• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hogyan szedjük ki a foltot?

2010-11-11 ● Kántor Endre

A régi és borzalmas vicc szerint csak az ecetes olló segít (muhahaha), hányszor voltak már gyilkos hajlamaink kellemetlenül felszínes vacsorákon, melyekre sokszor megfogadtuk, hogy nem megyünk el. A viccet félretéve, hiánypótló írást közölt a SA Wine Advocate, melyet mi is átvettünk.

Buli, vacsora otthon, vendégség, tökmindegy. Ing, asztalterítő, nyakkendő, szőnyeg, kisestélyi, melltartó, tökmindegy. Budapest, 12 fok, a szél fúj, a folt marad. Vigyorgó vicces faszkalap az asztalnál kacsintva, vigyorral mondja: ?csak az ecetes olló! Anyád.

De tényleg, mi az, ami valóban működik a népi bölcsességek közül? Erre volt kíváncsi a SA Wine advocate, ezért tesztelték a módszereket. Régi folt = már megszáradt, friss folt = friss folt. Tízes pontrendszer. Minket persze az is érdekel, hogy a kedves (nyájas, hehe) olvasó mit gondol.

Víz

Ez csak halványítja a frissen odafröccsent bort, azt kicsit jobban, mint a régebbi foltot. Mindkettő esetében azonban jól látható nyom marad. Friss folt: 6/10. Régi folt: 4/10.

Fehér bor (a nagy okosság)

Ez egyáltalán nem működik jobban, mint a víz, sőt a régi foltok esetében a víz jobban is működik. Ezért aztán tök fölösleges a fehérbort erre ellocsolni. Inkább vizet tessék használni ilyen esetben, ha más nincs. Friss folt: 6/10. Régi folt: 2/10.

Só (a másik nagy okosság)

Ez nem sokat tett hozzá a dologhoz, pedig sokan nagyon hisznek benne. Sőt, mintha még nagyobb genya maradt volna utána, mint bármely más tesztelt módszernél.  Friss folt: 2/10. Régi folt: 1/10.

Tej (külföldön nagy okosság)

Mivel fehér, és csupa-csupa jó dolog van benne, hihető, hogy működik. Alig jobban, mint a fehérbor. A friss folt esetében sokat kiszedett, a régi foltnál a sónál sem volt jobb. Kár a tejet erre ellocsolni. Friss folt: 6/10. Régi folt: 1/10.

Cleen Green

Nem reklám, de a nálunk is kapható cucc zseniálisan működött. A friss foltot teljesen kiszedte azonnal. A régi folt azonban undorító zöldes szürke lett és permanensen az anyagban maradt. Friss folt: 10/10. Régi folt: 1/10.

Hidrogén peroxid

Valószínűleg ez lenne a nagy megoldás a világ vörösborfolt problémáira. Össze kell keverni egyenlő arányban mosogató folyadékkal, és pár másodpercnyi dörgölés után, tá-tám, a friss folt teljesen eltűnt.  A régebbi foltot kicsit tovább kellett dörgölni, de ennek is 80%-a eltűnt. Mivel azonban a kemikália erősen fehérítő hatású, sajnos színes anyagon nem nagyon érdemes használni. Ezért csak lenne. Friss folt: 10/10. Régi folt: 8/10.

Sajnos egy dolog kiderült: akárki akármit mond, az egyetlen 10/10-es megoldás az, ha nem öntjük ki, hanem megisszuk azt a bort.

Címkék: bor, borfolt, folt, teszt, tisztítás, vörösbor

← A szalvétába tekert sunák esete Újratöltött Bormarketing Bizottság →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!