• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mire jók a kóstolójegyzetek?

2011-02-23 ● Kántor Endre

Nagyon elgondolkodtató vélemények ütköznek meg általam is igen tisztelt két boríró soraiban: a diskurzus azon folyik, hogy vajon kell-e részletekbe menő kóstolójegyzet, mire és hogyan alkalmas egyáltalán a borokról való kommunikációnak ez a módja?

Ahogy egyre többet olvasunk a borokról, és ahogy Magyarországon is egyre terjed (lassan, lassan, de terjed) a gasztrokultúra (és benne a borkultúra is), sőt, odáig megyek, hogy trendivé válik borfogyasztás, szépen terjednek a gasztro- és bormémek. Gondoljon csak bele mindenki, miket hall, olvas egyre sűrűbben mostanában vacsorákon, kóstolókon, rendezvényeken. Vannak ezek közül egyenesen röhejesek is, a kedvencem most a degusztálás, ez folyik most minden csapból, mert a minőségi ételt az értő fogyasztó nem megrágja, hanem jól megdegusztálja. De ilyen mém a savhangsúly, a bársonyos tannin vagy a hordófűszer is. (Jézusmária, ilyen mém a mém is!) Organikusan fejlődik a nyelv szövete, mondhatni.

Ez egyértelműen az ilyen irányú kultúra fejlődésének jele. Ezzel a fejlődéssel közben egyre több fal is dől le. Olyan bevett nézetek, dogmák foszlanak tova, melyek a bortudás nagy ködös erdejében találták meg létjogosultságukat. Mire gondolok? Például a sokat emlegetett, hangzatos, áltudományos nyelvtérképre, amelyről kiderült, hogy kamu: sokan benyalták, mégsem igaz. Kikezdődnek tanok, a boros fórumokon forr a diszkusszió többek között arról is, hogy vajon tényleg olyan fontos-e a borban az egyensúly? Majdnem mindegy, ill. lényegtelen ezen viták valós kimenetele, a folyamat a fontos. Ez hozza az előrelépést (persze, a konklúziókat meg kell tisztítani a hülyeségtől).

Most egy újabb érdekes fejezethez érkeztünk ebben, és örülnék neki, ha az USA-ban kezdődött párbeszéd itthon is elkezdődne. Két általam igen kedvelt és nagyra becsült úr, a Vinography-s Alder Yarrow és a New York Times-os Eric Asimov ugyanis a borbuzik között zajló polemizálást a nagyközönség plénuma elé vitte. Azon folyik a vita, hogy ugyanis kellenek-e borkóstolójegyzetek, ill., hogy ezek szerepe pontosan mi.

Igen lerövidítve a dolgot: Asimov szerint (aki egyébként a nagy író unokaöccse) céltalan, unalmas és semmitmondó a kóstolójegyzet, a borok iránt csupán érdeklődő (értsd: inni akaró) közönséget a hangzatos jegyzetek, szavak (korábban említett mémek pl.) csak elijesztik a boroktól. Szerinte sokan nem értik ezeket a kifejezéseket, és nem akarnak butának, tudatlannak tűnni, vagy csak egyszerűen nagyot hibázni egy bor vásárlásakor. Ezért ő azt mondja, hogy az olyan jegyzetek közzététele helyett, amelyek teszem azt a petrolosság, szárított licsi, vagy ázott avar leírásokat használják inkább csak két kifejezést kellene használni: édes érzetű (nála csak ?sweet?, de értelmében az általam használt kifejezés jobban fedi, amire gondol, azaz a gyümölcsös aromákra) és ízletes. (Na, itt meg vagyunk lőve magyarban, mivel nincs az eredetire pontos kifejezés, ugye-ugye, hol vannak ilyenkor a sumér nyelvészek. Az eredeti ?savory? ugyanis jelent mindent a pikánstól a csombordig, húsos, sós, vegetális, némileg pikáns aromákra érti az angol ezt. A távol-keleti konyha ízeire gyakorta használják.) Szóval a két pólus, azaz a gyümölcsös és a nem gyümölcsös elég lenne a fogyasztónak, mondja Asimov, és így áttörne az a korlát, mely sok jó amerikait vissztart a borkultúrában való elmerüléstől. Igaz, mi igaz, néha mi is besokalunk a lila tündérfingot is tartalmazó borleírásoktól, de azért ez elég radikális.

Ezzel szemben, míg Alder Yarrow messzemenően egyetért Asimovval abban, hogy van egy ilyen korlát ? és ez nyilvánvalóan nem amerikai jelenség, nálunk is megvan ? addig Yarrow kikel a jegyzetek védelmében, és azt mondja: na de hát ha valaminek frissen vágott fű illata van? Na de ha egy bor szaga olyan, mint egy gesztenyén nevelt, frissen nyírt, másfél éves merinói toklyónak? Na jó, nem egészen ezekkel a kifejezésekkel, de a lényeg ez. Azazhogy, szerinte a szépség a borokban pont az, hogy milyen változatos illatok és ízek megjelentetésére képesek, és ezeket a kóstolónak igenis közvetítenie kell, az olvasónak pedig nem kell empirikus tudással rendelkeznie az említett toklyóról, ha a jegyzet alapján megérti a lényeget. Nem mindenki evett pl. licsit, én sem addig, amíg minden Új-Zélandi Sauvignon blancnál nem olvastam, hogy licsi illata van. Annyira idegesített, hogy elmentem és vettem licsit. Tényleg olyan illata van.

Ez tehát a két oldal. Most pedig nézzük a hazai vonatkozást. Vajon itthon mekkora az említett szakadék? Milyen visszatartó ereje van a hangzatos szakszavakkal (brettes, mondom, hogy brettes!) dobálózó borsznoboknak a laikus, de inni akaró közönségre? Mekkora a kettő között a szakadék? Mennyire fontos része a jegyzet a borleírásnak? Vagy, ahogy Yarrow írja, a sztori a lényegesebb rész? Nagyon kíváncsi vagyok, ki mit gondol.

Címkék: borleírás, borsznob, fogyasztó, jegyzet, kóstolójegyzet, laikus, nyelv, szakkifejezés

← Hát nem megcsinálta? Badacsonyi tanulságok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!