• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ismét a franciák az elsők

2011-01-14 ● Kántor Endre

Tavaly Franciaország visszaszerezte első helyét a világ bortermelői között, miután egy évvel korábban Olaszország megelőzte a rangsorban. Ez persze nem azt jelenti, hogy nőtt a bortermelés Franciahonban, csak azt, hogy nem csökkent annyira, mint az Olaszoknál. Közben több tömény és pezsgő fogy.

2010 megint Franciaország a világ elsőszámú bortermelője, áll az International Wine and Spirit Research (IWSR) piackutató intézet a Vinexpo számára készített elemzéséből. 2010-ben Franciaországban, és a legnagyobb bortermelő országok közül sokban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Németországban csökkent a bortermelés. A franciáknál 419 millió rekeszes (az iparágban referencia mértékegységnek számító rekesz tartalma 9 liter) termelésével így is megelőzte a többi országot.

Az IWRS szerint a hatvanas évek óta globálisan évente átlagosan 2 százalékkal esett a bor fogyasztása. Az elmúlt öt évben a csökkenés üteme 1,4 százalékra mérséklődött, és a 2014-ig terjedő időszakban várhatóan 0,7 százalék lesz, áll az elemzésében. Ha a bor széles kategóriáján belül nézelődünk kicsit, szembetűnő, hogy a rozéborok fogyasztása 2005 és 2009 között 19,85-al, a habzóboroké pedig 4,62 százalékkal nőtt.

Töményt többet iszunk

A töményitalok piacán 9,5 százalékos növekedéssel számol az IWSR a következő 4 évben, elsősorban az ázsiai piacok növekvő importkereslete miatt. Ezzel párhozamosan folytatódhat piaci kereslet eltolódása a prémiummárkák felé. ?A legtöbb magasabb alkoholtartalmú szeszesitalt már felvásárolták a nagyobb, nemzetközi cégek, amelyek jobban tudták piacosítani ezeket a márkákat? ? idézte a Vinexpo operatív igazgatóját, Robert Beynat-t az MTI.

A tömény szeszesital-piac értékesítési bevételei 2014-re 230,27 milliárd dollárra emelkedhetnek, az eladott rekeszek száma pedig 2,74 milliárd darab lehet.

A pezsgők is jobban fogytak

A pezsgők (itt kimondottan Champagne-ról van szó) értékesítése 7,5%-al nőtt világszerte 2010-ben, a Drinks Business adatai szerint. 2009 elég cudar év volt a pezsgősök számára, akkor 42%-al estek vissza az elasások. Az idei év azonban fordulópont lehet, eddig az export adatok legalábbis ezt ígérik. A Champagne esetében az első 7 hónapban 36%-os visszaugrást regisztráltak. A lapnak nyilatkozó Stephen Charters szerint a pezsgő az önbizalom és ünnep itala, akkor isszuk, ha ünnepelni valónk van. A gazdaság helyrebillenésével van is erre okunk, mondta a Reims Management School Champagne tanszékének vezetője. Úgy tűnik, idén és jövőre még rendkívüli bővülés is lehet, főleg az ázsiai piacoknak köszönhetően, tette hozzá.

A zseniális archív fotókat innen szereztem.

Címkék: ázsia, bortermelés, eladás, fogyasztás, francia, franciaorszag, kereskedelem, pezsgő, rekesz, statisztika, termelés, tömény, vinexpo

← Borral szupravezetnek a Japánok Szemünket Koreára vessük →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!