• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Támad a ködös Albion

2007-06-28 ● Kántor Endre

Régi angol vicc: hogyan tegyél szert egy kisebb vagyonra? Kezd nagyobb vagyonnal, majd nyiss borászatot Angliában. Lehet azonban, hogy hamarosan más válasz után kell nézni, a felmelegedés miatt ugyanis egyre jobbak az angol fehérek, főként a pezsgők.De Anglia…

A londoni Wine Fairre ingázni kellett, méghozzá nem is keveset, naponta vagy másfél órát. Így esett, hogy sikerült mindennapi ától cetig átfésülni a helyi nyomtatott médiát. Mivel érdeklődési köre az embernek igencsak beszűkül egy borvásáron, legjobban a The Guardian május 26-i „Le Vin Anglais est arrive” című cikke fogott meg arról, hogy támad a brit pezsgőbor a nemzetközi piacon, mindez persze a globális felmelegedés miatt.

Meg is fogalmazódott, hogy ezt a cikket szépen átmagyarítva a köz elé terjesztjük, hogy nesze nektek, itt a Denbies borászat (Anglia legnagyobbja, 107 hektár, Surrey) kiválósága, a Greenfields 2003, amely ugye, aranyat nyert az International Wine Challenge-en, az iparág oszkárján, verve a nagyon erős, franciákkal dúsított nemzetközi mezőnyt. (Minden más a Wine Fairről itt.) Sussex mintegy 100 kilométerrel fekszik északabbra Champagne-nál, ráadásul ugyanazon a mészkőtalapzaton is fekszik. Hoppácska.

Örülnek a forró nyárnak, meg az aranynak…

Namármost. A cikk kimerítő és teljes, olvassa el bárki nyomtatásban az említtet Guardian hétvégi számának National mellékletében, vagy itt az interneten: http://environment.guardian.co.uk/climatechange/story/0,,2088569,00.html

Meg is ihlette a sztori a Figyelő londoni tudósítóját, Vértessy Pétert, aki még tovább nyomozott a témában, és a hetilap mostani számára elő is állt mindazzal, amit érdemes elmondani, Északi pezsgés címmel. Zanzásítva a következőről van szó:

Nemzetközi díjak sora jelzi, hogy a brit borászat egyre jobb minőségre képes: a legmenőbb angol bortermelők pezsgőinek palackjáért a szigetországban ma 17-22 fontot is elkérnek. Angliában kisebbfajta reneszánsza van a borászatnak, annál is inkább, mert a globális felmelegedés következtében a minőség is egyre javul. A szokatlanul kedvező időjárásnak köszönhető tavalyi 3 millió palack – amelynek zöme a délkelet-angliai, elsősorban sussexi borgazdaságokból került ki ? franciahonban ugyan évi 300 millió palackot készítenek.

Nő azonban a brit pincészetek száma: ma már 350 szőlőgazdaság van az országban, ebből 25 a rosszabb talajú és valamivel hűvösebb éghajlatú Wales-ben, a többi Angliában. Már a római hódítás idején is voltak szőlőskertek, a déli lejtők a kellemes klíma miatt kedveztek a rómaiak által behozott szőlőfajták telepítésének.

Most tessék figyelni, kedves AMC és FVM!

A kibontakozó sikertörténetre a londoni mezőgazdasági minisztérium is felfigyelt: a tárcánál „borpolitikai osztályt” hoztak létre, amelynek feladata az ágazat támogatása, és a brit bortermelők érdekeinek nemzetközi – mindenekelőtt európai – képviselete. Az EU ugyanis egyelőre nem támogatja a brit borágazatot: mivel kibocsátásuk az elmúlt 5 év átlagában nem érte el az évi 3,3 millió palackot, uniós értelmében nem minősülnek bortermelő országnak. Ha így megy tovább, a brit borászok szépen lassan be is váltják a hozzájuk fűzött reményt. Teljes cikk a Figyelő eheti számában.

Kántorbandi

Korábban:

A globális felmelegedés első áldozata

A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Laczkó: Legyünk lokálpatrióták!

A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek?

Címkék: Anglia, Denbies, Globális Felmelegedés, pezsgő

← Vodkát bármiből lehet csinálni Kunsági cseszegi →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!