• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Legjobb vörösök a TOP25-ből

2011-06-17 ● borravalo.hu

Az idén negyedszer megrendezett Pannon TOP25-ön az a megtiszteltetés ért, hogy 2010 után másodszor kértek fel bírálatra. Ráadásul, amíg tavaly a pinot-syrah-cabsav vonalon mozogtam, idén elnökként kellett helyt állnom a vörös házasítások bizottságában.

A cikk apropóját az adja, hogy 2011. június 18-án Pécsett bemutatásra kerülnek a győztes borok és borászatok, még van hely a kóstolóra, talán a Budapestről induló buszra is fel lehet férni. A verseny a Pannon Borrégió kiemelt rendezvénye: Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány legjobbjai nyomulnak a régió 25 legjobb palackos borának címéért.

Mivel a titoktartás komoly szerepet játszott az idei versenyen, csak az öt győztesről tudom a kóstoló alatt adott rövid leírásomat közzétenni, a többi induló kilétét homály fedi. Harmincöt bort kóstoltunk egyébként, a zsűri teljesen egyhangúlag tudta kiemelni a győztes ötöt, igazi vita nem volt. Sajnos mivel elnököltem és ez sok adminisztrációval jár, az egy-két félmondatos benyomásaim maximum kedvcsinálóak elegendőek, de remélem, annak épp megfelelnek.

Gere Tamás és Zsolt Villányi Aureus 2007

Játékos gyümölcsösség és fűszeresség egyszerre, közepesnél nagyobb test és alkohol, szép hordóhasználat, igazi ?nagy bor feeling? érett teafüves-szilvás lecsengéssel.

Jekl Flóra Villányi Il Primo Cuvée 2007

Puncsos hordóillat, földesség. Koncentrált, extraktédes, vastag bor magas alkohollal, de hosszú lecsengéssel. Nagyon populáris.

Maul Zsolt Villányi Taurus 2007

Érdekes egzotikus gyümölcsökkel nyit (licsi ? Primarius hordómintában éreztem ilyet korábban), krémes, gyümölcsös karakter. Igazán piacos bor enyhe édességgel a kortyban, pörkölési aromákkal az összképben.

Tűzkő Birtok Tűzkő Domb Cuvée 2007

Finom animális-füstös karakter löszös felhangokkal, gyönyörűen kitölti a számat és nagyon hosszú lecsengéssel zár.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Duennium 2006

Nagy anyag, komplex illatokkal, hatalmas testtel, de nem lomha vagy túlzó. Nem forró karakter, még van ideje érni (sav rendben).

A villányiak fölénye egyértelmű, de nem nyomasztó, ezekben a borokban a sokat sérelmezett túlextraháltság, tapadós tannin nincs már annyira jelen, mint tíz éve. A szerintem néha titokban elvárt nagy test, valamint kirobbanó gyümölcsösség, a pici alkoholtúlzás és a hordó jelenléte azért még érezhető. Végül is ez a ?legmelegebb? borrégiónk, úgyhogy nem bánkódom. Aki teheti, menjen és kóstoljon Pécsett, sajnos budapesti kör idén nem lesz.

Címkék: gere tamás és zsolt, jekl, Maul, Pannon Borrégió, pannon top 25, Pécs, Szekszárd, Tolna, TOP25, tűzkő, Villány, Vylyan

← Orbán Pincészet Szürkebarát Battonage 2009 – 2. Tokaji újdonságok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!