• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Konyári Loliense Sigillum (vörös) 2005

2014-01-29 ● Kántor Endre

Ünnepi alkalomra az ember beletúr a borhűtőbe, és előás valamit, amit szebb napokra tett félre. Így esett ezzel a palackkal is, amikor a kezembe akadt, azonnal befészkelte magát a gondolat, hogy ezt kell kinyitni.

Szülinapot ültünk, ünnepi bor kellett. A Loliense Konyáriék benchmark vöröse, első kiadása óta sláger, sokan újvilági mivolta miatt kritizálják ezt a bordeaux-i blendet, szerintem értelmetlenül. Arra emlékeztem, hogy a 2005-ös nem sikerült nagytestűvé, és piacra kerülése idején elég kócos volt, kíváncsi voltam hát, most hogy mutat a palackban.

Konyári Loliense vörös 2005

Dekantáltam, így szépen ott maradt a palackban, aminek maradnia kellett. Intenzív illata már a dekanterbe töltéskor érződött, elsősorban erdei és feketebogyós gyümölcsöket éreztem. Kb. fél óra minimum kellett, amíg rendesen kezdte adni magát, a pohárban aztán jöttek harmadlagos aromák, komplex, sokrétű illattal: szivardoboz, pipadohány, bőrösség, tea, szegfűszeg ? mindez a befőttes gyümölcsök fölött. Leheletnyi bors és ánizs zárta.

Szájban is sokkal nagyobb egység jelentkezett, mint anno. A zamatok szépen összeértek, a sav és alkohol alapvetően egyensúlyban volt, némi alkohol fölénnyel. A test maradt (nyilván) kicsit karcsúbb, mint illat alapján számítani lehet rá, de nem zavaró, mert a tannin sem otromba vagy nyers.

Elegáns bor, egy kicsit több kesernyével a végén, minthogy ne tűnjön fel, de a korty rendkívül hosszú, szépen megmaradnak a zamatok. Nem nagy bor, tovább érni sem nagyon tud, most érdemes fogyasztani, élményt nyújtani képes. Venni nem egyszerű, de az eredeti árat (3600 Ft) nézve simán 4 csillagos borról van szó. Ha egy hároméves nagylánya van az embernek, minimum egy ilyennel kell koccintani.

Címkék: 2005, 4 csillag, Balaton, Balatonlelle, cabernet frank, cabernet sauvignon, konyári, loliense, merlot

← Chateau Beaumont Cru Bourgeois 2008 Nyakas Budai Riesling 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!