• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Asterix a nemzetközi terroirista

2007-07-09 ● borravalo.hu

José Bovét francia radikális parasztvezérként szokás emlegetni, pedig nincsen benne semmi Dózsa Györgyös. Alterglobalista, aki azzal vált híressé, hogy lebontott egy McDonaldsot, amelyet a faluja mellé akartak építeni. Természetesen borügyben is odamond ha kell, ezt tette akkor is, amikor visszakergették Kaliforniába a Mondavi csoportot, akik Languedoc-Roussillionban akartak befektetni. Interjúnk a globál-parasztvezérrel. Részt vett a Mondavi-csoport […]

Akkor most mi van?

2007-07-05 ● Kántor Endre

Korábban is beszámoltunk róla, hogy nagy a csata borreform ügyben. A kiszivárgott információk alapján az itthon tartott OIV kongresszuson is kiderült, hogy koránt sincs konszenzus az EU bortermelő tagállamai között a készülődő intézkedéscsomagról. Nézzük akkor most a status quo-t hogy Brüsszel elfogadta a borreform tervezetét. Először is, mielőtt minden vészmadár kongatja a vészharangokat, farkast kiáltanak, […]

Kunsági cseszegi

2007-07-02 ● borravalo.hu

A cikkben egy vidám kép- és szórejtvényt talál, amelyből messzemenő következtetéseket vonunk le, aztán kesergünk egy sort a minőségi szemlélet, és az alaposság teljes hiányán. Rejtvényfejtők, kalandra fel! A fent látható képet egy kollegánk bocsátotta rendelkezésünkre. Azt mondja, egy házibulin találta az összehordott italok között, és egészen tisztességes, iható bor volt benne (legalábbis erre utal […]

Száz cider-prést, ezeret!

2007-06-18 ● borravalo.hu

Az országgal alapvetően semmi gond, de tényleg. Gondoljunk bele: felelős vezetőink vannak, nem lőnek az utcán, annyira nincs bedugulva a város, Mianmarból nézve kifejezetten nyugatiasnak tűnik az egész kupleráj. Egy dolog hiányzik de nagyon: a cider/cidre (szájdör).

Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk?

2007-06-06 ● Kántor Endre

Most olvassuk, hogy több ezer hektár szőlőt is kivághatnak a gazdák pénzkereseti megfontolásból, Brüsszel ugyanis 1,8 millió forintot fizetne hektáronként ezért. A szakértők szerint helytelen az uniós törekvés. A tengerentúlon közben a kanadaiak egészen egyszerű módszerrel kívánják megsokszorozni termelésüket? A FigyelőNetnek Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára azt nyilatkozta: „Nem szabadna kivágni az ültetvényeket, […]

  • « Előző oldal
  • 1
  • …
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • …
  • 41
  • Következő oldal »

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!