• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két etyeki pinot

2014-10-15 ● Kodela Mia

Ha feltenném magamnak a kérdést, hogy hol találok ma Magyarországon igazán jó pinot noirt – és itt most a burgundi stílusra gondolok – akkor az egyik válasz biztosan az etyeki borvidék lenne.

Amiben a könnyű test, viszonylag alacsony alkohol, szép, lendületes savak, gyümölcsös-földes jegyek dominálnak. Ha elegáns és visszafogott, hűvös karaktert keresnék, mint amilyen az Etyeki Kúria most is forgalomban lévő és kapható 2012-es tétele.

A Drop Shop kínált lehetőséget arra, hogy összekóstolhassuk ezt, a pincészet legelső, 2003-as palackjával. Ez utóbbi teljesen más karakter, leginkább a villányi stílusba sorolnám. Tény, hogy a közízlés akkor ezt preferálta, talán a legtöbb fogyasztóknak még mindig ez tetszik jobban. A nagyobb test, a magasabb alkohol, az édesebb karakter. De szerencsére növekszik a száma azoknak a pincészeteknek, akik végre rájöttek, hogy milyen is a pinot noir igazi arca, és hogyan kell úgy elkészíteni, hogy a fajta legjobb tulajdonságai mutatkozzanak meg.

Az Etyeki Kúria nagyon helyesen elmozdult a számomra sokkal inkább kedvesebb burgundi stílus irányába, és ezt az utat ? egy nagy ugrással lerövidítve a távot – példázza remekül a két kóstolt bor.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2012

14 napot héjon erjesztett, spontán almasav bontás után egy évig 300 literes tölgyfahordóban érlelt tétel. 30%-a újhordóban. Málna, erdei gyümölcsök, szép földes aroma, fűszeresség, szegfűbors, kis ánizs, meszesség. Kellemes, jól iható, gyümölcsös és kellően fűszeres tétel. Szép savszerkezettel és kevés tanninnal. Az alkohol 13,5%, ami teljesen jól illeszkedik a könnyed testhez, elegáns a hordóhasználat.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2003

Ez a birtok első évjárata pinot noirból, az első próbálkozás. Föld, gomba, füst, bőr, juhsajt, kis konyakosság, feketecseresznye, cassis, édesfűszer, fás és lekváros jegyek. Mélyebb és melegebb tónusú, édes karakterű bor, megfelel az évjáratnak, amiben készült. Sima, integrált tanninok, érett aromák. Az alkohol fűti és sok a hordó benne. A savszerkezet megkopott az évek alatt, már nem ad tartást a bornak. Nem gondolnám, hogy rengeteg van belőle elfekvőben, de ha valakinél igen, akkor nem érdemes tartani tovább.

Címkék: 2003, 2012, Drop Shop, Etyek, Etyeki Kúria, pinot noir

← Dobogó sor Schieber Cabernet Franc Selection 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!