• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Latourék otthagyják az en primeurt

2012-04-18 ● Kántor Endre

A 2011-es évjárat lesz az utolsó, amit a Chateau Latour az en primeur rendszerben értékesít, közöltre a nagynevű bordeaux-i pincészet.

A 2012-es évjáratokat a paulliaci premier cru sató már saját maga dobja piacra, úgy értékesíti ? közölték mindezt egy kereskedőknek és negociant-oknak szóló levélben. A Decanternek nyilatkozó igazgató, Frederic Engener elmondta: a pincészet mindkét bora, a Chateau Latour és a második bor, Les Forts de Latour is akkor kerül majd eladásra, mikor a pincészet úgy dönt, hogy fogyasztható.

Sokatmondó, és a Latour hatalmát mutatja, hogy a Decanter által megkeresett tucatnyi negociant közül egy sem nyilatkozott névvel a magazinnak az ügyről. Névtelenül elmondták, hogy a borászat évek óta csökkenti az en primeur rendszerben értékesített bor mennyiségét, és stratégiai tartalékot halmoz fel, múlt hónapban új pince építésébe kezdtek. A legtöbben arra tippelnek, hogy a rohamosan fejlődő kínai piac az egyik ok erre a lépésre: ott ugyanis az en primeur rendszer még gyerekcipőben jár.

(Dióhéjban: a rendszer az évjáratok korai értékesítése, börze szisztémában. Az en primeur kóstolókat követően lehet licitálni a még hordókban lévő borokra. A rendszer erősen spekulatív, hisz még palackozás és teljes érettség előtti állapotban vannak a borok, a híresebb pincék borai azonnal el is kelnek, a kereskedők előre felvásárolnak mindent. A rendszerről bővebben itt írtunk. )

A gond az, hogy sok kereskedőnek, akik en primeur vásároltak több fiatal évjáratot a pincészettől, gyakorlatilag a Latourral kell majd megküzdenie a piacon. A pincészet egyértelműen tudja majd szabályozni az árakat, attól függően, mennyi bort engednek ki forgalomba. Ez pedig árfelhajtó hatású lesz, mondják.

Mások szerint a kisebb Chateu-kat könnyen nehéz helyzetbe hozhatja a lépés, ha az veszélyeztetni az en primeur rendszer egészét. A kicsiknél az évjáratok korai értékesítéséből befolyó cash-flow életbevágóan fontos, ennek ellenére, az en primeurrel a nagyobb pincék járnak jól.

Címkék: Bordeaux, Chateau Latour, en primeur, latour, premier cru

← Választottak a borászok Egy osztrák borász zuhant le és halt meg Fertőszentmiklósnál →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!