• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Lenkey 2006 ? évjárat bemutató

2016-12-05 ● Kodela Mia

Kevés olyan pincészetet tudnék mondani, akinek a 2006-os évjárat bemutatója kapcsán nem rettennék meg. Lenkey Géza ilyen. Miközben a 2007-es, 2008-as és 2009-es palackok már kint vannak, ő úgy gondolta, a 2006-osoknak csak most jött el az idejük.

IMG_8752

A kóstolón is hangsúlyozta azt, amit egyébként a boraival is képvisel, hogy hisz az érlelt tokaji borokban. Miközben neki is vannak ?frissebb? tételei, mint például a Fecsegő vagy a Korai öröm, természetesen ezek sem klasszikus újborok.

?Az idő nem elvesz belőlük, hanem hozzáad.? ? És tényleg. Van valami abban a mádi pincében és azokban a szőlőterületekben, amik egészen egyedivé, összetéveszthetetlenné és varázslatossá teszik ezeket a borokat.

2006 hűvös, de kiegyensúlyozott év volt, az eddigi legszigorúbb terméskorlátozással a pincészetnél. Október 27-én kezdték a szüretet, ami novemberben is száraz borokat hozott. Spontán, hordóban erjedt, hosszan palackban érlelődött, lassú fejlődésű borok. ?Innen jött a tíz év is.?

Kishegy Furmint 2006
Édesboros terület, ahonnan eben az évben készült először száraz furmint. Déli fekvésű dűlő, magas agyagtartalmú vöröses nyirok talaj, kőzettörmelékkel. ?Az én kis Burgundiám? ? ahogy Lenkey Géza emlegeti. 7 hónap hordóban, 9 év palackban. 12% alkohol, 6,9 g/l sav, 2,7 g/l maradékcukor.

Kifejezett fémes ízzel nyit, sárgahúsú gyümölcsök, zöldfűszer, sósság, aszalt citrusok, pörkölt magvak, száraz sherry-re emlékeztető aroma, mandarin, gyömbér, később visszakóstolva füstös aromák. Szikár és visszafogott tétel, jó egyensúllyal, kellő komplexitást mutatva. Szinte könnyednek érzem a kortyot, nincs semmi tolakodó benne, szép, kiegyensúlyozott bor.

Holdvölgy Furmint 2006
Melegebb dűlőként jellemzi a területet, déli és nyugati kitettséggel, erősen ásványos, riolittufás, magas agyagtartalmú vörös nyiroktalajjal. 7 hónap hordóban, 9 év palackban. 12% alkohol, 7,1 g/l sav, 2,5 g/l maradékcukor.

Érett gyümölcsös illat, sárga alma, ringló, füge, fűszerek, fémesség, határozott citrusok, sósság, almadzsem, almahéj, gyógynövény, grapefruit, karamell, némi kámforosság. Frissnek hat az élénk savak, és a fanyarba hajló, citrusos aromák miatt, amit a maradékcukor egyensúlyba billent. Jó az egyensúlya és a szerkezete, komplex tétel, kedvesebb aromákkal. Elegáns, szép érett furmint.

IMG_8753

Bomboly Furmint 2006
Délnyugati dűlő, riloittörmelékes nyiroktalajjal. 12 hónap hordóban, 8,5 év palackban. 13,5% alkohol, 7,3 g/l sav, 1,9 g/l maradékcukor.

Petrolos illattal nyit, sárga alma, körte, keleti fűszerek, gyógynövény, sósság, kis menta, némi mazsola, grapefruit magos kesernye. Komplex és hihetetlenül szikár, zárt tétel. Az egyensúlyba itt beleszól a kicsit melegítő alkohol és a magas sav. Semmi kedvesség vagy behízelgés, a maradékcukor mintha nem is lenne. Elsőre úgy érzem, hogy még, még idő kell neki, hogy a kétségkívül jó alapanyag kibontakozhasson.

Úrágya Furmint 2006
Délnyugati fekvésű dűlő, vulkanikus eredetű kemény riolitköves, kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított talajjal. 7 hónap hordóban, 9 év palackban. 12% alkohol, 7,5 g/l sav, 3,8 g/l maradékcukor.

Birsalma, kis petrolosság, fehérhúsú gyümölcsök, pomelo, sós-kövesség, kandírozott narancs ? és citromhéj, gyógynövény, kis méz, fűszerek, némi sherry-s aroma. Jó szerkezetű és egyensúlyú bor, élénk savval, a maradékcukor szépen kerekíti a kortyot. Komplex tétel, érett aromákkal, citrusos lecsengéssel. Elegáns, nagyon szerethető és nagyon szép furmint, amiért könnyű rajongani. A kóstolón a kedvencem.

Bomboly Hárslevelű 2006
14 hónap hordóban, 8 év palackban. 13,5% alkohol, 7,4 g/l sav, 4,9 g/l maradékcukor.

Alma, ringló, méz, gesztenye, sósság, citrushéj, gyógynövény, némi kesernye. Valamivel kedvesebbé teszi a maradékcukor, és a fajta, mint amilyen a Bomboly furmint volt, de nagyon hasonló karakterek. Az alkohol itt is melegít kissé, a magas sav friss érzetet ad a kortynak. Szikár, érezni rajta, hogy jó az alapanyag, a dűlő karaktere – egymás mellett kóstolva a két fajtát ? egyértelmű és felismerhető.

Kishegy Hárslevelű 2006
7 hónap hordóban, 9 év palackban. 12,5% alkohol, 6,5 g/l sav, 5,2 g/l maradékcukor.

Vajas, füstös illattal nyit, méz, almakompót, almahéj, édesfűszerek, sósság, fahéj, citrushéjas kesernye, kövesség, tercier aromák, gomba és karamell. Jó egyensúly és szép szerkezet jellemzi. Komplex tétel, jól áll neki a maradékcukor, kerekké teszi. Igazán nagyszerű, egységes képet mutató hárslevelű, egyedi karakterrel, hosszú lecsengéssel.

Ha sorrendet kéne mondanom, akkor az most az Úrágya Furmint, Kishegy Hárslevelű és Holdvölgy Furmint lenne. Ebben a hármasban egyébként (a sorrend változott) a körülöttem ülőkkel nagyjából egyezett a véleményünk. Tavaly karácsonykor az akkor tíz éves, 2005-ös December Furmint volt nemcsak az év bora nálam, de életem egyik bora is, így csak ajánlani tudom, hogy az idei ünnepekre szerezzetek be ezekből a palackokból.

Címkék: 2006, évjárat bemutató, lenkey, lenkey géza, Tokaj

← ‘Petrányi 15’ ? Birtok a Balaton felett Disznókő aszú karácsonyi recepttel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!