• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két karakteres katalán

2013-10-04 ● Kántor Endre

Hiánypótló kezdeményezés indult el ? a Cava House arra vállalkozik, hogy olyan katalán pezsgőborokat ismertessen meg, melyekkel eddig nem találkozhatott a honi közönség, legalábbis itthon. Molt bé! ? ahogy a katalán mondja.

Mivel szívügyem Barcelona,  nagyon szurkolok a Cava House-os srácoknak. Lehet, hogy nem is kell annyira szurkolni, a világon ugyanis hódít a cava. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az italra szakosodott szabályozó testület, a Consejo Regulador del Cava adatai szerint a termelők több mint 161 millió palackot értékesítettek külföldi piacokon 2012-ben, ami 6%-os növekedés a 2011-es adatokhoz képest.

Itthon mindenesetre nehezebb kispincészet úgynevezett kézműves (tudom, tudom, elcsépelt, de mit használjunk helyette?) cavát találni. Ok, ott vannak a hiperek polcain a nagyok, Freixenet és esetenként Codorniú, és ezek jók is a maguk nemében. Sőt, nem csak jók, de elég komoly árérték konkurenciát jelentenek akár a hazai pezsgőknek is. A változatosság azonban gyönyörködtet, jó dolog, ha minél többfélét lehet itthon is kóstolni ? a nagyokhoz képest pedig a kicsiknél mindenképpen több törődéssel kezelik a szőlőt és az italt.

Némi cava gyorstalpaló: a tradicionális spanyol szénsavas bort, tán leginkább az olasz proseccóhoz lehetne hasonlítani. Penedés az origó, az itteni szőlőfajtákból készül a cava: macabeo, parellada és xarel.lo (aki az utóbbit hiba nélkül kiejti, nyer egy bambit).

A Cava House-os srácok a kézművességre helyezik tehát a hangsúlyt: családi gazdaságok, teljesen beérett gyümölcs, kézi szüret és válogatás. Arra is figyelnek, hogy a szortiment métode tradicional (ez a méthode traditionelle spanyol megfelelője, azaz kizárólag palackos érlelés) legyen. Egyelőre egy pincészet, a Can Paixano borait árulják, én a vertikum két végletét kóstoltam: a Rosat egyszerű és populáris, a Brut Nature egy champagne ínyencet is meggyőzne. A család szőlei Alt Penedes tartományban találhatők, 300 méteres tengerszint feletti magassában, amely tökéletes a három cavához szükséges fajtának.

Can Paixano Rosat Semi Sec

Ez a gyöngyözőbor (tehát ez még nem cava!) állítólag úgy hasít kint Barcelonában, hogy csak na. Nem is csodálom, miután a palackot sikerült uszkve 20 perc alatt kivégezni (na jó, nem egyedül.) Gyakorlatilag egy felnőtt szörpről van szó, a maga 10%-ával és a kicsit tán megtévesztő Semi Sec címkével, mely nem kevés, 38 gramm maradék cukrot takargat. Aki egy szokványos rozé kalandra számít, nagy téved: inkább sillerre hajaz a cucc, nem is csoda, hisz az alapul szolgáló kékszőlő fajták elég karakteresek: tempranillo, cari?ena és trepat adják meg a hangot. Nagyon gyümölcsös, elsősorban szamócadzsem és érett pirosbogyósok jellemzik, némi citrusosággal kiegészítve. Jól behűtve, egy barcelonai teraszon, némi tapasszal ellenék vele. 1990 forint, ami árértékben elég jónak mondható.

Berenguer Ramon I. El Viejo Brut Nature

Ez a ház zászlóshajója, ahogy a franciáknál a nature itt is azt jelenti: nem volt tirázslikőr, semmi hozzáadott cukor nincs tehát. Ami benne van, az a palackban totál szárazra erjed. A pohárban kisebb méretű bubik szállnak felfelé egyenletesen, illata erőteljesen élesztős, péksüteményes, citromos. Ízben is teret kap a piskóta, citromhabbal és némi friss zöldalmával. Közepesnél kicsit hosszabb a korty, kívántatja a következőt. Minőségileg nyugodtan egy kisebb champagne-i ház borai mellé lehet tenni, árban azonban masszívan veri azokat: 3490 forintért erős versenyző lesz a hazai tradicionális pezsgők között.

Címkék: Barcelona, Berenguer Ramon I., Brut Nature, Can Paixano, cava, El Viejo, katalán, nyerspezsgő, pezsgő, Rosat, spanyol

← Mayer am Pfarrplatz Zweigelt 2012 Takler Syrah Reserve 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!