• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Laphroaig 10 years old

2011-03-30 ● Kántor Endre

Régi kedvencem, most, hogy egy pohárnyi maradt az üveg alján, végre rászántam magam, hogy írok róla, pedig régóta tervezem. Valahogy azonban mindig magával ragadott, a klaviatúrát meg félretoltam.

Aki nem ivott még Laphroaigot (ejtsd: lafrojg, hangsúly az f-en.) az nem ivott még Islay-szigeti whiskyt. Sőt, megkockáztatom, hogy ahhoz, hogy képet alkothassunk általában a skót whiskyről, kötelező egy Laphroaig, még ha a család legfiatalabb, 10 éves tagja is. Merthogy van 40 éves gyűjtői darab, meg 30 éves is, sőt, három különféle hordóban érlelt, és negyedhordós érlelésű is. De mindez itt van, utána lehet olvasni, szerintem érdemes. Már csak azért is, mert a Laphroaig tudja, mi az a PR, tudja, mi az a marketing, jópofa az is pl., ha valaki vesz egy palackkal és regisztrál a honlapon, a vonalkód és a füzetecskében kapott sorszám alapján, akkor kap egy számmal igazolt négyzetlábnyi földet Islay-n, a whisky vizét adó Kilbride patak mellett. Az enyém a 477318-as. Ez a föld élethossziglan az enyém, a főzde tőlem lízingeli, évi egy dram whiskyt fizetnek érte, amit a helyszínen lehet átvenni. (Ez kb. egy teáskanálnyi ugyan, de sok kicsi sokra megy.)  Elkalandoztam? Ilyen a whisky is, ezt csinálja, az üvegbe is beletettek mindent, ha kihúzzuk a dugót, beindul a werkli.

Ugyan ?csak? a legfiatalabb a családban, a 10-évesre is igaz a címkéken található szlogen: minden skót whisky legízletesebbje. Na jó, egy whiskykedvelőnek ez túlzás, ebben a régióban ott van még közvetlenül a Laphroaig mellett a Lagavulin, északon pedig a másik nagy kedvenc, a Caol Ila, vagy a másik régióhoz (Island) tartozó Skye szigeten a Talisker. Mindenesetre az igaz, hogy az Islay-i whiskyk erőteljes sós-füstös-sonkapáclés aromákat dobálnak, mondhatni, férfiasak. Ennél a sihedernél ez erőteljes harsány jegyekben nyilvánul meg, ezt kimondottan nem pejoratívan értem. Rengeteg füst, tengeri moszat, sós tengeri levegő, birs, tea és pörkölt cukros jegy a háttérben. Ez az illat. Ízében is visszaköszön az Islay-i tőzeg füstje, a sziget legdélebbi csücskében lévő főzde mellett ezzel a tőzeggel füstölik a whiskyhez használt árpamalátát. Rengeteg só, édesfűszerek, dohány, némi törökméz és hosszú-hosszú lecsengés. Vitán felül 4 csillag, főleg ha sikerül londoni reptéren, a Metroban, vagy a WhiskyNETen megvenni, 10 ezer Ft alatt. Ennyiért orbitális best buy.

Címkék: 4 csillag, Islay, Laphroaig, skócia, skót, whiskey, Whisky

← Borkoktélok kánikulára Nardini Acqua di Cedro →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!