• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt a tavasz, dagad a fesztivál

2007-04-10 ● Kántor Endre

Ez a tavaszi pesti borfesztivál jó ötlet, abszolút működőképes. A nénink, bácsik, meg a rengeteg turista (!) egyre szélesebb mosollyal sasszézgat a fabódék közt, télleg mindig az jut az ember eszébe, miért is alkalmi ez a cucc, miért nem folyamatos, legalább nyáron? Mondjuk, húsvéttól Szent Istvánig simán el lehetne képzelni. Ideális helyen van, a centrum centrumában, áramlanak a külföldiek, az egész tkp. egy igen hatékony marketing-instrumentumnak tűnik.Képgaléria a borfesztiválról!

Kezdetben egy kis urbanisztika. Szóval a baj az, hogy Budapestnek nincsen központi tere. Ne tessék itten zizegni, hogy van, mer nincs. Nincs neki. Vannak persze közlekedési csomópontok, de a tömeg-tér-idő együttható (ha jó az idő a tömeg kint van a téren, muhaha) nem működik. Namármost, jó ötlet volt lebontani a Károly körúti bazársort, mert ez a kis terecske nagyon-nagyon alkalmas, hogy egyfajta piazzává váljon. Azt már csak félve tesszük hozzá, hogy az mekkora lenne, ha a szemben lévő piros téglás gyönyörű falanszterszerű ház, – amely anno amúgy is városkapunak lett szánva -, által körül ölelt Madách tér szintén átalakulna, és parkoló helyett lenne az is kiülős, megnyugvós, iszogatós hely. De itt ez a Városház tér, rajta fesztivál, amely igazán nagyon frankó eszköze a magyar bormarketingnek.

?Kedves Gábor!

 

Ennek a sokat szenvedett városnak kurvára szüksége volna egy permanens borfesztiválra!

 

Gondold meg!

 

Csókol,

a Borravaló.hu?

 

Képgaléria a borfesztiválról!

 

Kulcskérdés persze, hogy csak tiszta forrásból meríthessenek a szomjasak, azaz hogy csak nívós pincészetek állíthassanak ki. Magunk egy merülést végeztünk, inkább kellemes impressziókra téve szert. Tetszik a Ráspi stílusa, a karcsú szerkezet, a nekünk nem túlzott barrik, a (hogy kicsit hülyén fejezzük ki magunkat) soproniasan élénk savak és nem fekete színek, tökéletesek az öregebb és magas puttonyszámú Hétszőlő-aszúk, elég korrekt a Maul pince gyümölcsös, karcsú, és maszkulin, kicsit hideges vörösbor-stílusa. Kevéssé jön be a sokoróaljai Vaszary-borok címkéje, annyiszor elmondtuk, hogy már unjuk hallani magunkat: abból, hogy valaki szép borokat tud készíteni, nem következik, hogy szép címkéket is tud, ez is egy szakma, amit hozzáértőre kéne bízni.

 

A Borravaló plusz Pallagi Ferenc-különítmény eléggé csóválta a fejét Vincze Béla megízlelt tételein. Az Arkanum olyasmit jelent, hogy rejtélyes, titokzatos, ilyen értelemben ez találó névválasztás. Rejtély és titok, hogy e különös színeket villantó, magasan árazott borok milyen utat rajzolnak ki, és hogy a túlérettes Pinot-ban mi a Pinot. Végül ismét meggyőződhettünk róla, hogy a Törley név megint szép lett, méltó régi, nagy híréhez. Nemcsak a kóstolt nyerspezsgő okán mondjuk ezt, de a 2006-os szürkebarát vagy királyleányka is topon van. Érdemes észrevenni, hogy van egy-két nagypincészet, mely szép csendben modernizálta magát és a kis és közepes családi pincészetekkel egyenrangú tételekkel kezd előállni. A különbség csak az, hogy itt mindjárt 50 ezer palackot tudnak kicsengetni egy jól sikerült tételből. A jelenséget nem neveznénk tömegesnek, konkrétan két ilyet ismerünk, a Törleyt és a Tokaj Kerházat. Fiatal borászarcok tűnnek fel, egy lelkes és tehetséges új generáció képviselői, és van tehetség a megújulásra, a mi szerencsénkre, hisz? mi járunk jól az olyasmi borokkal, mint a kerházas Szendei Gergő borász ?06-os kései hárslevelűje.

 

Képgaléria a borfesztiválról!

 

A kóstolóból maradandó élményeket elsősorban Haraszthy Vallejóék etyeki Zenitje okozott, 2005-ből, igen jól sikerült bor, savban, ízben, alkoholban pont harmonikus, azt gondolom esetében indokolt a ropogós kifejezés használata. Sajnos a Zenit-Királyleányka házasítás már nem tetszett ennyire: a kis hölgy pont azt a hersegős-ropogós életérzést vitte el a borból, ami annyira frissé tette a zenitet. Így kissé kilágyult a dolog, de hát, ízlések és pofonok. Szerintünk a zenit önmagában is megállta volna a helyét, nem kellett volna elházasítani, ebből a borból akármennyit el lehet adni. Igazak a hírek Frittmannék híres rozéjáról, tényleg baromi jó anyag, sok gyümölccsel, szép savval, nyárra lehet készletezni…

 

(A Márton és Lányai Pálinkákról dr Nemtudomka nem tud beszámolni, mert a borra küldött pálinkákkal kapcsolatban oly keserű tapasztalatai vannak, hogy inkább menekülésszerűen távozott, és szerinte a többiek meg nem emlékszenek úgyse semmire.)

 

Képgaléria a borfesztiválról!

 

Meg kell mentenünk a hátramaradó Kraft-Pallagi különítmény renoméját, igenis élénk emlékek élnek bennük Márton úr (és lányai) remek pálinkáiról. A csupa öröm, ex-paksi atommérnök györkönyi főzdéjéből újabb és újabb csodák jönnek ki, megnyernek mindenféle érmeket, azt jónapot. Sokasodnak a palackokon az aranyszínű kör alakú matricák, de ilyen szortiment mellett így van ez rendjén. A kuriózumok kedvelői számára talán az általunk sokadszorra megkóstolt Tolna megyei Calvados lehet célpont a későbbiekben, bár a konyak sem kispálya. A gyümölcsökből a díjnyertes Irsai Olivér szőlőpálinkába futottunk bele (figyelem, nem törkölypáleszről van szó, hanem rendes gyümölcspálinkáról!) emellett kóstoltunk vilmoskörtét ? az osztrák iskola nagyon gyümölcsös vonala ez, de kellő testességgel, csak hogy ne feledjük el, pálinkáról van szó. Végezetül a szétcsapatást egy málnapálinkával tettük teljessé. Itt a jó értelemben vett szobi málnaszörpös emlékek ugrottak elő a memóriából. A filmszakadás már otthon következett be, de ez egy másik történet. A mostani történet meg olyan volt, amilyennek egy tavasznyitó fesztiválnak lennie kell. De ezt a képeink is igazolják. Kár, hogy csak jövőre, de ugyanitt!

 

Dr. Nemtudomka/Stevie Kraft

 

Korábban:

 

Az olasz meló: Vinitaly 2007

 

Vinitália – a csizma végigkóstolva

 

Magyar arany Veronában

Címkék: Haraszty Vallejo, Márton és lányai, Maul, Ráspi, Tavaszi Borfesztivál, Tokaj Kerház, Törley, Vaszary, Vincze

← Vinitália – a csizma végigkóstolva Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!