• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két Jani Szekszárdról I.

2010-09-20 ● Kántor Endre

A szekszárdi szüreti napok idén is a legjobb hangulatban telt, bár az eső ezt szerette volna megakadályozni. Nem sikerült. A felvonulás alatt épp nem esett, amikor meg igen, a sátrak fedezéket adtak.

A Szekszárdi Szüreti Napok még mindig az egyik legjobb ilyen fesztivál az országban. Családostól, napközben, vagy bulira hangolva, este egyaránt felülmúlja a várakozásokat. Ehhez nagyban hozzájárul két tény: az egyik, hogy a rendezvény ingyenes, ha támogatni szeretnénk a borász céhet, vehetünk poharat, de nem muszáj. Mi szeretnénk. A másik, hogy a Béla tér elképesztő kisugárzással bír, a Vármegye háza, templom, polgármesteri hivatal között felépített standok pedig ízlésesek, nem deszkabódés kategória. Ez azért is fontos, mert az ember szépen be tud húzódni a masszív sátrak alá, az asztalokhoz, és akkor tökmindegy, hogy esik-e kint, vagy nem.

Idén két pincének tulajdonítottam nagyobb figyelmet (a többiekről is beszámolok majd szépen slukkonként). Márkvárt Jánoséknál régen jártam már, ezért a péntek este nagy részét ott töltöttem, Németh Jánosék pedig pincét bővítettek, amit el is mentem megnézni.

Márkvárték már régen ott vannak a szekszárdi mezőnyben, 12 hektáron gazdálkodnak, főleg a Baktában és a Baranya-völgyben. Alapvető filozófiájuk volt sokáig a hordómentesség, ez az álláspont mostanra finomodott kicsit, de még mindig tartózkodnak a nagy fától. Az elsőnek kapott 2006-os Olaszrizling hiba volt, mármint elsőnek inni volt hiba, mert a sorban sokkal feljebb való. Brutál nagy anyag, nagyon érett cuccból készítve, olajos a mozgása, és kóstolva tannin suhan át az ínyeken. Emellett erőteljesen domborít gyümölcsben (érett alma, barack, egres) és az olaszriznyás kesernyés ízekben is (mandula, kamillavirág). Nekem nagyon tetszett, sőt, sokáig el is nyomta a soron következőket.

Izgalmas volt még az egyszerűen csak Acélnak nevezett 2008-as kadarka, címkéje, stílusa és ára (1200 Ft) egyaránt illene egy műegyetemi buliba, némi Metallica és Kraftwerk mellé, ha ismernék a műegyetemisták. Egyébként egy szép, könnyed testű, fűszeres málnás kadarka, igazi jó ivású örömbor. A 2009-es verzió brutális lett, a címkén lesz kisebb váltás, és valszeg az árban is felfelé ? de nem megyünk ezeröt fölé, mondja Jani. Brutális = olyan érett a cucc, olyan koncentrált kadarka ez, hogy már nem az előbb említett kategória, erre már illik jobban odafigyelni. Oda is fogunk, ha palackban lesz.

Általában a 2009-es évjárat szép, nagyon fajtajelleges, koncentrált borokat hozott Márkvártéknak, jó év volt. Ami izgalmas volt a korábbi éveket tekintve: a Cabernet Sauvignon. Itt derül ki az, hogy ezek a borok 4-5 éves korukban kezdenek csak megnyílni, ekkor tűnik el a ropogós frissesség, amit éretlenségnek is érezhet a felületes kóstoló. Ekkorra azonban már megmutatják, mire lesznek képesek, bár még mindig fiatalon. Érdemes velük még pár évet várni.

Pont ugyanez volt jellemző a 2003-as Bikavérre is, amely a pince csúcsbora, a maga ötezer forintos árával. Kóstoltam korábban is, pont három éve, akkor még nem tetszett ennyire. Mostanra azonban elképesztően buja lett. Ezerrel dobálja a cassist, az áfonyát, az érett feketebogyós és pirosbogyós gyümölcsöket, mellette pedig szép fűszerek vonulnak fel, és kellemes marcipánosság. Ezzel el lehet lenni egy jó darabig.

Nem volt más megoldás, mint a Márkvárt-sort régi kedvencünknél, az Aranykulacs kisvendéglő kitelepült standjánál lefojtani. Az étterem benne volt már a Top100-ban, szerintem legfőbb erényük a sztenderd minőség, amit hoznak, amióta megnyíltak. Most egy báránycsülköt sikerült lenyomni, mely omlott a szájban és pont annyira volt fűszerezve, hogy szépen kidomborodjon a bárány íz, mellé friss házi savanyúság húzta a kontrát. (Mondjuk a Sinatra Love and Marriage a holnapon azért elég kemény?)

(Folyt. köv.!)

Címkék: 2003, 2009, bikavér, cabernet sauvignon, fesztivál, kadarka, Márkvárt, németh janó, olaszrizling, Szekszárd, szüret

← Szekszárd közel van Ráspi Electus 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!