• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két Jani Szekszárdról I.

2010-09-20 ● Kántor Endre

A szekszárdi szüreti napok idén is a legjobb hangulatban telt, bár az eső ezt szerette volna megakadályozni. Nem sikerült. A felvonulás alatt épp nem esett, amikor meg igen, a sátrak fedezéket adtak.

A Szekszárdi Szüreti Napok még mindig az egyik legjobb ilyen fesztivál az országban. Családostól, napközben, vagy bulira hangolva, este egyaránt felülmúlja a várakozásokat. Ehhez nagyban hozzájárul két tény: az egyik, hogy a rendezvény ingyenes, ha támogatni szeretnénk a borász céhet, vehetünk poharat, de nem muszáj. Mi szeretnénk. A másik, hogy a Béla tér elképesztő kisugárzással bír, a Vármegye háza, templom, polgármesteri hivatal között felépített standok pedig ízlésesek, nem deszkabódés kategória. Ez azért is fontos, mert az ember szépen be tud húzódni a masszív sátrak alá, az asztalokhoz, és akkor tökmindegy, hogy esik-e kint, vagy nem.

Idén két pincének tulajdonítottam nagyobb figyelmet (a többiekről is beszámolok majd szépen slukkonként). Márkvárt Jánoséknál régen jártam már, ezért a péntek este nagy részét ott töltöttem, Németh Jánosék pedig pincét bővítettek, amit el is mentem megnézni.

Márkvárték már régen ott vannak a szekszárdi mezőnyben, 12 hektáron gazdálkodnak, főleg a Baktában és a Baranya-völgyben. Alapvető filozófiájuk volt sokáig a hordómentesség, ez az álláspont mostanra finomodott kicsit, de még mindig tartózkodnak a nagy fától. Az elsőnek kapott 2006-os Olaszrizling hiba volt, mármint elsőnek inni volt hiba, mert a sorban sokkal feljebb való. Brutál nagy anyag, nagyon érett cuccból készítve, olajos a mozgása, és kóstolva tannin suhan át az ínyeken. Emellett erőteljesen domborít gyümölcsben (érett alma, barack, egres) és az olaszriznyás kesernyés ízekben is (mandula, kamillavirág). Nekem nagyon tetszett, sőt, sokáig el is nyomta a soron következőket.

Izgalmas volt még az egyszerűen csak Acélnak nevezett 2008-as kadarka, címkéje, stílusa és ára (1200 Ft) egyaránt illene egy műegyetemi buliba, némi Metallica és Kraftwerk mellé, ha ismernék a műegyetemisták. Egyébként egy szép, könnyed testű, fűszeres málnás kadarka, igazi jó ivású örömbor. A 2009-es verzió brutális lett, a címkén lesz kisebb váltás, és valszeg az árban is felfelé ? de nem megyünk ezeröt fölé, mondja Jani. Brutális = olyan érett a cucc, olyan koncentrált kadarka ez, hogy már nem az előbb említett kategória, erre már illik jobban odafigyelni. Oda is fogunk, ha palackban lesz.

Általában a 2009-es évjárat szép, nagyon fajtajelleges, koncentrált borokat hozott Márkvártéknak, jó év volt. Ami izgalmas volt a korábbi éveket tekintve: a Cabernet Sauvignon. Itt derül ki az, hogy ezek a borok 4-5 éves korukban kezdenek csak megnyílni, ekkor tűnik el a ropogós frissesség, amit éretlenségnek is érezhet a felületes kóstoló. Ekkorra azonban már megmutatják, mire lesznek képesek, bár még mindig fiatalon. Érdemes velük még pár évet várni.

Pont ugyanez volt jellemző a 2003-as Bikavérre is, amely a pince csúcsbora, a maga ötezer forintos árával. Kóstoltam korábban is, pont három éve, akkor még nem tetszett ennyire. Mostanra azonban elképesztően buja lett. Ezerrel dobálja a cassist, az áfonyát, az érett feketebogyós és pirosbogyós gyümölcsöket, mellette pedig szép fűszerek vonulnak fel, és kellemes marcipánosság. Ezzel el lehet lenni egy jó darabig.

Nem volt más megoldás, mint a Márkvárt-sort régi kedvencünknél, az Aranykulacs kisvendéglő kitelepült standjánál lefojtani. Az étterem benne volt már a Top100-ban, szerintem legfőbb erényük a sztenderd minőség, amit hoznak, amióta megnyíltak. Most egy báránycsülköt sikerült lenyomni, mely omlott a szájban és pont annyira volt fűszerezve, hogy szépen kidomborodjon a bárány íz, mellé friss házi savanyúság húzta a kontrát. (Mondjuk a Sinatra Love and Marriage a holnapon azért elég kemény?)

(Folyt. köv.!)

Címkék: 2003, 2009, bikavér, cabernet sauvignon, fesztivál, kadarka, Márkvárt, németh janó, olaszrizling, Szekszárd, szüret

← Szekszárd közel van Ráspi Electus 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!