• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Indul a borháború

2010-02-08 ● borravalo.hu

Megtartotta sajtótájékoztatóját az új bormarketing kft. pénteken. Már a tájékoztató előtt kiderült: a szervezetet nem ismeri el a magyar borászat egy reprezentatív csoportja. Az új cég összefogást sürget, konszenzust szeretne elérni a szakmában. Szerény véleményünk szerint ez nem lesz sétakocsikázás.

Ahogy beszámoltunk róla mi is, megalakult az új bormarketingért felelős társaság, a Közösségi Bormarketing Kft. Múlt hét pénteken tartottak sajtótájékoztatót, ahol ? az előzetes tájékoztatás szerint ? be kívántak számolni terveikről, stratégiájukról.

Megelőző csapás

Ezen a terven kicsit változtatott az a tény, hogy összehangolva, együttes erővel és csaknem egy időben küldte szét kiáltványát a magyar borászok egy reprezentatív csoportosulása és a Magyar Bormarketing Non-profit (MBM) Kft. volt munkatársainak csapata. Ők közösen fogalmazták meg érdekeiket és ellenérveiket az új társasággal szemben, köztük azt, hogy ?az aláírók nem értik, hogy ? a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. működését ki és milyen szándékkal lehetetlenítette el.? Megfogalmazták azt is, hogy ?Oda tehát a reprezentativitás és a közösségi bormarketing sarokkövét jelentő legitim érdekképviselet.? (A leveleket teljes egészében itt lehet elolvasni.)

Kármentesítő válaszok

A pénteki tájékoztatónak tehát ki kellett térnie ezekre a körlevelekre, és ezek tükrében felvázolni a helyzetet. A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnöke, Tornai Tamás elmondta, hogy minden olyan borász-szervezet csatlakozását várják, mely a befizetőket tömöríti. A szövetség által újraindított kft. az előző bormarketing-szervezet főbb akcióit folytatni szeretné, a pénzek kezelésének nagyobb transzparenciájával, a befizető borászatok véleményének felmérésével és az eladás fokozottabb ösztönzésével.

Oláh László, az új kft. igazgatója is a folytonosság fenntartását emelte ki, és azt, hogy az új koncepció nagyobb súlyt helyez az ágazati szereplők véleményének becsatornázására, felméri a tavalyi exportpiaci akciók hatékonyságát, kiterjeszti a termelők, kereskedők, a HoReCa képviselőinek és a fogyasztóknak az oktatását, nagyobb intenzitással használja az internetet és a láncokat.

Van közös ellenség is: az AMC

Az első, 2007-ben beindult bormarketing szervezet volt munkatársainak levele szerint külső erők, mindenekelőtt az Agrármarketing Centrum (AMC) visszahúzó tevékenysége hatására. Tornai Tamás szerint az AMC 30%-ban, a pályázatokat elbíráló Bormarketing Bizottság 30 %-ban és az MBM Kft. előző vezetése 40 %-ban ludas a kft. ellehetetlenüléséért, amely végül a társaság felszámolásához vezetett.

Tornai Tamás elmondta: nincsenek illúziói az AMC-vel kapcsolatban, bizonyos, hogy az új kft.-nek is meg kell harcolnia vele, ahogy a Bormarketing Bizottsággal is, de a munkát el kell kezdeni, mert a válság sújtotta ágazat bajban van.

Kérdés, lesznek a projektek?

Tornai és Oláh hangsúlyozták: nem akarnak háborúzni. Szerintük, aki hatni akar a bormarketing pénzek elköltésére, csatlakozzon. Az nem lehet, hogy semmi ne történjen hónapokig és a huzavona miatt elmaradjanak az olyan tervezett akciók, mint a fröccskampány, a Borszerda vagy a Magyar Bor Mindenkor-projekt. Nem lehet, hogy most fél évig ne legyen eladás-ösztönzés -mondták.

Ezzel szemben a magyar borászok csoportja kiáltványuk 4. pontjában felszólította a Közösségi Bormarketing Kft.-t, az AMC-t és a kormányzatot, hogy a helyzet tisztázásáig hirdessenek moratóriumot új bormarketing pályázatok kiírására.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a helyzettel csakis a borágazat és a fogyasztók vesztenek. Az ágazat azért, mert a befizetett pénzekkel senki nem kezd semmit, nincs folytonosság a marketingben. A fogyasztó pedig azért, mert senki nem mondja meg neki, hogy nesze: ezeket a jó magyar borokat igyad. A háború még csak most kezdődött: nekünk nincsenek illúzióink, hogy nem lesz vége egyhamar.

Címkék: AMC, bormarketing, idmc, közösségi, marketing, pénz

← Gyűlnek a viharfelhők Rekordok dőltek Hong Kongban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl
Loading
00:00 / 39:05
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!