Ján Babilon 1877. január 17-én hunyt el – tehát majdem napra pontosan 147 éve. Babilon a Besztercebányához közeli Radvaň városában született 1818. június 2-án, számunkra pedig azért érdekes, mert innen Pest Budára jött, ahol is mesterszakácsként, egy pesti étterem tulajdonosaként élt és dolgozott.
Szent Márton ludai
Tours-i Szent Mártonra méltán lehetünk büszkék mi, magyarok, hisz Pannonia szülötte, és elég sokra vitte, Tours harmadik püspöke, majd Franciaország és számos más ország védőszentje is lett Európa-szerte. Ha Márton nap, akkor liba és újbor – de honnan jön ez az egész?
Az erdő egy konyhakert
Fogalmad sincs, hogy kirándulás közben akár egy Michelin-csillagos étterem konyhakertjében is lehetnél: olyan sok finomság van a természetben egy karnyújtásnyira, hogy mellette saját konyhai diverzitásunk brutálisan sivár. Ez derült ki a Megyeri Sárával való beszélgetésből.
Laosz gasztrós szemmel – és gyomorral
Milyen az, amikor egy halas családba született gasztrós egzotikus távolkeleti országba utazik, azzal a céllal, hogy végigkóstoljon mindent, amit csak tud? Óriási élmény, inspirációgyűjtés és felismerések sokasága – de tartogat veszélyeket is. Lévai Zsuzsi útikalandjai.
Észak-Rajna-Vesztfália kóstolva
A német gasztronómiáról sokaknak még mindig a barna mártás német verziója, az ún. „generalsosse” jut eszébe, esetleg a curry wurst, de semmiképpen nem a csúcsgasztronómia. Pedig, még akkor is könnyen találni igen magasfokon, kíváló minőségű alapanyagokból elkészített fogásokat, ha csak egy egyszerű, hagyományos konyhára szakosodott vendéglátóhelyen ülünk le. Így volt ezzel Katona Csaba is, Észak-Rajna-Vesztfáiában.