• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Laphroaig 10 years old

2011-03-30 ● Kántor Endre

Régi kedvencem, most, hogy egy pohárnyi maradt az üveg alján, végre rászántam magam, hogy írok róla, pedig régóta tervezem. Valahogy azonban mindig magával ragadott, a klaviatúrát meg félretoltam.

Aki nem ivott még Laphroaigot (ejtsd: lafrojg, hangsúly az f-en.) az nem ivott még Islay-szigeti whiskyt. Sőt, megkockáztatom, hogy ahhoz, hogy képet alkothassunk általában a skót whiskyről, kötelező egy Laphroaig, még ha a család legfiatalabb, 10 éves tagja is. Merthogy van 40 éves gyűjtői darab, meg 30 éves is, sőt, három különféle hordóban érlelt, és negyedhordós érlelésű is. De mindez itt van, utána lehet olvasni, szerintem érdemes. Már csak azért is, mert a Laphroaig tudja, mi az a PR, tudja, mi az a marketing, jópofa az is pl., ha valaki vesz egy palackkal és regisztrál a honlapon, a vonalkód és a füzetecskében kapott sorszám alapján, akkor kap egy számmal igazolt négyzetlábnyi földet Islay-n, a whisky vizét adó Kilbride patak mellett. Az enyém a 477318-as. Ez a föld élethossziglan az enyém, a főzde tőlem lízingeli, évi egy dram whiskyt fizetnek érte, amit a helyszínen lehet átvenni. (Ez kb. egy teáskanálnyi ugyan, de sok kicsi sokra megy.)  Elkalandoztam? Ilyen a whisky is, ezt csinálja, az üvegbe is beletettek mindent, ha kihúzzuk a dugót, beindul a werkli.

Ugyan ?csak? a legfiatalabb a családban, a 10-évesre is igaz a címkéken található szlogen: minden skót whisky legízletesebbje. Na jó, egy whiskykedvelőnek ez túlzás, ebben a régióban ott van még közvetlenül a Laphroaig mellett a Lagavulin, északon pedig a másik nagy kedvenc, a Caol Ila, vagy a másik régióhoz (Island) tartozó Skye szigeten a Talisker. Mindenesetre az igaz, hogy az Islay-i whiskyk erőteljes sós-füstös-sonkapáclés aromákat dobálnak, mondhatni, férfiasak. Ennél a sihedernél ez erőteljes harsány jegyekben nyilvánul meg, ezt kimondottan nem pejoratívan értem. Rengeteg füst, tengeri moszat, sós tengeri levegő, birs, tea és pörkölt cukros jegy a háttérben. Ez az illat. Ízében is visszaköszön az Islay-i tőzeg füstje, a sziget legdélebbi csücskében lévő főzde mellett ezzel a tőzeggel füstölik a whiskyhez használt árpamalátát. Rengeteg só, édesfűszerek, dohány, némi törökméz és hosszú-hosszú lecsengés. Vitán felül 4 csillag, főleg ha sikerül londoni reptéren, a Metroban, vagy a WhiskyNETen megvenni, 10 ezer Ft alatt. Ennyiért orbitális best buy.

Címkék: 4 csillag, Islay, Laphroaig, skócia, skót, whiskey, Whisky

← Borkoktélok kánikulára Nardini Acqua di Cedro →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!