• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kopar magnum vertikális

2016-05-09 ● Kodela Mia

Április közepén jelent meg a Kopar Cuvée legújabb, 2012-es évjárata, ami jó alkalom volt arra is, hogy az előző (és az első) évjáratokból vertikális kóstolót rendezzen a pincészet.

Az egyik legismertebb hazai bormárka egy villányi vörös házasítás, amely alapját a cabernet franc adja, kiegészülve merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákkal. Gere Attila Pincészetéből április 15-én indultak meg a faládák szerte az országba a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek felé. Ebből az apropóból szervezett a pincészet egy egy napos sajtóutat, amelynek fő attrakciója a Kopar magnumok vertikális kóstolója volt.

IMG_6306

Kopár magnum 1997

Az első Kopár évjárat. Téglás szín, animális illat.  Lekváros gyümölcsök, csipkebogyó, meggybefőtt, feketecseresznye, csokoládé, likőrösség, földes-poros aromák, animalitás, bőr, égetett cukor, érett fás-édesfűszeres jegyek. Nyilván érezni rajta a korát, de semmi hiba nincs benne. Viszonylag hamar átmegy főtt vegetális jegyekbe, és gyorsan hanyatlani kezd a pohárban, de ezen nincs mit csodálkozni.

Kopár magnum 2002

Szép gyümölcsösség, vanília, szederdzsem, aszalt gyümölcsök, animalitás, pörkölt magvak, csokoládé, feketetea, medvecukor, szép belesimult fás jegyek. Kerek és sűrű, szép érettséget mutató bor, minden túlzás nélkül. Komplex és koncentrált, hosszú lecsengéssel. Érett tanninok, kis édesség, nekem a mostani sor legszebbje volt.

Kopár magnum 2004

Fanyarabb, fűszeres illattal nyit. Ízben meggy, erdei gyümölcsök, dzsemesség, animalitás, medvecukor, fémesség, édesfűszerek. A tannin érett, több is, mint az előzőnél, az első töltésű hordóktól intenzív fás jegyeket kapott, ízben pedig ez a leginkább cabernet sauvignon-os, némi fűszerpaprikával mutatva ezt.

Kopar magnum 2006

Animális, meleg illat. Ízben kifejezett fémesség, sok aszalt és lekváros gyümölcs, édesfűszerek, kávé, gyógynövény, likőrösség, kis kesernye a lecsengésben. Gazdag és érett, kerek tannin, a franc hangsúlyosság szép tartást ad a szerkezetnek, hosszú lecsengés, komplex, elegáns és koncentrált.

IMG_6310

Kopar magnum 2007

Likőrös, meggybefőttes illat és íz, sok édesfűszer, vanília, bőr, édesgyökér, pörkölt kávés jegyek, cappuccino. Édes tónusú bor (3,1 g/l maradékcukor), gazdag, érett tanninokkal, kicsit kilógó alkohollal. Sima és nagy testű bor, közepes savval. Kellő komplexitás és gazdag ízek jellemzik, talán több lendülettel még jobban tetszett volna.

A most megjelent évjárat, a 2012-es zárta a sort. ?2012 az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Az erjesztésre acéltartályban és fakádban került sor, majd 16 hónapon át új barrique hordóban és használt ászok hordóban érlelődött a bor? ? mondta el Gere Andrea.

Kopar magnum 2012

Fülledt, gumis illat, sokat kell szellőztetni. Utána szeder, meggy, édesfűszer, vanília, gránátalmaszirup, áfonya, cappuccino, kis ánizsosság. Koncentrált, viszont még fiatal, így némileg nyers a tannin, viszont a kellően lendületesek a savai. Biztosan meghálálja azt a pár évet, amíg eltesszük.

Címkék: Gere, Gere Attila Pincészete, Kopár, Villány

← ?Hundert Prozent Balaton, schöne Panorama? Hárslevelű sor 2013-ból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!