• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két Rosso di Montalcino

2014-10-22 ● Kodela Mia

Észrevettem, hogy egyre kevesebb vörösbort iszom – és nem csak a nyár miatt volt ez így – alapvetően is inkább fehérbor kedvelő vagyok. Igyekszem azért összekapni magam, lévén hogy egy csomó szépségről lemaradnék, ha nem kerülne a poharamba vörösbor is. A Drop Shop szerdánként felvonultat különleges tételeket, így kapva kaptam az alkalmon, hogy megkóstoljam és összehasonlítsam náluk ezt a két Rosso di Montalcinot.

A Rosso di Montalcino Sangiovese Grosso szőlőfajtából készül, szigorú minőségi felügyelet mellett. Nem csak az érlelést, hanem a hozamot is meghatározzák, így aki a címkén feltünteti a nevet, meg kell, hogy feleljen a borvidéki előírásoknak. A Rosso egy viszonylag könnyedebb fajsúlyú, gyümölcsösebb bor, amit már egy éves érlelés után forgalomba lehet hozni. Ezek nem nagy testű, sok alkohollal és tanninnal bíró borok, hanem inkább jó savszerkezetükről híres, elegáns és fineszes tételek.

Poggio di Sotto

A szőlőterületek Castelnuovo dell?Abate környékén találhatóak. Arról híres a pincészet, hogy minden tételük Brunellonak indul, majd a kiváló tételek közül is legkiválóbbakból lesz végül Brunello, a többit pedig 24 hónapos érlelést követően Rossoként, szűretlenül palackozzák. Így tulajdonképpen egy Brunellot kapunk a pohárba, és nem is akármilyet.

Rosso di Montalcino 2009 DOC

Konyakos meggy, csokoládé, földesség, szeder, csipkebogyó, édesfűszer, menta, ásványosság, kis só, kávé. A gyümölcsösség dominál benne, kis édesség teszi behízelgővé. Fiatal még, de máris komplex, közepes savszerkezet, közepes és sima tannin. Hosszú lecsengés. (89-90 pont)

Biondi-Santi

A Biondi-Santi pincészet az egyik legnagyobb név Toszkánában, talán Olaszországban is. A 19. század végétől kezdve készít a család borokat, először alkalmazva a Brunellora ma is jellemző hosszú ideig tartó hordós és palackos érlelést, ami gyökeresen megváltoztatta az addig helyben készült borkészítési szokásokat, és megalapozta a Brunello mai napig tartó hírnevét.

Franco Biondi-Santi, – akinek a nevéhez fűződik az az 1955-ös Riserva, ami 1999-ben a Wine Spectator szavazásán az évszázad 12 legszebb bora között az egyetlen olasz volt – 2013-ban, 91 évesen hunyt el. Személyesen felügyelte a régi tételek újradugózását, megkóstolta a bort, és ha még jó volt, akkor feltöltötte a palackot azonos évjáratú borral, majd aláírásával hitelesített papírt akasztott a palack nyakára.

Tenuta Greppo Rosso di Montalcino 2009 DOC

12 hónapig érlelték nagy szlavón tölgyfahordóban. Füst, animalitás, szép fűszeresség, ásvány, avarosság, rum, feketebogyós gyümölcsök, áfonya, olajbogyó, meggy, szilvalekvár, fás jegyek. Visszafogottabb, szikárabb, elegáns tétel. Jó egyensúly, szép savszerkezet, test, és integrált tannin. Bőven el lehet még tenni. (90-91 pont)

Címkék: 2000, 2009, Biondi-Santi, Brunello, DOC, Montalcino, Poggio di Sotto, Rosso di Montalcino, Sangiovese, Tenuta

← Barolo letámadás Horvátrizlingek vendégjátéka →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!