• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Láthatatlanok vagyunk

2011-05-02 ● Kántor Endre

Nagy cikket hozott a Guardian magyar borokról a hétvégén. Az irányadó brit lap szerint tiszta szégyen, hogy nem vagyunk érzékelhetőek a brit piacon, hisz vannak izgalmas boraink. Ezzel szemben a környező borországok hasítanak.

Minden évben kilátogatok a London International Wine Fairre. Vannak viták arról szakmai körökben, hogy a ProWein a jobb, vagy London, én ebben nem szállok bele, aki jár a ProWeinra, de nem jár Londonba, azzal nem érdemes vitatkozni. Mondjuk azt, hogy kereskedelmi szempontból a brit piac irányadó, referencia, és ezt jól mutatja a LIWF felhozatala és látogatóbázisa.

Éppen ezért örülök mindig annak, ha kint sikerül bármilyen módon terjeszteni az igét a magyar bor iránt. Én a magam szerény eszközeivel ehhez úgy járulok hozzá, hogy évente viszek ki magammal pár palackot BBC-s újságíró barátaimnak. Nem nagy dolog, de szépen terjed köreikben a furmint, olaszrizling, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, zweigelt. Pont ők hívták fel a figyelmem a Guardian hétvégi cikkére, melyben azt írják, nagy szégyen, hogy magyar borokkal ritkán találkozni, pedig.

Pedig szomszédaink, Ausztria, Szlovénia és Horvátország éppen nagyon ?cool?. Amikor ilyet olvasok, mindig elfog a rettegés: ki tudjuk ezt használni? Úristen, mikor voltunk utoljára (valaha) coolok Londonban? Nem olcsók, rettenetesek, alsópolcosok, hánytatók, félédes vörösek ? coolok. A hideg ráz, már ha csak arra gondolok, hogy a Vinitalyn is kihagytuk azt a ziccert, hogy legyen egy ?Az EU-elnökség Borai? stand, ahol persze csak a magyar bor lett volna. És tovább ráz, ha arra gondolok, hogy Londonban sem lesz (van rá egy karton borom) ilyen stand, annak ellenére, hogy a lengyelek úgy döntöttek, tovább viszik saját elnökségük alatt a magyar borokat.

Vissza a cikkhez: a szerző, Fiona Becket szerint az alsóbb polcokon nincs semmi kimondottan izgalmas, bár a Waitrose kínálatában szereplő Eva’s Vineyard boraiba (magyarán Hilltop) 2009-es küvébe azon az áron nehéz belekötni, jó partiborok. Vannak azonban valódi gyöngyszemek is, így pl. Demeter Zoltán 2009-es Birtokbora, vagy a 2008-as Szerelmi Hárslevelűje. Aztán Franz Weninger is virít a 2008-as Soproni Kékfrankosával. A cikk szerint a kereskedők azért nem tartanak magyar bort, mert nincs rá kereslet. Ezért, írja Fiona Becket, ha inni szeretnénk, meg kell teremteni ezt a keresletet.

Repes a szívem ilyen végszavakra. Azonnal megkérdeztem StevieKraftot, aki éppen egy nagy londoni kereskedőnél beszerző, hogy látja ezt. Így:

Az egy két szerencsést kivéve, akik az áruházi polcokra küzdötték magukat, a magyar bor gyakorlatilag láthatatlan Londonban, és így az Egyesült Királyságban. Teljesen igaz a cikk, de egy kicsit megfordítanám a dolgot. Arra van kereslet, amit hype-ol a piac. Megfelelő nyomulás mellett meg lehet teremteni az igényt. A szlovének volnának a legutóbbi jó példa. Ügyesen célozva sommelier-kre sikerült beledöngölniük a köztudatba magukat. Olyan volumenük persze nincs, amely komoly jelenlétre volna elegendő, de azért mostanra magára valamit is adó sommelier kóstolt már hosszan héjon áztatott ketyós szlovén borokat. Nü, ehhez képest nem vagyunk a bokorban sem. Az teljesen szép dolog, hogy olykor-olykor valami őrült szervez egy jól célzott kóstolót szívjóságból. Hányadszor kell még leírni, hogy tudatos bormarketingre volna szükség? Akkor lenne igény, és ha van igény, akkor ide, a rozsdás bökőt, hogy a kereskedők is megjelennének.

Hát kérem, hol a rozsdás bökő? Kinél van éppen?

Címkék: bormarketing, cikk, Demeter Zoltán, Eva's Vineyard, furmint, Guardian, hárslevelű, Hilltop, kereskedelem, Királyleányka, London, piac, Sopron, Szerelmi, Tokaj, Weninger

← Metálos borok Mustrát követő gondolatok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!