csak az volt vele, hogy nagyon franciára és nagyon konzervatívra sikerült. Aztán jött a válság, a City közepén sem lehetett továbbfolytatni úgy, mint korábban. Ha a brókerek legszívesebben az ablakon ugranának ki, akkor már nincs kedvük Mouton Rotschildot inni. Változtatni kellett a stratégián, hiába nagyon előkelő a borlap, ha a kutya sem hajlandó megvenni a borokat. Donald Edwards akkori vezető sommelier-vel közösen estünk neki, aztán már egyedül folytattam a borlap átszabását. Át kellett alakítani az árakat, fel kellett lazítani egy kicsit, nyitni kellett az izgalmas újvilági dolgok felé. Sikerült sok nagy értékű bortól egyszerre megszabadulni, a Petrusok, Cheval Blancok, és DRC-k helyett olcsóbb, de eredeti borokat kerestünk. Árban nagyon elébe vágtunk a többieknek, a nagy éttermes cégek csak mostanra kezdték el azt a profitszámítást alkalmazni, amit mi már több mint egy éve használunk. Természetesen vannak kötelező dolgok, erős a bordeaux-i, burgundi szelekció. De be tudtunk csempészni egy rakás izgalmas bort kis elit vagy progresszív termelőktől. Az, azonban, hogy a Bretonnak van a legjobb tokaji listája Londonban, az egyik legnagyobb büszkeségem. A Tokaj Reneszánsszal közös szakmai kóstoló adott erre lehetőséget. Mostanra sok törzsvendégünk kifejezetten követeli, hogy a sajtokhoz, desszertekhez tokajit hozzunk elő a pincéből.? [Utóbbi teljesítményért a két sommelier-t lovaggá is ütötték Tokajban – a szerk.]
A lap közleménye szerint a Bretont Michelin-csillagos éttermeket felvonultató mezőnyből választották ki.
A többi győztes:
Chez Bruce (European Wine Restaurant of the Year),
L?Anima (Italian Wine Restaurant of the Year),
Morito Tapas Bar (Spanish Wine Restaurant of the Year)
Gaucho Grill (New World Wine Restaurant of the Year)
Wine Personality of the Year: Gerard Basset (Terravina)
Spirits Personality of the Year: Jake Burger of London?s Portobello Star
After Dinner Drinks Venue of the Year: Boisdale
Best Drinks List in an Asian Restaurant: Zuma
Wine Bar of the Year: Vinoteca
Wine Pub of the Year: The Anchor in Walberswick, Suffolk
Spirits Venue of the Year: Mark?s Bar at the Hix
Newcomer of the Year: Cigalon