• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kunsági cseszegi

2007-07-02 ● borravalo.hu

A cikkben egy vidám kép- és szórejtvényt talál, amelyből messzemenő következtetéseket vonunk le, aztán kesergünk egy sort a minőségi szemlélet, és az alaposság teljes hiányán. Rejtvényfejtők, kalandra fel!

A fent látható képet egy kollegánk bocsátotta rendelkezésünkre. Azt mondja, egy házibulin találta az összehordott italok között, és egészen tisztességes, iható bor volt benne (legalábbis erre utal a „futottam már bele sokkal rosszabba is” mondat, amelynek kíséretében átalküldte telefonjáról a képet). Most jön a dolog játék része. Nézze legalább tíz másodpercig, aztán temesse az arcát a tenyerébe, és keseredjen el végleg. Ha nem érti, miért kell így tennie, nyugodjon meg, semmi baj, mi sem értettük elsőre, az agy ugyanis olykor felülírja  és korrigálja az érzékelést efféleképpen: ha a szvöeg klienvcen sázazélka rnebden van, sé a sazavk eslő és uotlsó btejűe is simteml, az agy jó eséllyel korrigálja a hibákat, felismeri a szavakat, és kiolvassa őket. Ez történik itt is, simán Cserszeginek nézi a vásárló a palackot, pedig az van ráírva, hogy C S E S Z E G I  F Ű S Z E R E S. Vagyis cseszegi.

Hacsak nem a nemesítés egy újabb titkos fegyverével egy hungaricum novummal állunk szemben, akkor ez egy ismerős bor kell, hogy legyen, jelesül a cserszegi. Adatközlőnk szerint a bornak határozottan cserszegi íze/illata volt.

Namármost, én a borászt, azt mindig valami olyanféle embernek képzeltem el, akiben van kellő alázat, ugyanakkor az égegyadta világon semmi kompromisszumra nem hajlandó, ha a terméke minőségéről van szó. A legjobb, vagy semmi. Hasta la vittoria siempre, legalábbis. Olyan ember, aki ad magára, aki névjegyének tekinti azt, ami a palackban kikerül a polcra, s éppígy a palackot is. Aki nem hagyja annyiban, és nem elégszik meg félmegoldásokkal. Nem egy szőrcsuhás szent őrültről beszélek (na persze szent őrültekre is szükség van) hanem tisztességes mesteremberről, aki szart nem ad ki a kezéből, meg olyat se, ami még elmegy. Mert belepusztulna a szégyenbe, de legalábbis hosszan furdalná a lelkiismeret. Nem gányolunk, alkotunk. A magunk szintjén, tisztességesen, akár másfél euróért is minőségre törekszünk. Na valahogy így. Megvan?

És akkor most hölgyeim és uraim, kedves barátaim, számoljuk csak össze, hogy hány kézen ment keresztül ez a címke, amíg végül felkerült arra a nyomorult palackra! Ott van a megrendelő, a borászat. Aztán van a grafikus, aki megtervezi ? ezt a borász ugye leokézza, hogy rendben, menjen gyártásba. Jön a nyomdász, aki kinyomtatja meg a nyomdai alkalmazott, aki kötegeli, összecsomagolja, és végezetül a palackozó mellett álló lányok/asszonyok, akik adagolják a palackot, és betöltik a címkét. Nem tudom elhinni, hogy egy sem szólt közülük. Hogy senkinek sem tűnt fel. Olyan nincs. Illetve nemá?, mer? azér? ez egy kicsit sok lenne! Szóval a számlálón eddig tartunk minimum öt embernél, de tegyük föl, hogy egyikük sem vette észre.  Mert azt már fel sem merem tételezni, hogy tudtak róla, de mégis így engedték ki, mer? üsse kavics, hát legyen cseszegi. Még ha százezres tételszámban jött is ki, akkor sem okozhat akkora veszteséget az újracímkézés, és a haza becsülete megéri azt a néhány tízezer forintot, nemdebár?

Emellett ott van még mindannyiunk közös kedvence, a szakmaiság netovábbja, a szervezet, amely lángpallossal őrködik a magyar bor minősége felett, az elitosztag, amelyhez képest a spanyol inkvizíció kiscserkészek és igen finomlelkű ministránsfiúk csapatának tűnhet: az Országos Borminősítő Intézet, alias OBI (nem a hódos, mielőtt valaki megkérdezi). Áldásos munkájuk eredményét tapasztalhatjuk minden szupermarketben, az alsó polcokon és kocsmában, nélkülük a magyar bor nem érte volna el azt a minőségi szintet, ahol manapság tart, grácia nékik! A boroscímkék sem kerülhetik el éber figyelmüket: az OBI odavigyáz, és lesújt: az egri Demeteréknek, és még jónéhány pincészetnek igen súlyos csatákat kellett vívnia ahhoz, hogy végül részesedjenek a kegyben, és az átlagostól egy kissé elütő, neadjisten progresszív, dizájnilag kiforrott, bátorkodom megjegyezni, európéer címkéik a palackokra, és azok a vinotékák polcaira kerülhessenek.

Az OBI-nak elvileg ezt a címkét is látnia kellett. Miért nem szólt semmit? Ha valami, hát ez az a minőségi aggály, amelyet az égegyadta világon senki nem vitat majd. De nem szóltak. Valszeg gondolkodás nélkül megadták a minőségi bor besorolást és indulhat a terjesztés. Emellett ott van a hegyközség. A hegybíró valószínűleg már szintén látta a palackokat. Ő mi a bús fenéér? nem tudta azt mondani, hogy te Bélám, itt valami sajtóhiba lesz, cseréld mán? le!

Uraim, ez egyetlen rohadt kis R betű. A számtalan borhiba, a pancsolás, meg a tengernyi ihatatlan lőre ennél sokkal durvább…

Korábban:

Vodkát bármiből lehet csinálni

A Varsói Szerződés csodafegyvere

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

Régi dicsőségünk, meg a miheztartás

Címkék: cserszegi fűszeres, Kunság, sajtóhiba

← Támad a ködös Albion Akkor most mi van? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!