• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Illés Sárgamuskotály 2009 ? 2.

2012-08-08 ● Kántor Endre

Egyszer már találkoztam ezzel a borral, akkor levett a lábamról, kedvességével, gyümölcsösségével, frissességével. Most, egy évvel később ugyanígy esett.

Az Illés pince Erdőbénye központjában van, eltéveszteni lehetetlen, a hármas (Szegilong, Tolcsva, Abaújszántó) kereszteződésben. Föld fölött annyira nem impozáns az épület, mint alatta, ahol kétszintes, hét ágú katakomba várja az érdeklődőket, érdemes megnézni. Hagyomány minden szinten, de nem maradiság, a tradíciók követésének jó példája ez. A címkékkel nem nagyon foglalkoznak, bezzeg a beltartalommal.

A bor fantasztikus csemegeszőlő illattal kezd, mit sem vesztett ebből tavaly szeptemberi kóstolásom óta. A savak vibrálók és roppanósak még mindig, most már nem gondolom kilógónak őket, a maradék cukor és extrakt miatt pedig szükség is van rájuk, különben gejl lenne a bor. Félszárazról van szó ugyanis.

Ahogy más erdőbényei bornál, a figyelmes kóstoló még ennél az illatos bornál sem kerülheti el az ásványokat: sósság, kavicsos-köves érzet van a kortyban. Valahogy a sós pirított mandulára és friss szőlőre asszociáltam,  de nagyon el tudom képzelni ezt a bort egy juhsajtos, bivalymozzarellás, sportnis, tengeri herkentyűs környezetben is ? ezek szerint jó gasztro borról van szó, ha idáig ragadtattam magam.

A háttérben közben diszkrét hordóérlelési jegyeket érezni, árnyalatnyi vaníliát, szantálfát. Hagyományokat követő pince legjobb értelemben vett hagyományos bora, mely képes modern arcot is mutatni. És mit sem öregedett egy év alatt, friss és cuppanós. A korty nem rövid, az aromák a szájban maradnak. Tavaly három csillagot kapott, az idő szerintem jót tett neki, jól behűtve most is hamar elfogyott a palackbók, szép 3,5 csillag most a jutalma.

Ezzel a borral is találkozni idén a Bor, mámor? Bénye rendezvényen, akár az Illés pincében, akár azon a kóstolón, 17-én este, amit van szerencsém levezérelni.

Címkék: 2009, 3.5 csillag, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, illés, Illés Pince, Sárgamuskotály, Tokaj

← Karádi-Berger Furmint 2007 Turján Tokaji Furmint 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!