• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hát nem megcsinálta?

2011-02-19 ● Kántor Endre

A londoni Spitalfields piacon lévő Le Bouchon Breton étterem nyerte meg a brit Harper?s borszakmai magazin több díját Londonban. Hogy ez minket miért érdekel? Mert saját ecsénk, a kiváló StevieKraft tavaly augusztus óta az étterem vezető sommelier-je, a díj megszerzésében vastagon része volt.

A Harper?s Wine and Spirits magazin Nagy Britannia legrégebb óta megjelenő bor és italszakmai lapja. A magazint 1878-ban alapították, kéthetente jelenik meg, a brit párlat és borszakma döntéshozóinak egyik legfontosabb információforrása. A magazin éves versenyén a Le Bouchon Breton 2011 ?legjobb francia borétterme? és ?legjobb Champagne étterme? lett.

A mi saját StevieKraftunk pedig a Le Bouchon Breton vezető sommelier-je, 2010 augusztusa óta. Stevie már jó két éve dolgozik az étteremben, élményeit „a gőgös sommelier” sorozatban osztotta meg. Miután kibüszkélkedtük magunkat, megkérdeztük a Stevie kölöktől, hogyan élte meg az egészet, miután a díjátadóra el sem mentek, mivel nem tartották magunkat esélyesnek a mezőnyben, ráadásul aznap este elég sok foglalás volt. Így a díjat utólag postán kapták meg…

?Az étterem nagyon jó borlappal indult 2008-ban, a baj csak az volt vele, hogy nagyon franciára és nagyon konzervatívra sikerült. Aztán jött a válság, a City közepén sem lehetett továbbfolytatni úgy, mint korábban. Ha a brókerek legszívesebben az ablakon ugranának ki, akkor már nincs kedvük Mouton Rotschildot inni. Változtatni kellett a stratégián, hiába nagyon előkelő a borlap, ha a kutya sem hajlandó megvenni a borokat. Donald Edwards akkori vezető sommelier-vel közösen estünk neki, aztán már egyedül folytattam a borlap átszabását. Át kellett alakítani az árakat, fel kellett lazítani egy kicsit, nyitni kellett az izgalmas újvilági dolgok felé. Sikerült sok nagy értékű bortól egyszerre megszabadulni, a Petrusok, Cheval Blancok, és DRC-k helyett olcsóbb, de eredeti borokat kerestünk. Árban nagyon elébe vágtunk a többieknek, a nagy éttermes cégek csak mostanra kezdték el azt a profitszámítást alkalmazni, amit mi már több mint egy éve használunk. Természetesen vannak kötelező dolgok, erős a bordeaux-i, burgundi szelekció. De be tudtunk csempészni egy rakás izgalmas bort kis elit vagy progresszív termelőktől. Az, azonban, hogy a Bretonnak van a legjobb tokaji listája Londonban, az egyik legnagyobb büszkeségem. A Tokaj Reneszánsszal közös szakmai kóstoló adott erre lehetőséget. Mostanra sok törzsvendégünk kifejezetten követeli, hogy a sajtokhoz, desszertekhez tokajit hozzunk elő a pincéből.? [Utóbbi teljesítményért a két sommelier-t lovaggá is ütötték Tokajban – a szerk.]

A lap közleménye szerint a Bretont Michelin-csillagos éttermeket felvonultató mezőnyből választották ki.

A többi győztes:

Chez Bruce (European Wine Restaurant of the Year),

L?Anima (Italian Wine Restaurant of the Year),

Morito Tapas Bar (Spanish Wine Restaurant of the Year)

Gaucho Grill (New World Wine Restaurant of the Year)

Wine Personality of the Year: Gerard Basset (Terravina)

Spirits Personality of the Year: Jake Burger of London?s Portobello Star

After Dinner Drinks Venue of the Year: Boisdale

Best Drinks List in an Asian Restaurant: Zuma

Wine Bar of the Year: Vinoteca

Wine Pub of the Year: The Anchor in Walberswick, Suffolk

Spirits Venue of the Year: Mark?s Bar at the Hix

Newcomer of the Year: Cigalon

Címkék: bouchon breton, díj, elismerés, gőgös, harpers, legjobb, London, sommelier, szakma

← Ütős bormarketing Mire jók a kóstolójegyzetek? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!