• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két etyeki pinot

2014-10-15 ● Kodela Mia

Ha feltenném magamnak a kérdést, hogy hol találok ma Magyarországon igazán jó pinot noirt – és itt most a burgundi stílusra gondolok – akkor az egyik válasz biztosan az etyeki borvidék lenne.

Amiben a könnyű test, viszonylag alacsony alkohol, szép, lendületes savak, gyümölcsös-földes jegyek dominálnak. Ha elegáns és visszafogott, hűvös karaktert keresnék, mint amilyen az Etyeki Kúria most is forgalomban lévő és kapható 2012-es tétele.

A Drop Shop kínált lehetőséget arra, hogy összekóstolhassuk ezt, a pincészet legelső, 2003-as palackjával. Ez utóbbi teljesen más karakter, leginkább a villányi stílusba sorolnám. Tény, hogy a közízlés akkor ezt preferálta, talán a legtöbb fogyasztóknak még mindig ez tetszik jobban. A nagyobb test, a magasabb alkohol, az édesebb karakter. De szerencsére növekszik a száma azoknak a pincészeteknek, akik végre rájöttek, hogy milyen is a pinot noir igazi arca, és hogyan kell úgy elkészíteni, hogy a fajta legjobb tulajdonságai mutatkozzanak meg.

Az Etyeki Kúria nagyon helyesen elmozdult a számomra sokkal inkább kedvesebb burgundi stílus irányába, és ezt az utat ? egy nagy ugrással lerövidítve a távot – példázza remekül a két kóstolt bor.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2012

14 napot héjon erjesztett, spontán almasav bontás után egy évig 300 literes tölgyfahordóban érlelt tétel. 30%-a újhordóban. Málna, erdei gyümölcsök, szép földes aroma, fűszeresség, szegfűbors, kis ánizs, meszesség. Kellemes, jól iható, gyümölcsös és kellően fűszeres tétel. Szép savszerkezettel és kevés tanninnal. Az alkohol 13,5%, ami teljesen jól illeszkedik a könnyed testhez, elegáns a hordóhasználat.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2003

Ez a birtok első évjárata pinot noirból, az első próbálkozás. Föld, gomba, füst, bőr, juhsajt, kis konyakosság, feketecseresznye, cassis, édesfűszer, fás és lekváros jegyek. Mélyebb és melegebb tónusú, édes karakterű bor, megfelel az évjáratnak, amiben készült. Sima, integrált tanninok, érett aromák. Az alkohol fűti és sok a hordó benne. A savszerkezet megkopott az évek alatt, már nem ad tartást a bornak. Nem gondolnám, hogy rengeteg van belőle elfekvőben, de ha valakinél igen, akkor nem érdemes tartani tovább.

Címkék: 2003, 2012, Drop Shop, Etyek, Etyeki Kúria, pinot noir

← Dobogó sor Schieber Cabernet Franc Selection 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!